The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

5 motive pentru care e musai să mergi la AIFF

Article / 14 Sep 2020 /
  • 5 motive pentru care e musai să mergi la AIFF
1/1
 1. Pentru că îți deschide o lume nouă

Dincolo de super-producțiile marilor studiouri, lumea filmului american independent pare o zonă îndepărtată și greu accesibilă publicului românesc. Festivalul Filmului Independent American înseamnă o ocazie rară pentru cinefili să intre în contact cu una dintre cele mai vibrante scene artistice nord-americane şi să descopere cât de uşor e să-ţi intre sub piele. Să iubești filmul „indie” înseamnă să iubești pasiunea, creativitatea, curajul. Înseamnă să intri în lumea celor care vor să spună povești neconvenționale și să-și asume riscuri tematice și stilistice.

2. Pentru că e terenul de joacă al celor mai pasionați autori

Cineaștii independenți americani sunt mai puțin obsedați de profit și de satisfacerea gustului „publicului larg” și mai mult de libertatea de a-și expune istoriile şi obsesiile aşa cum doresc. Încă au efervescență, plăcerea de-a inova și nevoia de-a face filme care să îmbogățească experiența umană, pline de momente de emoție sinceră şi de imagini frapante. Vă puteți convinge cu ochii voștri, pentru că selecția din acest an este și cea mai bogată în premiere de până acum. Comedii neconvenționale, drame provocatoare, documentare intrigante, biografii zguduitoare, toate prezente și premiate la cele mai mari festivaluri ale lumii: Berlin, Sundance, Telluride, Toronto sau Veneția.

3. Pentru că sexul slab poate fi cel mai tare în cinema

În selecția din acest an există nu mai puțin de 5 filme regizate de femei (4 ficțiuni și un documentar). Remarcabil, acestea se numără și printre cele mai bune. Honey Boy, regizat de Alma Har'el și recompensat cu premiul Special al Juriului la Sundance 2019, vorbește despre cât de nocivă e expunerea la celebritate a copiilor și are în rolul principal un Shia LaBeouf de-a dreptul fabulos. First Cow, de Kelly Reichardt, una dintre cele mai venerate cineaste americane, este considerat filmul „indie” al anului după un triumf de critică impresionant. The American Sector, un documentar regizat de Courtney Stephens în colaborare cu Pacho Velez, vizitează locurile din America unde au ajuns bucăți din infamul zid al Berlinului. Lost in Translation, deja un „clasic modern” și Mainstream (prezent în competiția festivalului de la Veneția care se desfășoară chiar în acest moment) stau mărturie nu numai pentru forța vocilor feminine din cinema, dar și pentru puterea creativă a clanului Coppola: Sofia Coppola este regizoarea primului film și mătușa lui Gia, autoarea celui de-al doilea. Și încă un argument că talentul se moștenește: rolul principal din Mainstream e jucat de superba Maya Hawke, fiica lui Ethan Hawke și a lui Uma Thurman.

4. Pentru muzica de film „cool”

La Hollywood și, în general, în lumea filmului, toată lumea e conectată cu toată lumea. De aceea, nu e deloc greu să găsești rude, parteneri și mentori în selecția AIFF. Gia și Sofia Coppola. Sofia Coppola și Tarantino (au fost un cuplu). Tarantino și Ennio Morricone, idolul său din copilărie cu care a colaborat la maturitate pentru Hateful Eight. Coloana sonoră i-a adus legendarului compozitor italian un Oscar. Tarantino e faimos pentru soundtrack-urile sale, dar și Sofia Coppola este adorată de hipsteri pentru piesele uber cool pe care le include în filmele sale. Și Hateful Eight și Lost in Translation pot fi văzute la AIFF, un loc în care cinefilii și melomanii sunt pe aceeași lungime de undă. Despre muzica și sunet sau despre lipsa lor vorbește și Sound Of Metal – peliculă în proiecție unică în România – unde Riz Ahmed interpretează, cu intensitate, rolul unui baterist de heavy metal care-și pierde ceea ce-l face special: auzul. Cinema-ul e arta sunetului și a imaginii, dar rareori un film le explorează pe ambele cu o asemenea energie.

5. Pentru Double Bill-ul Benh Zeitlin

AIFF vă arată cele două filme ale unuia dintre cei mai originali și mai nonconformiști regizori americani independenți: Benh Zeitlin. Acum șapte ani, Beasts of the Southern Wild, debutul său amețitor făcut cu un buget minimal, a devenit povestea cinematografică a anului – i-a adus Marele Premiu al Juriului la Sundance, Camera dꜥOr, pentru cel mai bun debut la Cannes și o nominalizare la Oscar. După 7 ani, revine cu Wendy, o reinterpretare liberă, fantezistă, a basmului Peter Pan, cu o distribuție plină de copii vitali.

Program și bilete pe www.filmedefestival.ro și eventbook.ro aici: https://bit.ly/2Z9cvyF.

See you there!