O vacanță urbană completă: 10 zile de expoziții, muzică, relaxare și shopping de design românesc la #RDW10
Pe 13 mai 2022, începe Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative locale, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank. Anul acesta, destinația principală a festivalului rămâne Combinatul Fondului Plastic, pentru o ediție aniversară ce va oferi o experiență ca o vacanță urbană completă: vor fi 10 zile de expoziții, instalații interactive, muzică, relaxare și shopping de design românesc, dar și evenimente-satelit răspândite în mai multe zone și cartiere creative ale Capitalei.
Tema #RDW10 este #FORWARD și se referă la modalitățile prin care putem face pasul următor spre consumul produselor și serviciilor generate de disciplinele creative, precum și la scenarii pentru un viitor al inovației, incluziunii, sustenabilității și colaborării. În acest sens, expozițiile și evenimentele din cadrul ediției cu numărul 10 a RDW sunt co-produse cu unele dintre cele mai relevante organizații creativ culturale de pe plan local.
Combinatul Fondului Plastic din București devine un micro-oraș al designului și artelor
La interior, la Combinatul Fondului Plastic, vizitatorii RDW sunt așteptați să vadă mai multe instalații și expoziții de design, cum ar fi:
Expoziția „Building the Future. Together”, o expoziție-manifest dezvoltată în parteneriat cu Nod Makerspace, care cuprinde 6 instalații interactive și imersive. Această expoziție face parte din programul Noul Bauhaus European și pune accent pe teme cum ar fi sustenabilitatea și inovația.
Expoziția „Valuable Objects”, curatoriată de arh. Adela Maria Marius, fondatoarea galeriei Epretext. Aceasta prezintă artiști și designeri români care, prin practica lor, reconstruiesc industrii și reașază valori. Printre designerii prezenți în expoziție se numără: Ana Adam, Mircea Cantor, Cosmin Florea, Ami Amalia, Constantin Flondor, Peter Jecza, Atelier Kairos & Bogdan Ciocodeică, Radu Abraham, Octavia Chiru, Ciprian Mureșan, Marius Bercea și Sașa Lazăr.
Expoziția ZOOM IN: SUSTAINABLE DESIGN, o inițiativă OTOTO, parte din programul SLOW FORWARD. A MANIFESTO FOR A MINDFUL, SUSTAINABLE LIFESTYLE al brandului. Expoziția poartă vizitatorii în substratul procesului de design al unor piese vestimentare de zi cu zi – cum ar fi tricouri, jeanși, sneakerși sau genți –, provocându-i să le examineze și să le aprecieze diferit, pornind de la principiile de design sustenabil și luând în calcul atât ce înseamnă ele pentru planetă, cât și pentru cei care le poartă.
Colecția capsulă Câlția • Glăvan, într-un concept expozițional realizat de Cristiana Raluca Drăghici. Expoziția prezintă rigurozitatea arhitecturală a creațiilor Mihaelei Glăvan, care se întâlnește cu universul fantastic din operele pictorului Ștefan Câlția. Colecția-capsulă, formată din încălțăminte și accesorii inspirate de universul realist-magic al artistului Ștefan Câlția, va putea fi vizitată la Galeria ArtSafe din cadrul Combinatului Fondului Plastic.
Expozițiile internaționale din programul Design Flags. Pentru a încuraja dialogul dintre piața românească de profil și cea internațională, RDW găzduiește expoziția „Smart Hungary”, adusă la București de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, ce prezintă cele mai noi inovații contemporane maghiare, cu ajutorul a 24 de produse grupate în jurul a șapte teme cotidiene (Smart City, Smart Home, Smart Mobility, Smart Leisure, Smart Sport, Smart Agriculture, Smart Healthcare). Printre acestea, se numără, de exemplu: un EKG integrat într-un tricou smart, un software antrenor personal de yoga, un scaun cu rotile electric dirijabil cu capul, un sistem info-trotuar pentru persoanele cu deficiențe locomotorii și multe altele, toate născute în speranța soluționării comune a unor provocări globale. De asemenea, în cadrul Design Flags, Centrul Ceh îi aduce pe Hermann & Coufal la #RDW10, un studio ceh de design ce va realiza o instalație on-site, bazată pe upcycling și metode do-it-yourself.
Cel mai mare concept store de design românesc. La Galeria Senat, va fi amenajată o zonă de socializare & lounge, co-working și magazine-capsulă, în care se vor regăsi peste 100 de designeri și artiști români, reprezentați de nume precum: Așkia, Dizainăr, Molecule-F, room21, Patzaikin, Epretext și Art Editions. În acest mod, RDW încurajează creșterea consumului de design românesc.
RDW Social. Un program zilnic de activități, instalații, muzică și evenimente, la Combinat
Pe de altă parte, spațiul outdoor de la Combinatul Fondului Plastic le oferă vizitatorilor RDW 2022 un program zilnic de activități, instalații interactive, muzică și evenimente, precum și o zonă dedicată cu food & drinks, oferite de Absolut, Smokăreală, Pastamobil, Satisfry și Friddi.
RDW Social înseamnă piațete înverzite și umbrite, gradene panoramice și spații de relaxare, amenajate pornind de la conceptul BAZA. Deschidem Orașul, cu sprijinul partenerilor festivalului, UniCredit Bank, Art Property Development și Art Property City.
În plus, în contextul aniversării #RDW10, UniCredit Bank prezintă un Pop-up Radio RDW x Black Rhino Radio, ce va da voce comunității creative coagulate în jurul festivalului de-a lungul timpului. Aici vor avea loc live-uri și emisiuni zilnice, ce se vor transforma ulterior într-o serie specială de podcasturi. Gazdele acestora vor fi: Andrei Grosu (Local Design Circle), Liana Vasilescu (Elle Deco), Mihai Gurei (membru al board-ului RDW încă de la prima ediție & fondator Intro Design), Mirela Bucovicean (Molecule-F), Ștefan Ghenciulescu (Zeppelin), Andrei Borțun și echipa RDW.
De asemenea, serile vor fi animate de programul RDW Social, propus de Black Rhino Radio și de cei peste 25 de DJ invitați. Nu vor lipsi nici instalațiile interactive, realizate cu suportul partenerilor IQOS, Ford România, ASAP și H3, dar și de Ana Kun x ONE.shirt x UnLoc, ce va dezvolta o instalație outdoor ca manifest pentru identitățile noastre diverse.
O altă instalație interactivă de văzut la #RDW10 este Explorers of the Multiverse, realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS. Aceasta propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți.
Parcarea este asigurată de Lime, pentru trotinete, și de Urban Monkey, pentru biciclete.
Așezămintele Ion I.C. Brătianu sunt redeschise temporar pentru public în cadrul #RDW10
În perioada 14–22 mai, ansamblul de patrimoniu Așezămintele Ion I.C. Brătianu este redeschis pentru publicul larg, cu sprijinul OAR București și al Bibliotecii Naționale a României și în parteneriat cu ExpoArte. Acesta devine Design House, iar spațiul este reconfigurat zilnic pentru a găzdui o altă expoziție personală semnată de un designer român.
Designerii care vor expune la Așezămintele Ion I.C. Brătianu sunt, în ordinea aparițiilor: Radu Abraham, Livia Fălcaru, AȘKIA, Ioana Ciolacu, Daniel&Andrew, Lucian Alexandru Arsene, Atelier Vast, Smaranda Almășan, Sebastian Pren și Radu Manelici.
Expoziția de design, găzduită de fosta sală de lectură a ansamblului, găzduiește un nou designer în fiecare zi, într-un demers ce împrumută din dinamismul industriilor creative locale, prezentând exemple de design grafic, ilustrație, design de produs și fashion design. Publicul îi va putea întâlni personal pe fiecare dintre designerii menționați, în ziua dedicată lor.
Programul cuprinde, de asemenea, tururi ghidate realizate de ARCEN în zona din proximitatea ansamblului, precum și integrarea Parcului I.C. Brătianu în traseul de activități recreative din cadrul festivalului.
Bucureștiul se transformă în Capitala designului românesc
Alte 65 de evenimente-satelit împânzesc Capitala pe parcursul #RDW10, ca parte din programul Design GO. Designeri, galerii de artă, studiouri de design și arhitectură, ateliere, muzee, showroom-uri și cafenele din București organizează propriile activități, în cadrul festivalului.
În cadrul #RDW10, are loc și Evenimentul Noaptea Studiourilor de Arhitectură (Architecture’s Night In), când, pe 19 mai, nu mai puțin de 17 studiouri de arhitectură din București își deschid porțile pentru public.
Muzeul Național al Țăranului Român intră anul acesta în circuitul Romanian Design Week, cu expoziția „Conectat la natură (tradiție circulară)”, proiect curatoriat de arh. Teodor Frolu, o expoziție de artă multidisciplinară, care vorbește despre modalitățile prin care patrimoniul cultural tradițional își poate găsi loc în arta contemporană.
Mai mult, Combinatul Fondului Plastic va fi parte și din circuitul oficial Noaptea Muzeelor, astfel că RDW 2022 va fi deschis publicului larg și va putea fi vizitat gratuit pe 14 mai, în program prelungit, până la miezul nopții.
Expozițiile de la Combinatul Fondului Plastic pot fi vizitate de luni până vineri în intervalul 12:00-22:00, iar în weekend între orele 10:00-22:00. Biletele pentru accesul la festival costă 32 de lei și pot fi achiziționate online de pe Eventbook, aici, sau offline, din rețeaua Eventbook de aici. Studenții au acces gratuit la RDW folosind codul rdwstudents2022 în formularul de achiziție a biletelor și în baza carnetului de student prezentat la intrarea în expoziție.
Programul complet al evenimentului poate fi accesat aici.
--
Un proiect: The Institute
Prezentat de: UniCredit Bank
Parteneri: IQOS, Art Property Development, Art Property City, Absolut, Urban Monkey, ASAP, Ford România, Lemon Interior Design, Almalux
Susținut de: Regina Maria, illy, Moxy Hotels, BestJobs, Heineken Silver
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii
Cu sprijinul: Primăria Municipiului București, Centrul Cultural Expo Arte, ARCUB, Institutul Cultural Român
Parteneri culturali: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Combinatul Fondului Plastic, OAR București, Biblioteca Națională a României, Monument For
Parteneri media strategici: Rock FM, EuroMedia, YOOH, B365.ro, Radio România Cultural
Parteneri media: Aiciastat, Arhitext, Contemporary Lynx, Designist, Fashion Premium Magazine, Feeder, Fundația Art Encounters, G4 Media, Glamour, Igloo, Inspirationist, IQads, Modernism, Molecule F, Munteanu, Propagarta, Revista Arta, Revista Atelierul, Spot Media, The Woman, World Architecture Community, Zeppelin, Zile & Nopți
Partener transport alternativ: Lime
Partener monitorizare: MediaTrust
Echipa de creație: Radu Manelici + Pren
Despre The Institute
The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de peste 25 de ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România. Prin tot ceea ce face, contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. Este fondator al Romanian Design Week, al festivalului DIPLOMA, al Galei Societății Civile, Internetics, Cartierul Creativ, combinat.ro și inițiator al ASAP România.
Despre UniCredit Bank
UniCredit Bank este parte a UniCredit, bancă comercială paneuropeană simplă și de succes, cu un sistem integrat de servicii de banking Corporate și de Investiții, oferind bazei sale de clienți o rețea unică vest, central- și est-europeană. Grupul este prezent în România prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.
Pe 13 mai 2022, începe Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative locale, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank. Anul acesta, destinația principală a festivalului rămâne Combinatul Fondului Plastic, pentru o ediție aniversară ce va oferi o experiență ca o vacanță urbană completă: vor fi 10 zile de expoziții, instalații interactive, muzică, relaxare și shopping de design românesc, dar și evenimente-satelit răspândite în mai multe zone și cartiere creative ale Capitalei.
Tema #RDW10 este #FORWARD și se referă la modalitățile prin care putem face pasul următor spre consumul produselor și serviciilor generate de disciplinele creative, precum și la scenarii pentru un viitor al inovației, incluziunii, sustenabilității și colaborării. În acest sens, expozițiile și evenimentele din cadrul ediției cu numărul 10 a RDW sunt co-produse cu unele dintre cele mai relevante organizații creativ culturale de pe plan local.
Combinatul Fondului Plastic din București devine un micro-oraș al designului și artelor
La interior, la Combinatul Fondului Plastic, vizitatorii RDW sunt așteptați să vadă mai multe instalații și expoziții de design, cum ar fi:
Expoziția „Building the Future. Together”, o expoziție-manifest dezvoltată în parteneriat cu Nod Makerspace, care cuprinde 6 instalații interactive și imersive. Această expoziție face parte din programul Noul Bauhaus European și pune accent pe teme cum ar fi sustenabilitatea și inovația.
Expoziția „Valuable Objects”, curatoriată de arh. Adela Maria Marius, fondatoarea galeriei Epretext. Aceasta prezintă artiști și designeri români care, prin practica lor, reconstruiesc industrii și reașază valori. Printre designerii prezenți în expoziție se numără: Ana Adam, Mircea Cantor, Cosmin Florea, Ami Amalia, Constantin Flondor, Peter Jecza, Atelier Kairos & Bogdan Ciocodeică, Radu Abraham, Octavia Chiru, Ciprian Mureșan, Marius Bercea și Sașa Lazăr.
Expoziția ZOOM IN: SUSTAINABLE DESIGN, o inițiativă OTOTO, parte din programul SLOW FORWARD. A MANIFESTO FOR A MINDFUL, SUSTAINABLE LIFESTYLE al brandului. Expoziția poartă vizitatorii în substratul procesului de design al unor piese vestimentare de zi cu zi – cum ar fi tricouri, jeanși, sneakerși sau genți –, provocându-i să le examineze și să le aprecieze diferit, pornind de la principiile de design sustenabil și luând în calcul atât ce înseamnă ele pentru planetă, cât și pentru cei care le poartă.
Colecția capsulă Câlția • Glăvan, într-un concept expozițional realizat de Cristiana Raluca Drăghici. Expoziția prezintă rigurozitatea arhitecturală a creațiilor Mihaelei Glăvan, care se întâlnește cu universul fantastic din operele pictorului Ștefan Câlția. Colecția-capsulă, formată din încălțăminte și accesorii inspirate de universul realist-magic al artistului Ștefan Câlția, va putea fi vizitată la Galeria ArtSafe din cadrul Combinatului Fondului Plastic.
Expozițiile internaționale din programul Design Flags. Pentru a încuraja dialogul dintre piața românească de profil și cea internațională, RDW găzduiește expoziția „Smart Hungary”, adusă la București de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, ce prezintă cele mai noi inovații contemporane maghiare, cu ajutorul a 24 de produse grupate în jurul a șapte teme cotidiene (Smart City, Smart Home, Smart Mobility, Smart Leisure, Smart Sport, Smart Agriculture, Smart Healthcare). Printre acestea, se numără, de exemplu: un EKG integrat într-un tricou smart, un software antrenor personal de yoga, un scaun cu rotile electric dirijabil cu capul, un sistem info-trotuar pentru persoanele cu deficiențe locomotorii și multe altele, toate născute în speranța soluționării comune a unor provocări globale. De asemenea, în cadrul Design Flags, Centrul Ceh îi aduce pe Hermann & Coufal la #RDW10, un studio ceh de design ce va realiza o instalație on-site, bazată pe upcycling și metode do-it-yourself.
Cel mai mare concept store de design românesc. La Galeria Senat, va fi amenajată o zonă de socializare & lounge, co-working și magazine-capsulă, în care se vor regăsi peste 100 de designeri și artiști români, reprezentați de nume precum: Așkia, Dizainăr, Molecule-F, room21, Patzaikin, Epretext și Art Editions. În acest mod, RDW încurajează creșterea consumului de design românesc.
RDW Social. Un program zilnic de activități, instalații, muzică și evenimente, la Combinat
Pe de altă parte, spațiul outdoor de la Combinatul Fondului Plastic le oferă vizitatorilor RDW 2022 un program zilnic de activități, instalații interactive, muzică și evenimente, precum și o zonă dedicată cu food & drinks, oferite de Absolut, Smokăreală, Pastamobil, Satisfry și Friddi.
RDW Social înseamnă piațete înverzite și umbrite, gradene panoramice și spații de relaxare, amenajate pornind de la conceptul BAZA. Deschidem Orașul, cu sprijinul partenerilor festivalului, UniCredit Bank, Art Property Development și Art Property City.
În plus, în contextul aniversării #RDW10, UniCredit Bank prezintă un Pop-up Radio RDW x Black Rhino Radio, ce va da voce comunității creative coagulate în jurul festivalului de-a lungul timpului. Aici vor avea loc live-uri și emisiuni zilnice, ce se vor transforma ulterior într-o serie specială de podcasturi. Gazdele acestora vor fi: Andrei Grosu (Local Design Circle), Liana Vasilescu (Elle Deco), Mihai Gurei (membru al board-ului RDW încă de la prima ediție & fondator Intro Design), Mirela Bucovicean (Molecule-F), Ștefan Ghenciulescu (Zeppelin), Andrei Borțun și echipa RDW.
De asemenea, serile vor fi animate de programul RDW Social, propus de Black Rhino Radio și de cei peste 25 de DJ invitați. Nu vor lipsi nici instalațiile interactive, realizate cu suportul partenerilor IQOS, Ford România, ASAP și H3, dar și de Ana Kun x ONE.shirt x UnLoc, ce va dezvolta o instalație outdoor ca manifest pentru identitățile noastre diverse.
O altă instalație interactivă de văzut la #RDW10 este Explorers of the Multiverse, realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS. Aceasta propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți.
Parcarea este asigurată de Lime, pentru trotinete, și de Urban Monkey, pentru biciclete.
Așezămintele Ion I.C. Brătianu sunt redeschise temporar pentru public în cadrul #RDW10
În perioada 14–22 mai, ansamblul de patrimoniu Așezămintele Ion I.C. Brătianu este redeschis pentru publicul larg, cu sprijinul OAR București și al Bibliotecii Naționale a României și în parteneriat cu ExpoArte. Acesta devine Design House, iar spațiul este reconfigurat zilnic pentru a găzdui o altă expoziție personală semnată de un designer român.
Designerii care vor expune la Așezămintele Ion I.C. Brătianu sunt, în ordinea aparițiilor: Radu Abraham, Livia Fălcaru, AȘKIA, Ioana Ciolacu, Daniel&Andrew, Lucian Alexandru Arsene, Atelier Vast, Smaranda Almășan, Sebastian Pren și Radu Manelici.
Expoziția de design, găzduită de fosta sală de lectură a ansamblului, găzduiește un nou designer în fiecare zi, într-un demers ce împrumută din dinamismul industriilor creative locale, prezentând exemple de design grafic, ilustrație, design de produs și fashion design. Publicul îi va putea întâlni personal pe fiecare dintre designerii menționați, în ziua dedicată lor.
Programul cuprinde, de asemenea, tururi ghidate realizate de ARCEN în zona din proximitatea ansamblului, precum și integrarea Parcului I.C. Brătianu în traseul de activități recreative din cadrul festivalului.
Bucureștiul se transformă în Capitala designului românesc
Alte 65 de evenimente-satelit împânzesc Capitala pe parcursul #RDW10, ca parte din programul Design GO. Designeri, galerii de artă, studiouri de design și arhitectură, ateliere, muzee, showroom-uri și cafenele din București organizează propriile activități, în cadrul festivalului.
În cadrul #RDW10, are loc și Evenimentul Noaptea Studiourilor de Arhitectură (Architecture’s Night In), când, pe 19 mai, nu mai puțin de 17 studiouri de arhitectură din București își deschid porțile pentru public.
Muzeul Național al Țăranului Român intră anul acesta în circuitul Romanian Design Week, cu expoziția „Conectat la natură (tradiție circulară)”, proiect curatoriat de arh. Teodor Frolu, o expoziție de artă multidisciplinară, care vorbește despre modalitățile prin care patrimoniul cultural tradițional își poate găsi loc în arta contemporană.
Mai mult, Combinatul Fondului Plastic va fi parte și din circuitul oficial Noaptea Muzeelor, astfel că RDW 2022 va fi deschis publicului larg și va putea fi vizitat gratuit pe 14 mai, în program prelungit, până la miezul nopții.
Expozițiile de la Combinatul Fondului Plastic pot fi vizitate de luni până vineri în intervalul 12:00-22:00, iar în weekend între orele 10:00-22:00. Biletele pentru accesul la festival costă 32 de lei și pot fi achiziționate online de pe Eventbook, aici, sau offline, din rețeaua Eventbook de aici. Studenții au acces gratuit la RDW folosind codul rdwstudents2022 în formularul de achiziție a biletelor și în baza carnetului de student prezentat la intrarea în expoziție.
Programul complet al evenimentului poate fi accesat aici.
--
Un proiect: The Institute
Prezentat de: UniCredit Bank
Parteneri: IQOS, Art Property Development, Art Property City, Absolut, Urban Monkey, ASAP, Ford România, Lemon Interior Design, Almalux
Susținut de: Regina Maria, illy, Moxy Hotels, BestJobs, Heineken Silver
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii
Cu sprijinul: Primăria Municipiului București, Centrul Cultural Expo Arte, ARCUB, Institutul Cultural Român
Parteneri culturali: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Combinatul Fondului Plastic, OAR București, Biblioteca Națională a României, Monument For
Parteneri media strategici: Rock FM, EuroMedia, YOOH, B365.ro, Radio România Cultural
Parteneri media: Aiciastat, Arhitext, Contemporary Lynx, Designist, Fashion Premium Magazine, Feeder, Fundația Art Encounters, G4 Media, Glamour, Igloo, Inspirationist, IQads, Modernism, Molecule F, Munteanu, Propagarta, Revista Arta, Revista Atelierul, Spot Media, The Woman, World Architecture Community, Zeppelin, Zile & Nopți
Partener transport alternativ: Lime
Partener monitorizare: MediaTrust
Echipa de creație: Radu Manelici + Pren
Despre The Institute
The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de peste 25 de ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România. Prin tot ceea ce face, contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. Este fondator al Romanian Design Week, al festivalului DIPLOMA, al Galei Societății Civile, Internetics, Cartierul Creativ, combinat.ro și inițiator al ASAP România.
Despre UniCredit Bank
UniCredit Bank este parte a UniCredit, bancă comercială paneuropeană simplă și de succes, cu un sistem integrat de servicii de banking Corporate și de Investiții, oferind bazei sale de clienți o rețea unică vest, central- și est-europeană. Grupul este prezent în România prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.