ADN BA este primul birou de arhitectură românesc invitat să expună în cadrul expoziției centrale de la Bienala de la Veneția.
Echipa de arhitecți ADN BA expune proiectul Hilariopolis în cadrul celei de-a 15-a Expoziții Internaționale de Arhitectură, care propune tema „Reporting from the front” și este organizată în cadrul Bienalei de la Veneția. Aceasta este deschisă publicului până pe 27 noiembrie 2016 și are loc în pavilioanele Giardini și Arsenale. Ediția 2016 reprezintă și prima ocazie a unui birou de arhitectură din Romania să participe.
Echipa de arhitecți ADN BA expune proiectul Hilariopolis în cadrul celei de-a 15-a Expoziții Internaționale de Arhitectură, care propune tema „Reporting from the front” și este organizată în cadrul Bienalei de la Veneția. Aceasta este deschisă publicului până pe 27 noiembrie 2016 și are loc în pavilioanele Giardini și Arsenale. Ediția 2016 reprezintă și prima ocazie a unui birou de arhitectură din Romania să participe.
Alejandro Aravena, curatorul acestei ediții a Bienalei, este cel care a făcut invitația către ADN pentru a fi parte din expoziție. „Participarea în expoziţia mare a Bienalei de la Veneţia este, desigur, o şansă şi un privilegiu pentru noi. Nu doar pentru că suntem unul dintre cele 88 de birouri şi ateliere de proiectare selectate din toată lumea pentru această expoziţie (printre care multe dintre cele mai mari nume ale arhitecturii internaţionale) şi nu doar pentru că este prima dată când un birou din România este invitat să participe în expoziţia mare a Bienalei. Desigur că aceste lucruri ne onorează extrem de mult, fiind probabil evenimentul cultural de profil cu cea mai mare anvergură internațională, însă şansa participării noastre este şi aceea a deschiderii către o lume diferită, privită doar din exterior până acum - aceea a modului în care se naşte un astfel de eveniment şi a felului în care sunt puse laolaltă nişte răspunsuri diverse, uneori radical diferite, la o întrebare şi o temă comună - tema Bienalei, de data aceasta intitulată "Reporting from the front" de Alejandro Aravena, curatorul de anul acesta al Bienalei”, declară Andrei Șerbescu, partener al ADN BA.
Modul în care arhitecții de la ADN au ales să expună a fost unul inedit, preferând în locul fotografiilor și imaginilor, machete şi desen, totul din hârtie sau pe suport de hârtie. Astfel, au adus împreună patru proiecte semnate de ei cu tot cu împrejurimile lor, rezultând o sumă de situri ca o hartă imaginară. „Chiar dacă proiectele sunt în realitate învecinate, fiind propuse pentru acelaşi cartier, am ales totuşi să redesenăm locul, pentru a putea dirija ochiul ce urma să privească din afară şi a îl ajuta să se oprească pe colţurile, alăturările şi detaliile care dau de fapt, pentru noi, substanţa locului”, povestește Adrian Untaru, de asemenea partener al ADN.
Astfel, în orașul Hilariopolis, strada Suvenir se intersectează cu strada Dogarilor, iar bulevardul Dacia e paralel cu strada Dumbrava Roşie. Harta imaginară a devenit o machetă 1:100 arhivată într-o cutie şi cutia a devenit o machetă 1:1. Pe toate părţile, pereţii acestei cutii au devenit spaţii purtătoare de alte spaţii pe care le priveşti mereu doar din interior - pe o parte, proiectele ADN şi câteva dintre cele mai reprezentative clădiri ale aceluiaşi cartier (o casă vagon de început de secol XIX, o casă boierească de secol XVIII, un apartament dintr-un imobil interbelic şi o serie de apartamente dintr-un bloc socialist) şi, pe cealaltă parte, interioare în sine, fragmente de spaţii, curţi, terase, balcoane, camere etc. „Toate acestea le-am legat printr-un desen ce înfăţişează un Bucureşti deopotrivă hilar, frumos, prăfuit, aglomerat, oriental şi occidental în acelaşi timp, acel Hilariopolis de acum două secole, dar și de astăzi”, continuă Bogdan Brădățeanu, cel de-al treilea partener al firmei.
„Cu toate că marketingul încearcă să ne convingă de o altă poveste, nu creșterea calității vieții oamenilor este ceea ce motivează dezvoltatorii imobiliari: în lumea de real-estate, arhitectura este adesea doar un simplu mijloc de a face bani. De aceea, apreciez lupta dusă de ADN pentru calitatea arhitecturii în această lume a real-estate-ului, acolo unde aparent nu există niciun conflict major”, declară arhitectul Alejandro Aravena, curatorul de anul acesta al Bienalei.
Sponsorii proiectului sunt: Urban Spaces / Salzburg Real Estate Investment SA, EXCO INVEST, NOD Makerspace și HAI drawings.
ADNBA a mai fost prezent recent și în expozițiile Romanian Design Week 2015 și 2016, Anuala de Arhitectură din Serbia 2015, București 2015 – Capitala liniilor de fugă, iar printre premiile câștigate se numără premiul Milan Zlokovic award for the Best Architectural Achievement in the Balkan Region, nominalizarea între cei 40 de finaliști ai prestigiosului concurs internațional de arhitectură Mies Van der Rohe Awards 2015, precum și premiul întâi la Bienala de Arhitectură și la Anuala de Arhitectură de la București în 2014.