The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Alessia Santucci // Urme și îmbinări. Costumul obiect

Article / 20 Oct 2016 / Participant DIPLOMA 2016
  • Alessia Santucci // Urme și îmbinări. Costumul obiect
  • Alessia Santucci // Urme și îmbinări. Costumul obiect
  • Alessia Santucci // Urme și îmbinări. Costumul obiect
1/3
Alessia Santucci, absolventă a masteratului în cadrul Universității de Arte București, a Facultății de Arte Decorative și Design, specializarea Arte Textile Ambientale.

Pe parcursul anilor de facultate a participat la diverse proiecte și expoziții în cadrul Universității de Arte, având ca scop dezvoltarea artistică și personală.

Lucrările acesteia au fost expuse la Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, expoziţie „ARTFAIR 2012”, Ambasada SUA, Bucureşti; o altă expoziție în cadrul Galeriilor de Artă Orizont, în afara României a avut expuse câteva din lucrările de disertație vernisaj „Impresii & expresii textile 2016” Institutul Cultural Român, Tel Aviv, iar întreaga lucrare de disertație a fost expusă in sala The Institute Amzei Market Makers.

URME ȘI ÎMBINĂRI. COSTUMUL OBIECT.

S-a ales ca temă, portul popular românesc și țesăturile tradiționale de interior, care semnifică dorința de autenticitate, dar și de exprimare a propriei identităţi, prin descompunerea elementelor și tehniciilor, având ca scop reconstrucția totală a bluzei tradiționale și a țesăturilor de interior cu ajutorul imprimeriei serigrafice si a tehnicii basse-lisse.
 
Cele trei panouri cu dimensiunile cuprinse între 60cm (lungime) pe 80 cm (lațime), au la baza acestora trei teme ce se regăsesc în cultura tradițională românească: contexturile și tehnicile țesutului, motivele decorative fitomorfe realizate în stil geometric și bluza tradițională românească. Acestea fost realizate cu ajutorul fibrelor textile naturale ca bumbacul, inul, mătasea și fâșii de mătase, ața de papiotă și a lânii.


 
Bluza de tip obiect, are un tipar precis (tip T) și este prima încercare personală de a oferi o altă imagine iei tradiționale românești. Realizarea bluzei are ca idee “descompunerea și reasamblarea” iei tradiționale într-un mod original prin tehnica basse lisse, punându-se accentul pe o țesătură fină cu un joc de transparențe și contexturi realizate din grosimea diferită a fibrelor textile naturale.

În continuarea proiectului avem bluza imprimată cu ajutorul sitei serigrafice, o reinterpretare a bluzei tradiționale cu mânecă răsucită (ia de Vrancea) fiind coordonată cu două panouri decorative unde au fost folosite aceleași site din compoziția bluzei.