Problema spațiilor industriale care beneficiază de o poziție privilegiată în oraș, dar care sunt într-un proces de degradare continuă și care rămân neutilizate conform potențialului, ar trebui să constituie o urgență de investiție pentru orice oraș, mai ales pentru unul de calibrul Bucureștiului, în care aceste zone reprezintă resurse de teren vitale pentru a „rezolva” problemele apărute din cauza dezvoltării rapide și haotice de-a lungul timpului (cum ar fi: lipsa spațiilor publice și de socializare funcționale, dezechilibrul produs de investițiile generatoare de trafic, dublarea suprafeței construite în perioada expansiunii comuniste în detrimentul calității locuirii etc.).
Fosta fabrică „Pionierul” este în prezent un spațiu cu un potențial imens de transformare într-o funcțiune de importanță la nivel de oraș, dar care în ultimii 25 de ani a avut parte de aceeași soartă tristă a patrimoniului industrial: după declinul activității de producție, a fost privatizată, vândută „pe bucăți” și reintrodusă haotic în circuitul activităților economice, cu investiții minime și profituri maxime. În prezent, în spațiile ocupate altădată de producție, funcționează acum în condiții improprii: două cluburi, o sală de fitness, două centre de dans etc., iar mai bine de jumătate din terenul și clădirile fostei fabrici nu au nici o utilizare concretă. Din momentul privatizării, spațiul a încetat să mai funcționeze ca întreg, pierzându-și astfel din rolul său la nivel de oraș.
Propunerea de față dorește să redea caracterul de „pol urban”, transformând spațiul într-un centru educațional specializat pe designul de produs din domeniul modei, păstrând memoria locului, dar adaptându-se la cerințele pieței actuale. Pe terenul pe care odinioară erau amplasate atelierele fabricii de încălțăminte este propusă o clădire contemporană, care respectă țesutul urban existent, atât prin volumetrie, cât și prin aspectul finisajelor.
Clădirea propusă îmbină 3 funcțiuni principale: Școală de design, ateliere pentru designeri consacrați și magazine concept. Toate sunt relaționate de un spațiu public „etajat”, care aduce plus-valoare atât zonei, cât și activităților propuse. Aceste funcțiuni sunt complementare și sunt alese pentru a aduce atât beneficii economice, care să susțină dezvoltarea zonei, cât și să contribuie la dezvoltarea comunității, prin redarea unor spații care trăiesc indiferent de activitatea desfășurată în interior (amfiteatrul pentru evenimente, spațiile de expunere vizibile din exterior etc.).
Noua clădire, care se dorește a fi realizată pe terenurile ramase libere în urma demolării atelierelor, este relaționată cu clădirea principală a fostei fabrici de încălțăminte „Pionierul”, care are valoare arhitecturală și urbanistică deosebită, printr-o pasarelă transparentă peste Strada Verzișori, reinterpretând legătura care exista între cele două terenuri. Soluția prevede ca în clădirea de patrimoniu a fabricii să fie redată funcția de producție de mici dimensiuni, pentru obiecte vestimentare și de încălțăminte unicat, transformând producția, care în trecut era de scară mare, într-una de scară restrânsă, dar de calitate superioară. Celelalte clădiri pot fi reconvertite pentru a reîntregi și a susține concret această micro-industrie, în centre de recalificare în domeniul croitoriei și al producției de încălțăminte, cu ateliere de practică și săli de curs.
Propunerea integrează câteva dintre principiile arhitecturii sustenabile, prin conformarea și orientarea suprafețelor vitrate spre a utiliza optim iluminarea și ventilarea naturală, reducând costurile de exploatare a clădirii, reducând utilizarea sistemelor artificiale de ventilare și iluminare, care sunt specifice acestui tip de program. Spațiul de tip „cutie” este descompus și relaționat cu exteriorul, ansamblul de spații fiind proiectate la o scară „umană”.
Portofoliu: https://www.behance.net/andreealip0ab1