"BiblioHUB PILOT", "Aquapic - centru experimental pentru copii", "Debarcaderul de la Operă", "Fab Hub" și "PopUP Răspiua" sunt proiectele care s-au clasat pe primele cinci locuri ale celei de-a doua ediții a competiției Urbaniada. Acestea vor fi finanțate cu un buget total de 250.000 de euro.
Câștigătorii au fost aleși dintre cele 51 de proiecte înscrise în cea de-a doua ediție a competiției Urbaniada, ce vizează îmbunătățirea calității vieții în spațiul urban. Proiectele au fost evaluate și notate de un juriu format din: Constantin Goagea (Arhitect, director Zeppelin), Iulia Stanciu (Arhitect fondator STARH), Maria Duda (Arhitect, fondator BAZA), Mircea Toma (Președinte ActiveWatch), Vera Marin (Arhitect Urbanist; Președinte Asociația pentru Tranziție Urbană), și din 5 reprezentanți ai Board-ului CSR ING Bank - Mihaela Bîtu (Executive Director, Head Of Commercial Banking), Patricia Andrei (Director, Head Of Human Resources), Cătălin Vasile (Director, Head Of Advisory Channels Management), Iosefina Frolu (Director Corporate Communication), Roxana Colisniuc (CSR Officer). Dintre acestea au fost selectate opt proiecte finaliste, pe baza criteriilor de evaluare: relevanță, impact, originalitate, fezabilitate, metodologie, buget și sustenabilitate.
"BiblioHUB PILOT" al Asociației Catalist este un program internațional și interdisciplinar aflat deja în derulare, ce are ca scop re-activarea filialelor Bibliotecii Metropolitane București (BMB) și transformarea lor în HUB-uri care să deservească și să susțină prin activitățile lor dezvoltarea comunităților locale.
"Aquapic - centru experimental pentru copii", înscris în competiție de Fundația Româno-Germană Aquademica, vizează amenajarea unui spațiu dedicat și deschis tuturor copiilor care vor să afle, într-un mod activ și ludic, cât mai multe lucruri neobișnuite și spectaculoase despre apă. Centrul experimental va fi situat la fosta uzină de apă industrială din Timișoara, care beneficiază de un impresionant patrimoniu arhitectural și de spații verzi.
"Debarcaderul de la Operă", proiect propus de Wolfhouse Productions, are ca scop amenajarea unui pavilion multifuncțional, refolosind o infrastructură publică abandonată, și punerea acestuia la dispoziția bucureștenilor pentru întâlniri, relaxare, activități nautice. Debarcaderul se află pe malul stâng al râului, în aval de Piața Operei, aproape de Facultatea de Drept și vizavi de Facultatea de Medicină Veterinară.
Prin proiectul "Fab Hub" din Cluj, Federația Fabrica de Pensule își propune să devină un hub de lucru și dezvoltare de proiecte inovatoare, dezvoltate de o comunitate de artiști, dar și de creativi din domenii industriilor culturale conexe care activează orașul prin ideile lor experimentale dincolo de spațiul fizic al Fabricii de Pensule. Fab Hub este varianta pilot a acestei noi viziuni – de catalizator al unei comunități creative dinamice, incubator de proiecte inovatoare pentru oraș, platformă de formare și sprijin pentru inițiative dedicate antrepenoriatului cultural, proiectelor pentru comunități, creativității și inovației sociale, interdisciplinarității și colaborării.
"PopUP Răspiua" este o inițiativă a Asociației Metodelor Alternative de Integrare Socială de a crea un cadru incipient, incluziv pentru dezvoltarea adulților de mâine, concretizat sub forma unor spații de joacă polisenzoriale destinate tuturor tipurilor de copii, incluzându-i și pe cei cu dizabilități, fie ele locomotorii, vedere, hipoacuzici sau cu probleme mentale. Această inițiativă, unică în România, va pune bazele unui demers de accesibilizare a spațiilor de joacă, oferind posibilitatea unei experiențe personale de joacă – pentru categoriile vulnerabile – și ocazia unei interacțiuni ludice, empatice – pentru copiii tipici.