The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Circular Catalysts - reziliență și dezvoltare durabilă locală prin design și meșteșug

Article / 22 Mar 2023 / Andra Mihai
  • Circular Catalysts - reziliență și dezvoltare durabilă locală prin design și meșteșug
1/1
The Institute prezintă în cadrul Romanian Design Week 2023 Circular Catalysts, un program de reziliență și dezvoltare durabilă locală prin design și meșteșug, realizat de British Council România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Menit să genereze noi colaborări între designeri, artiști și meșteșugari din România și Marea Britanie și să faciliteze conversații fertile în jurul practicilor și proceselor de producție sustenabile, programul va fi prezentat publicului într-o expoziție documentară care va fi lansată în cadrul Romanian Design Week 2023.

Plecând de la ideea că relația pragmatică între oameni și resursele naturale din ruralul românesc poate fi un fond fertil pentru reziliență și dezvoltare durabilă locală, cinci designeri și artiști din Marea Britanie au fost invitați să colaboreze cu organizații care activează în România rurală pentru a explora intersecțiile dintre rural și urban, precum și rolul și migrația materialelor și a meșteșugurilor locale în sustenabilitatea socială, economică și de mediu.
 
”În contextul urgenței climatice, progresul și tradiția au un potențial uriaș de a lucra împreună pentru un viitor mai responsabil. Circular Catalysts, parte din răspunsul British Council la crize globale, analizează potențialul meșteșugurilor și al designului circular de a ne învăța lecții valoroase despre practicile durabile și bunăstarea comunității.”, spune Cristiana Tăutu, coordonator al programului British Council.

Circular Catalysts își propune să ofere astfel modele de bună practică, atât locale, cât și din Marea Britanie, și să dezvolte o rețea europeană de oameni și inițiative care împărtășesc un set de valori aliniat la principiile economiei circulare. Rezidențele interdisciplinare au loc în perioada martie-aprilie, iar programul se va desfășura de-a lungul anului 2023, cu activități complementare, adresate atât profesioniștilor, cât și publicului larg.
 
Participanți rezidențe: 

Gareth Neal este un designer de mobilier britanic de renume internațional, care a fost recunoscut pentru abordarea sa inovatoare în ceea ce privește combinarea tehnicilor de fabricare digitală de înaltă calitate cu practicile artizanale tradiționale. Munca sa se caracterizează prin rigoare conceptuală, conștiință ecologică și meticulozitate, ceea ce i-a adus colaborări cu arhitecți de renume, precum Zaha Hadid, iar piesele sale sunt expuse în instituții prestigioase, precum Victoria and Albert Museum. În timpul rezidenței Circular Catalysts din Cincu, județul Sibiu, Gareth a colaborat cu inițiativa locală KraftMade, care se concentrează pe obiecte performative, piese unice, colecții capsulă, restaurare și educație, în special în domeniul lemnului și al textilelor. Practica KraftMade se axează pe crearea de expoziții site-specific, obiecte performative și colecții capsulă care evidențiază inițiative practice de educație și restaurare, cu accent pe abordări interdisciplinare și pe viitoruri regenerative. Proiectul lor în curs de desfășurare, KraftMaking the Future, este o serie de ateliere și rezidențe care încearcă să transmită înțelepciunea arhaică a meșteșugurilor ca soluție regenerativă pentru viitor. Împreună, Gareth și KraftMade au explorat sursele și resursele tehnicilor meșteșugărești tradiționale și au testat caracterul lor practic contemporan și sustenabilitatea viitoare în circuitul lent al designului, producției, consumului și regenerării.

Anoushka Cole, producător și cercetător de materiale din sudul Londrei, a participat la cea de-a doua rezidență din cadrul programului Circular Catalysts, care a avut loc la începutul primăverii la Vila Golescu din Câmpulung Muscel. Anoushka, cu preocuparea sa pentru sustenabilitate și meșteșug, a cules ierburi și flori de pe dealurile românești și a infuzat fibre naturale cu esența lor alături de o echipă de la Fundația Pro Patrimonio, o organizație dedicată conservării, salvării și reactivării patrimoniului cultural. Filozofia Anoushkăi se aliniază cu viziunea fundației, conform căreia tradiția nu este rigidă, ci mai degrabă o sursă de identitate, cultură și gândire critică asupra vieții moderne. Rezidența a oferit ocazia de a face experimente practice în domeniul prelucrării și imprimării cu coloranți naturali, folosind natura înconjurătoare ca element principal pentru a obține pigmenți naturali, a crea modele de tip blockprinting și a imprima frunze și petale de flori direct pe materiale. Această conexiune între tehnicile moderne de design și modalitățile ancestrale de prelucrare a țesăturilor exemplifică fuziunea dintre tradiție și inovație în domeniul meșteșugăresc. Munca lui Anoushka, în calitate de producător și cercetător independent, informată de masteratul său în "Material Futures", prezintă modul în care sustenabilitatea și meșteșugurile se pot intersecta în sectorul artei și al designului și invită vizitatorii să aprecieze frumusețea și semnificația patrimoniului cultural local tangibil și intangibil într-un context contemporan.

Annemarie O'Sullivan și Tom Mcwalter de la Studio AMOS au pornit într-o călătorie pentru a explora meșteșugurile locale și modurile tradiționale de viață și de producție. În timpul șederii lor în Cincu, județul Sibiu, găzduită de KraftMade, artizanii de coșuri din Marea Britanie au avut ocazia de a face schimb de cunoștințe și tehnici cu țesătorii de coșuri locali din județul Sibiu. De asemenea, au descoperit că practica cultivării salciei pentru împletit, pe care o practică în Marea Britanie, s-a pierdut în România, iar meșterii de aici culeg în schimb salcie sălbatică. Cu toate acestea, Annemarie și Tom au identificat o parcelă în sat unde salcia ar fi putut fi cultivată special pentru împletituri de coșărie, dovedind că meșteșugul durabil la nivel local așteaptă să fie redescoperit și să crească din nou într-o cultură înfloritoare. Această descoperire este o dovadă a importanței schimbului de cunoștințe. După cum spune Annemarie, munca ei a fost întotdeauna o conversație cu creatorii care au venit înaintea ei, transmițând tehnicile de la o generație la alta, iar vizita în România este o experiență puternică pe care este dornică să o ducă mai departe.

Lola Lely este un designer iscusit care utilizează tehnici tradiționale de artizanat pentru a realiza produse și opere de artă distincte și apreciate pentru clienți privați, galerii și comercianți. Procesul unic al Lolei implică în mod frecvent colaborarea cu artizani și comunități din afara mediului său profesional obișnuit, ceea ce îi permite să învețe de la meșteșugari pricepuți și să se implice cu aceștia atât în Marea Britanie, cât și în străinătate. Munca Lolei include adesea un anumit grad de implicare socială, iar unele dintre cele mai satisfăcătoare proiecte ale sale au implicat colaborarea cu grupuri marginalizate sau subreprezentate. În calitate de designer, Lola are experiență în a se inspira din tradițiile meșteșugărești și a le transforma în produse bine gândite, practice și în opere de artă de colecție. Patzaikin este o casă românească de modă și lifestyle fondată în 2011 de arhitectul Teodor Frolu și de olimpicul Ivan Patzaichin. Ecosistemul Patzaikin, inspirat de legătura lui Ivan cu natura și apa, este un antreprenoriat colaborativ între artiști, arhitecți, designeri și meșteșugari pasionați. Ghidați de experiența lor creativă și distilați prin intermediul designului contemporan, aceștia promovează transferul de resurse materiale și imateriale din patrimoniul rural local. Lola Lely a pornit într-o călătorie la Mila 23 pentru a se cufunda în peisajul unic al Deltei Dunării și pentru a învăța despre obiceiurile locale. Patzaikin va construi, de asemenea, un centru cultural rural dedicat memoriei lui Ivan Patzaichin. În urma rezidenței, Lola a participat la un atelier de lucru colaborativ cu mai mulți artiști și meșteșugari, parte a rețelei Tradiții Creative, împărtășind cunoștințele sale despre procesele de producție circulară și contribuind la realizarea conceptului următoarei expoziții Tradiții Creative în  la Muzeul Țăranului.

Carol Carey, directorul creativ al Somerset Art Works (SAW), a încheiat recent o rezidență creativă la Cluj, găzduită de România Remarcalbilă. Scopul ei a fost acela de a explora oportunitățile de colaborare între artiștii din Somerset și artizanii români, căutând un partener român care să organizeze o rezidență de artizanat în România. SAW se dedică dezvoltării artelor vizuale în Somerset și oferă o serie de servicii unei game largi de clienți și parteneri din întregul ținut, inclusiv servicii de gestionare a proiectelor și programe de educație și de implicare a comunității. Comunitatea rurală din Somerset se confruntă cu obstacole operaționale și resurse limitate, ceea ce poate duce la izolare socială. Cu toate acestea, SAW se angajează să creeze noi oportunități pentru ca artiștii să desfășoare activități de cercetare și să dezvolte oportunități de colaborare, pentru a atinge excelența în cadrul comunității. De asemenea, se concentrează pe durabilitatea mediului, pe patrimoniul meșteșugăresc local și pe rolul pe care artele și meșteșugurile îl pot juca în modelarea și susținerea vieții noastre. În ultimii 10 ani, SAW a ridicat calitatea meșteșugurilor din Somerset prin implicarea artiștilor meșteșugari cu un palmares de excelență și prin crearea de resurse educaționale pentru a le permite tinerilor să își dezvolte abilitățile de creație. România Remarcabilă este un proiect al Centrului Cultural Clujean, care constă într-o rețea de așezări mici din Transilvania care investesc în cultură și patrimoniu ca dezvoltare locală durabilă. Aceștia își sprijină așezările membre pentru a da o nouă valoare adăugată culturii și patrimoniului lor, pentru durabilitatea comunității și a regiunii. Prin intermediul acestei rezidențe, Carey a reușit să exploreze potențiale parteneriate și oportunități de colaborare între SAW și România Remarcabilă, de care ar putea beneficia atât artiștii și comunitățile din Somerset, cât și cele din România.

Expoziția de fotografie documentară Circular Catalysts care documentează rezidențele cu imagini realizate de Ioana Cîrlig, va fi prezentată în cadrul Romanian Design Week 2023. Această expoziție prezintă obiecte, texte, sunet și fotografii surprinse pe parcursul celor cinci rezidențe de creație în care artizani contemporani din Marea Britanie au fost găzduiți de organizații locale care lucrează cu meșteșugari tradiționali din România rurală. Prin design și colaborare interdisciplinară, programul, inițiat de British Council România și susținut de Institutul Cultural Român, explorează intersecțiile dintre viața rurală și cea urbană și potențialul practicilor meșteșugărești în bunăstarea individuală și comunitară.

Pe lângă expoziție, programul Circular Catalysts va cuprinde și o serie de activități de implicare a comunității, cum ar fi ateliere de lucru, podcast-uri și întâlniri, care vor stârni conversații în jurul sistemelor de cunoaștere tradiționale și a practicilor comunitare cu rol în creație și sustenabilitate. Programul promovează schimbul de competențe și cunoștințe între Marea Britanie, România și Europa, ca parte a răspunsului British Council la problemele globale.

Designul expozițiilor și deplasările expoziției dau prioritate practicilor ecologice, cu volume mai mici, materiale mai ușoare și reducerea călătoriilor cu avionul. De asemenea, întrucât este prioritizată incluziunea, se urmărește creșterea accesibilității pentru persoanele cu dizabilități prin elemente tactile și prin dedicarea de a-i primi pe cei cu corpuri și abilități diverse. Împreună cu Supereroi printre noi, AMAIS și Studio Mud, ziua de 18 mai va fi dedicată persoanelor cu corpuri și abilități în afara normei.
 
Vino la Circular Catalysts pentru a experimenta puterea rezidențelor creative, a fotografiei și a dialogului în jurul meșteșugului, a sustenabilității și a relației dintre oameni și natură în România rurală. Inspirați-vă de meșteșugarii creatori de schimbare și de explorarea contextelor culturale, a sistemelor de cunoștințe tradiționale și a răspunsurilor la urgența climatică globală. Nu ratați această expoziție provocatoare în cadrul Romanian Design Week 2023, începând cu 12 mai.
 
Program
Perioadele de desfășurare a rezidențelor Circular Catalysts:

- Gareth Neal – Kraftmade (28 februarie – 3 martie
- Anoushka Cole – Fundația Pro Patrimonio (27 martie – 3 aprilie
- Annemarie O’Sullivan – Kraftmade (9-15 aprilie)
- Lola Lely – PATZAIKIN & Tradiții Creative (22-26 aprilie)
- Carol Carey – România Remarcabilă (24-29 aprilie

Perioada de vizitare a expoziției:


- București: pe toată durata Romanian Design Week 2023 | 12-18 mai | Piața Amzei 13 – Amzei Design Corner | Zilnic 10:00-20:00
- Timișoara: programul complet în curând.
- Londra: programul complet în curând.

Activități și workshop-uri:


- 12 mai | lansare Podcast RDW Talks cu Annemarie O’Sullivan (Studio AMOS) și Cristiana Tăutu (Head of Arts British Council România
- 18 mai | Ziua liniștită, zi dedicată persoanelor cu corpuri și abilități în afara normei. Tururi și ghidaje accesibilizate pentru expoziția Circular Catalysts | 10:00-18:00 |
- 18 mai | Workshop de ceramică pe nevăzute cu Studio Mud | 18:00-21:00 19 mai | lansare Podcast RDW Talks cu Anoushka Cole
- 22 mai | lansare Podcast RDW Talks cu Lola Lely


Circular Catalysts este parte din Circular Cultures, un program regional multidisciplinar al British Council care are ca scop promovarea dialogului în jurul designului circular, explorând subiecte precum schimbările climatice, deșeurile de materiale și culturile de creație. În România, "Circular Catalysts" explorează interconectarea și izolarea sistemelor rurale, urbane și sociale în context local și global. Programul activează diferite tipologii de actori, esențiali pentru dezvoltarea proceselor de placemaking, într-un mod sustenabil: comunitatea, meșteșugarul, satul, pădurea, designerul, căminul, orașul, râul, piața.
***
 
British Council susține pacea și prosperitatea prin construirea de legături, înțelegere și încredere între oamenii din Marea Britanie și țările din întreaga lume. Prezent în România din 1938, sprijinină artiștii, liderii culturali, studenții, tinerii lideri, profesori și instituții guvernamentale și non-guvernamentale prin proiecte din domeniile artă, educație și societate.

Institutul Cultural Român susține acest proiect pentru a sprijini un schimb mutual de cunoștințe și a crește capacitatea actorilor creativi din România, precum și pentru a facilita accesul profesioniștilor români la rețele internaționale.

Romanian Design Week cel mai mare eveniment interdisciplinar din România – un festival care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică, propune pentru ediția 2023 tema CONNECTIONS, din încercarea de a genera spații de dialog și procese de cross-contaminare creativă și din dorința de a încuraja proiectele interdisciplinare și colaborative.

***
 
Parteneri: The Institute, Tradiții Creative
Partener media: Scena9
Documentare fotografică: Ioana Cîrlig
Design de sunet: Cosmin Postolache
Design grafic: Studio Fluid
Curator program local: Cristiana Tăutu
Asistent curator & comunicare: Catinca Mănăilă
 
Pentru mai multe informații accesați următorul link