The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Colecția SE POATE la DIPLOMA 2017

Article / 06 Oct 2017 / INSTITUTE.RO
  • Colecția SE POATE la DIPLOMA 2017
  • Colecția SE POATE la DIPLOMA 2017Photographer: Ovidiu Micsik
1/2
Colecția SE POATE va fi expusă în cadrul festivalului DIPLOMA, la Palatul Știrbei, între 6-15 octombrie, și va fi disponibilă pentru vânzare. Puteți admira viziunea elevilor din Buzău și achiziționa o ținută, susținând astfel educația profesională din România. Banii colectați vor fi donați pentru dotarea unui atelier de croitorie din una dintre școlile din Buzău, participante anul acesta în proiectul Tabăra Meseriașilor.

47 de elevi din Buzău, dornici să profeseze în domeniul textil, au lucrat cot la cot cu desginerului român Ioana Ciolacu și au realizat colecția de modă SE POATE, pornind de la articole vestimentare ale celebrităților.

Smiley, INNA, Antonia, Adrian Despot, Vama, Paul Ipate, Virgil Ianțu, Adela Popescu, Corina, Amalia Enache, Sandra Stoicescu, Andreea Berecleanu, Corina Caragea, Gianina Corondan, Mona Nicolici, Marius Moga, Sore și Andreea Ibacka au donat ținute din garderoba proprie pentru ca acestea să fie transformate în noi articole vestimentare. 

Elevii au realizat schițele, au făcut tiparele, au croit, vopsit și finisat în atelierul de croitorie din Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei. Pentru majoritatea dintre ei, a fost pentru prima dată când au interacționat cu un designer, au lucrat cu o mașină de cusut sau au vopsit țesături. În doar 3 zile, elevii au realizat Colecția SE POATE, alcătuită din 10 ținute reinterpretate. 

“Pentru ca o industrie să funcționeze la capacitate maximă, e nevoie de investiție în educație, este nevoie de resurse, de schimburi de experiență etc. Practic exact ce s-a întâmplat în Tabăra Meseriașilor, proiectul susținut de OMV Petrom. Altfel, situația stă în felul următor: elevii care se pregătesc pentru această meserie nu au resurse pentru a o învăța ca la carte și automat nici nu învață să o iubească. De multe ori, la finalul școlii elevii se orientează spre meserii mai atractive financiar. Pe de altă parte, fabricile, atelierele, casele de modă întâmpină mari greutăți în a găsi profesioniști în acest domeniu - unele abilități precum construirea tiparelor sunt chiar pe cale de dispariție, pe când altele, mai noi, conexe modei precum PR de modă, sunt făcute după ureche, tot dintr-o lipsă a educației sau a unei industrii complet dezvoltate. Având în vedere faptul că vorbim de industria modei ca fiind una dintre cele mai mari industrii mondiale, plus concentrația de manufacturieri români la care apelează marile companii internaționale, chiar nu înțeleg de ce nu se profită de aceste atuuri prin a încuraja dezvoltarea industriei, la nivel național”, a declarat Ioana Ciolacu, designer vestimentar român.