The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Comunități la dospit: Grupul de inițiativă Cișmigiu

Article / 05 Aug 2019 / The Institute
  • Comunități la dospit: Grupul de inițiativă CișmigiuGrupul de inițiativă Cișmigiu
  • Comunități la dospit: Grupul de inițiativă CișmigiuGrupul de inițiativă Cișmigiu
  • Comunități la dospit: Grupul de inițiativă CișmigiuGrupul de inițiativă Cișmigiu
  • Comunități la dospit: Grupul de inițiativă CișmigiuGrupul de inițiativă Cișmigiu
  • Comunități la dospit: Grupul de inițiativă CișmigiuGrupul de inițiativă Cișmigiu
1/5
Coeziunea comunitară este unul dintre principalele obiective ale Cartierului Creativ, un instrument strategic de dezvoltare urbană și un ingredient esențial pentru creșterea calității vieții + principalul și adevăratul motiv pentru care iubim orașele și cartierele în care trăim.

Din fericire, există din ce mai multe exemple de inițiative și proiecte care au la bază colaborarea și partenerierea, fie că vorbim de comunitățile din industriile creative sau de vecini care resuscitează scara blocului, de proiecte menite să atragă atenția asupra problemelor generale ale orașului sau să găsească soluții punctuale pentru grădinile din cartier.

Atât grupurile de inițiativă, cât și proiectele culturale menite să provoace la dialog sau să încurajeze colaborarea și creionarea unor concepte creative comune, sunt exemple de optimism și ne arată cum am putea să dialogăm și colaborăm mai bine pentru un oraș mai bun.

Grupul de inițiativă Cișmigiu este o comunitate vie, formată din vecini din zona Cișmigiului, care își propun să schimbe cartierul într-un loc mai prietenos.

Îi poți găsi în weekenduri în grădinile adiacente blocurilor din cartier, făcând curat, grădinărind, învățând împreună despre peisagism urban, având grijă de un stup de albine de pe un acoperiș din cartier sau studiind peisajul sonor al parcului Cișmigiu. Aceștia au lansat în anul 2016 proiectul „Pictăm zidul dintre oameni”, o acțiune de reactivare a spațiului din curtea blocului Liric prin organizarea unui eveniment comunitar care să redea o vibrație pozitivă acestui loc, iar în 2017 au lansat proiectul Grădina cu Oameni, un proiect de trei ani, care are ca obiectiv principal realizarea unei legături între specialiști, comunitate și autoritățile administrative, un proiect care și-a propus să se preocupe de mediul sonor, grădinărit urban, ornitologie și apicultură urbană: „pe scurt, prin intermediul unor ateliere de educație aplicată, mobilizăm comunitatea pentru a îngriji mai bine spațiile verzi din jurul blocurilor și ne propunem să ridicăm nivelul de conștientizare asupra unor probleme legate de sănătate, sustenabilitate și mediu înconjurător”, explică inițiatorii proiectului. Întrunirile din grădinile din cartier au ajuns celebre deoarece la acestea pot participa toți cei interesați de grădinărit sau de o relație mai bună cu vecinii lor de scară (sau de Cartier Creativ!). Din grupul de inițiativă Cișmigiu fac parte arhitecți, ingineri, specialiști în comunicare, antropologi etc, toți însă se prezintă ca fiind...vecini. Este o inițiativă născută din dorința de a crește calitatea vieții în zona centrală și de a facilita implicarea cât mai multor oameni în soluții mici pentru un cartier mai locuibil și mai...prietenos: „în momentul de față avem deja 3 proiecte puse în practică și peste 30 de ateliere sau evenimente comunitare organizate, iar echipa de voluntari s-a mărit și numără deja peste 15 membri activi, oameni cu pregătire diversă, dar cu idei comune”.

Astăzi nu mai avem o generație cu cheia la gât, ci una urcată-în-mașină-dimineața-pentru-școală-și-adusă-înapoi-la-fel-seara, iar spațiile de distracție indoor s-au înmulțit cât ai zice „mall”. Deși grădinile au rămas în aceeași poziție, a dispărut atmosfera animată din fața blocului; vecinii există în continuare, însă nu se mai cunosc între ei. Oamenii contemporani trec cât mai repede prin zona exterioară blocului, spre destinații clare – de parcă nu ar vrea să rămână cumva captivi în acest loc ciudat, un traseu de tranzit care nu este nici „înăuntru”, nici „în afară” – cel puțin nu un „afară” semnificativ, precum serviciul, supermarket-ul, sala de fitness. Spațiul a rămas public în teorie - dar mai degrabă părăsit de public, în realitate. Și totuși...

Grupul de inițiativă Cișmigiu poate fi găsit pe:
www.facebook.com/Cismi.Civic/
gradinacuoameni.ro