The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

De 20 de ani pentru binele societății civile

Article / 26 Sep 2022 / Andra Mihai
  • De 20 de ani pentru binele societății civile
1/1
Gala Societății Civile, proiectul care celebrează și recunoaște cele mai bune programe și acțiuni implementate an de an de ONG-uri, grupuri de inițiativă și voluntari, care acoperă toate domeniile societății în care este nevoie de ajutor, împlinește anul acesta 20 de ani.

20 de ani în care a dat curaj spiritului civic. Și celor care îl întruchipează.
20 de ani de recunoaștere a puterii societății civile prin premierea meritelor ei.
20 de ani de implicare pentru cei care se implică. Pe care îi aduce în lumina reflectoarelor.
20 de ani dedicați societății civile.


De-a lungul anilor, GSC a premiat sute de proiecte, a salutat zeci de inițiative și felicitat cele mai bune proiecte și acțiuni ale sectorului asociativ din România. Dintre acestea amintim: campania Salvați Roșia Montană în 2003, începutul programelor de educație financiară în școli și aducerea temei de protecție a mediului în atenția cetățenilor prin proiectele Banii și Bugetul și Verde cine n-are, pierde! în 2007, premiul pentru campania realizată pentru oprirea legii care permitea vânătoarea în parcurile naționale și în ariile protejate în 2009, premiul pentru modelul de colaborare între administrația publică centrală și sectorul asociativ: prin preluarea proiectului Legea „Fiecare Copil în Grădiniță„ de prevenire a abandonului școlar de către Ministerul Muncii în 2016, eforturile depuse pentru declararea primului parc natural urban din România, Delta Văcărești in 2017 si construirea exclusiv din donații a primului spital pentru copii în 2018.



În ultimii ani, GSC  a introdus în structura competiției secțiuni dedicate inițiativelor cetățenești implementate de persoane fizice și grupuri de inițiativă, dar și campaniilor de comunicare pe teme sociale, având ca obiective recunoașterea pe deplin a sectorului neguvernamental și a tuturor actorilor implicați și încurajarea colaborării între ONG-uri și un set mai larg de entități care pot contribui la succesul proiectelor dezvoltate zi de zi.  

Anul acesta GSC a facut primii pași conșistenți spre atragerea noii generații către societatea civilă și încurajarea implicării civice încă de la vârste fragede, lansând în competiție secțiunea “Tineri de Bine”, pentru proiecte gândite și implementate de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani. Proiectele înscrise aici au fost jurizate de o echipă de Tineri Jurați. Secțiunea Tineri de Bine a fost introdusă anul acesta în structura competiției în baza parteneriatului strategic cu ASAP România, program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, care urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor reciclabile.



GSC 2022 s-a concentrat totodată și pe sprijinirea activității sectorului asociativ și a organizațiilor prin continuarea colaborării începute anul trecut cu partenerul strategic Ashoka Romania. Premiile pentru Impact Social au fost introduse în structura competiției si un nou masterclass Impact Academy va fi dedicat câștigătorilor competiției. În cadrul acestui masterclass, organizațiile se vor concentra asupra modului în care pot urma în activitățile lor o abordare orientată spre impact sistemic.
 


În 2020 și 2021 festivitatea de premiere s-a auzit la Rock FM, iar câștigătorii au fost anunțați în cadrul emisiunii ”Evening Glory. Talk show de bine cu Exarhu” un talk show ce a avut rolul de a conecta publicul Rock FM cu inițiativele societății civile, deja familiarizat cu proiecte precum ”România are sânge de rocker” și ”Bikers for Humanity”. Rolul emisiunii a fost de a scoate în față o parte din problematicile aduse în discuție de proiectele câștigătoare la Gala Societății Civile, dar și de a ilustra plus valoarea pe care o aduc aceste proiecte după implementare, care le este impactul, ce schimbări generează și de ce mai este nevoie de implicarea noastră pentru a schimba mersul lucrurilor.



În an aniversar, Festivitatea de premiere a Galei Societății Civile se reîntoarce la Ateneul Român, spațiul care a găzduit cele mai multe ediții GSC și unde au fost premiate cele mai multe inițiative și acțiuni implementate de asociații, ONG-uri sau grupuri de inițiativă civică. Ateneul Român este deja un spațiu emblematic pentru București și societatea civilă, un loc a cărui lipsă a fost resimțită în pandemie, atunci când evenimentul s-a desfășurat online.


 
Evenimentul va fi transmis live pe pagina de facebook Gala Societății Civile pe 28 septembrie, de la ora 19:30.

Pentru a rămâne la curent cu noutățile puteți accesa atât pagina de Facebook a Galei, cât și pagina de Instagram.