The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Densificare și urbanitate în Cartierul Creativ

Article / 17 Apr 2019 / The Institute
  • Densificare și urbanitate în Cartierul Creativ
  • Densificare și urbanitate în Cartierul Creativ
  • Densificare și urbanitate în Cartierul Creativ
  • Densificare și urbanitate în Cartierul Creativ
  • Densificare și urbanitate în Cartierul Creativ
  • Densificare și urbanitate în Cartierul Creativ
1/6
Saptamana aceasta a avut loc o primă întâlnire organizată de Cartierul Creativ pe teme de dezvoltare urbană, cu focus pe subiectul densificării în centrul Bucureștiului, la care au participat arhitecți, reprezentați ai autorităților publice, membrii unor grupuri de inițiativă, precum și reprezentați ai unor dezvoltatori, dar și locuitori ai Cartierului Creativ.

Discuția a fost moderată de Ștefan Ghenciulescu - arhitect, publicist şi cercetător în domeniul arhitecturii şi urbanismului, redactor-şef al revistei Zeppelin, conferenţiar universitar în cadrul UAUIM și s-a concentrat pe principiile de care ar trebui să țină cont o bună operație de densificare în centru (și nu doar).

Întâlnirea s-a născut din convingerea că un mai bun dialog între comunitate, autorități, organizatii non-guvernamentale și dezvoltatori poate genera schimbare și poate contribui la creșterea calității spațiului urban.

Discuțiile au gravitat în jurul nevoii de a compensa o lipsă de viziune strategică pe termen lung cu privire la dezvoltarea Bucureștiului și s-au finalizat cu o serie de discuții legate de importanța arhitecturii de calitate în general, a concursurilor de arhitectură, dar mai ales importanța respectării contextului și a unei viziunii integrate.

Concluziile mesei rotunde, la care s-a prezentat pe larg și studiul de caz Matei Millo, o dezvoltare a celor de la Forte Partners în Cartierul Creativ, au fost că dezvoltatorii ar trebui să genereze proiecte care să țină cont de context, să se încadreze într-un proiect urban, să aibă mai multe funcțiuni și care să își propună să ofere ceva în schimb orașului, respectiv să genereze spații de utilitate publică.

Geo Mărgescu de la Forte Partners și Andrei Șerbescu, arhitect, membru al echipei ADNBA, studioul care semnează dezvoltarea din Matei Millo, au povestit despre provocările pe care le ridică o astfel de abordare și despre intențiile lor de a genera o clădire de birouri de tipul co-working spaces în zona Cartierului Creativ, care să ofere și un spațiu de utilitate publică și o străpungere între străzile Millo și Câmpineanu.

Clădirea de birouri Matei Millo Boutique Offices – cu un regim de înălțime 3S+P+9E, 130 de locuri de parcare proprii, acces facil la toate mijloacele de transport în comun (autobuze, troleibuze, metrou Universității) – are ca termen de finalizare al treilea trimestru din 2020.

Proiectul, cu o pondere a spațiilor verzi în suprafața totală a ariilor comune de peste 30%, este dezvoltat pentru a obține certificat LEED pentru clădiri verzi, urmând a fi evaluată în baza a șapte criterii importante: localizare, eficiența consumului de apă, eficiența energetică și a climatizării, materiale și resurse utilizate, calitatea mediului interior, inovație și priorități locale de mediu.

Inevitabil, discuțiile au trecut și prin subiecte legate de mobiltiate, trafic, educație urbană, PUG-ul Bucureștiului și importanța comunităților și a grupurilor de inițiativă locale, concluziile tuturor celor prezenți fiind, dincolo de orice diferențe de opinii, că exercițiul dialogului este unul necesar și extrem de util și poate contribui la o mai bună dezvoltare urbană și la creșterea calității vieții.

La finalul discuțiilor, s-au propus mai mule teme pentru următoarele întâlniri.

Lista completă a celor prezenți la întâlnire: Ștefan Ghenciulescu- Zeppelin, Roxana Wring- Președinte USR București, Irina Meliță- OAR București, Tomnița Michaela Florescu- viceprimar al Bucureștiului, Ivan Florin- Consilier General PMB din partea USR, Nicușor Dan- Salvați Bucureștiul, Geo Mărgescu- Forte Partners, Andrei Șerbescu- ADNBA, Alex Oprița- Grupul de Inițiativă Cișmigiu.