The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Diplomația culturală românească susținută prin peste 5000 de evenimente pe parcursul a 26 de luni

Article / 18 Iul 2019 / The Institute
  • Diplomația culturală românească susținută prin peste 5000 de evenimente pe parcursul a 26 de luni
  • Diplomația culturală românească susținută prin peste 5000 de evenimente pe parcursul a 26 de luni
  • Diplomația culturală românească susținută prin peste 5000 de evenimente pe parcursul a 26 de luni
  • Diplomația culturală românească susținută prin peste 5000 de evenimente pe parcursul a 26 de luni
  • Diplomația culturală românească susținută prin peste 5000 de evenimente pe parcursul a 26 de luni
1/5
Peste 5.000 de evenimente în țară și străinătate, organizate sau sprijinite de ICR, acțiuni culturale de amploare în cadrul a trei mari programe de anvergură - Sezonul România-Franța, Centenarul Marii Uniri și deținerea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România -, precum și pregătirea participării României, cu statut de țară invitată, la Festivalul Europalia s-au desfășurat pe parcursul mandatului președintelui ICR, Liliana Țuroiu.

În această perioadă, ICR a susținut din poziția de co-producător sau partener instituțional și edițiile din 2017, 2018 și 2019 ale festivalurior DIPLOMA și Romanian Design Week, dar și prezența expoziției Made in Creative Quarter la Madrid Design Festival sau expunerea unor capsule Romanian Design Week la Viena, Madrid, Stockholm sau Londra, în colaborare cu subsidiarele ICR din orașele respective.

În perioada aprilie 2017 – iunie 2019, Institutul Cultural Român a organizat evenimente culturale cu puternic impact intern și internațional, promovând artiști români contemporani, dar și creații din patrimoniul național. Filmul și teatrul românesc, literatura, artele vizuale, muzica și dansul au fost puternic susținute prin promovarea artiștilor români pe scenele prestigioase ale lumii. Seria evenimentelor a început în 2017 cu expoziția „Apariții”, semnată de Geta Brătescu, la Bienala de Artă de la Veneția, dar și cu prezentarea operelor lui Constantin Brâncuși la celebrul The Solomon R. Guggenheim Museum din New York.

În zona artelor vizuale, s-au pus bazele colaborării cu binecunoscuta artistă portugheză Joana Vasconcelos. Deschiderea stagiunii London Philharmonic Orchestra cu opera „Oedipe” de George Enescu, în variantă de concert, în 2017, a fost unul dintre evenimentele cheie din ultimii doi ani. Lansarea proiectului „Luna Enescu la ICR” s-a bucurat de prezența unor oaspeți de seamă din mediul cultural, academic, științific și diplomatic. Performanțele din 2017 au prefigurat un 2018 memorabil, cu România țară invitată la Târgul de Carte Retiro de la Madrid, cu dezvelirea la Ashford, în Marea Britanie, a celei dintâi statui a Reginei Maria din afara granițelor României, expoziția „Regina Soldat”, itinerată în mai multe capitale europene, dar și la Kabul, în cadrul misiunii NATO din Afganistan. De cealaltă parte a Atlanticului, un muzeu fondat în onoarea și în memoria Reginei Maria, Maryhill Museum of Art din Statul Oregon, a găzduit un alt moment reprezentativ dedicat Centenarului Marii Uniri: expoziția „Romanian Identity, Royalty and Architecture”, în cadrul unui program care a mai cuprins prelegeri, spectacole și ateliere.

O prioritate anunțată în noua abordare strategică a Institutului Cultural Român a constituit-o apropierea de sfera industriilor creative. Un pas semnificativ în acest sens a fost afilierea ICR la Consiliul Internațional al Creative Industries Federation (CIF) / Federația Industiilor Creative. În aceeași zonă de interes major s-a înscris, în 2018, organizarea la Roma a Conferinței internaționale „Creative industries and the New Europe, opportunities and challenges”, un demers realizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu prestigioasa universitate La Sapienza, cea mai mare și mai veche instituție de formare academică din Roma, cu care ICR a semnat protocol de colaborare care deschide calea către evenimente similare.

Institutul Cultural Român a organizat, în 2018, peste 3.000 de evenimente, dintre care 700 dedicate Centenarului Marii Uniri.
ICR a realizat standul cu care România a participat la Salon du Livre Paris, stand care a fost declarat de presa franceză primul în topul celor mai bune ale ediției.
Conform atribuțiilor care îi revin, Institutul Cultural Român a coordonat, în 2018, reprezentarea României, prin standuri naționale, la mari evenimente internaționale ale pieței de carte, precum Târgul de Carte de la Londra, Salonul Internațional de Carte de la Torino, Târgul Internațional de Carte de la Göteborg, Târgul Internațional de Carte de la Beijing.

Printre evenimentele organizate de ICR, sau la care acesta a fost partener, se numără și lansarea primului website al Marii Uniri în limba engleză, precum și a proiectului Grădina Marii Uniri, cu participarea ASR Prințul Charles; premierea, în Franța, a unor personalități române din diaspora, printre care Vladimir Cosma, Viorica Cortez, Vasile Șirli, George Banu, Doina Lemny; continuarea susținerii marilor festivaluri de film și teatru, precum și a organizării Festivalului Filmului European, cu sprijinul institutelor culturale străine la București și al ambasadelor; expoziția „Sacrificiu”, a lui Mircea Roman, găzduită de Mănăstirea Batalha din Portugalia; continuarea promovării industriilor creative prin susținerea participării românești la Viena Design Week, dar și Romanian Design Week; semnarea unor acorduri de parteneriat cu instituții prestigioase din țară și din afara țării, precum Academia Română, Colegiul Europei din Bruges, centrul de formare pentru viitorii funcţionari ai Uniunii Europene. Acestor evenimente de amploare li se adaugă cele peste 60 de proiecte realizate în Franța în cadrul Sezonului România-Franța, care s-au bucurat de aprecierile partenerilor francezi dar și de ale presei și publicului.

Anul 2019 reprezintă continuarea Sezonului România-Franța, prezența ICR în evenimente dedicate Președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, prezența la numeroase târguri de carte, la REVELATIONS în Franța, continuarea proiectelor de susținere a marilor festivaluri de film și teatru, precum FITS, TIFF, BIFF, și a prezenței artiștilor pe scenele prestigioase ale lumii, Festivalul EUROPALIA ROMÂNIA 2019, cu cele peste 260 de evenimente în pregătire.