The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Documentarul românesc: o lume deschisă la Docuart Fest 2018

News / 05 Noi 2018 / INSTITUTE.RO
  • Documentarul românesc: o lume deschisă la Docuart Fest 2018
  • Documentarul românesc: o lume deschisă la Docuart Fest 2018
1/2
În săptămâna 6-11 noiembrie, București Docuart Fest va găzdui zeci de proiecții de documentar românesc, o serie de dezbateri, sesiuni de masterclass și două expoziții de fotografie.

Festivalul se deschide marți, 6 noiembrie, printr-o gală ce urmează să aibă loc la Teatrul Național București, Sala Mică, începând cu ora 19:30. Proiecția din deschidere aduce unul dintre filmele aflate în competiția festivalului, și anume Caisă, un documentar regizat de Alexandru Mavrodineanu, ce spune povestea antrenorului Dobre și a discipolului său în vârstă de numai 13 ani, alături de care câștigă campionatul în 2013.

Pentru participarea în cadrul galei din 6 noiembrie, biletele se achiziționează aici.

Programul celei de-a VII-a ediții a festivalului de film documentar românesc cuprinde, pe lângă proiecțiile din cadrul secțiunilor competiționale și necompetiționale , evenimente ce vorbesc despre implicațiile și impactul acestui gen cinematografic în România, menite să lanseze dialoguri necesare oamenilor din industrie și celor din afara ei.



Dezbateri & sesiuni de masterclass

Cenzură VS Corectitudine politică, o masă rotundă ce vrea să lansezw un dialog despre ce înseamnă political correctness, cum afectează acest principiu arta și, în mod special, cinematografia. Miercuri, 7 noiembrie, de la ora 17:00, se întâmplă la Știrbei Center.

Masterclass-ul Docuart Fest în acest an vizează Memoria și identitatea în jurul documentarului românesc și este susținut de istoricul Alin Ciupală, în 9 noiembrie, de la ora 16:00, la Știrbei Center. Evenimentul este urmat de la ora 18:00 de o masă rotundă despre Terapia prin film documentar, o discuție la care sunt invitați realizatori de film, un psihanalist și un specialist în terapie rogersiană.

În 10 noiembrie, de la ora 12:00, are loc conferința Documentarul creativ și strategiile festivaliere, la Știrbei Center, condusă de Ksenia Gapchenko (programator Centrul de Film Documentar de la Moscova 2012- 2015, consultant festivalier IDFA, Visions du Reel, DOK Leipzig). Ksenia va vorbi despre cum funcționează festivalurile, care sunt cele mai bune strategii pentru propriile producții și care este dinamica generală a acestei industrii.

Festivalul organizează și un atelier VR, susținut de Dorin Moldoveanu, un filmmaker cu interese civice și pentru realitatea augmentată atât pentru văzători, cât și nevăzători. Atelierul are loc în 8 noiembrie, de la 14:00 – 17:00 la VR Cinema & Playlab în Veranda Mall.

Expozițiile Docuart Fest 2018

Pe lângă aceste evenimente, pe perioada a festivalului vor fi deschise două expoziții de fotografie. Una dintre acestea prezintă rezultatele workshop-ului de fotografie documentară organizat de Academia Docuart pentru un grup de liceeni din Târgu Jiu, într-o inițiativă de valorizare a potențialului creativ al tinerilor. Expoziția PhotoDoc va fi deschisă publicului în perioada 7-10 noiembrie, intervalul 15:00 – 22:00.

Festivalul găzduiește și expoziția pentru nevăzători Imagini Tactile, un proiect ce a pus bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România, făcând primul pas pentru a încuraja cultura consumului de imagini tactile în comunitatea nevăzătorilor. Expoziția cu componentă multimedia poate fi vizitată în perioada 6-11 noiembrie, interval 10:00 – 17:30, la Palatul Suțu.

Biletele pentru proiecțiile București Docuart Fest se achiziționează prin eventbook: https://bit.ly/2qhkNTf
Participarea în cadrul evenimentelor speciale este gratuită, dar se poate face doar pe bază de rezervare online.
Programul complet al evenimentului este disponibil pe festival.docuart.ro/program-2018

***


Despre Docuart Fest
Asociația Docuart derulează activități educative, culturale, sociale. Este o organizație neguvernamentală, independentă, non-profit și apolitică. Misiunea asociației este de sprijinire, promovare și stimulare a filmului documentar românesc și european, de promovare a culturii populare tradiționale și contemporane în circuitul național și internațional de valori.

Despre Asociația Docuart
Pe lângă platforma culturală docuart.ro, asociația desfășoară proiecte ca București Docuart Fest, Cluj Docuart Fest, Caravana Docuart, Bucharest Art Film Festival, Proiecțiile Docuart etc.