Cele 12 proiecții din cadrul UrbanEye Film Festival, împreună cu filmele proiectate în secțiunea Competiție au adunat peste 1500 de spectatori în București, la Cinema Elvira Popescu și la Cinemateca Union, între 11 și 19 noiembrie 2015.
Filmul Cheltuieli comune (Belgia/Luxemburg, 2011) regizat de Charlotte Grégoire și Anne Schiltz, a obținut premiul UrbanEye 2015. Premiul a fost decernat miercuri, 19 noiembrie, la Cinemateca Union de către doi dintre membrii juriului: Cătălin Mitulescu (regizor și scenarist) și Mihai Fulger (critic de film). Din juriu au făcut parte și Noémi Soltész (arhitect, curator al Zilelor Filmului de Arhitectură din Budapesta), Sofia Murato (fondatoarea Festivalului de Film de Arhitectură de la Lisabona) și Frederik Bojer Bové (reprezentant al Festivalul de Arhitectură din Copenhaga).
În competiția de anul acesta au intrat șapte filme inspirate din realitatea românească și o proiecție specială, care urmăresc subiecte legate de urbanism, locuire și comunități. Filmul câștigător a fost premiat pentru schița delicată personajelor și datorită manierei intime și calde cu care regizoarele le abordează, conform motivației juriului.
O mențiune specială i-a fost oferită filmului regizat de Ileana Szasz, Scurt narativ din fața blocului (România, 2015) un film scurt, curajos și plin de emoție.
Filmul Concrete Love (Germania, 2014, R: Maurizius Staerkle-Drux), a obținut cele mai multe voturi de popularitate din partea publicului, urmat de filmul Where Architects Live (Italia, 2014), al regizoarei Francesca Molteni și de Tomorrow We Disapear (India, 2014) al regizorilor Adam Weber și Jimmy Goldblum.
Festivalul de film UrbanEye de anul acesta a adus filme ce abordează subiecte variate, grupate în secțiunile: Patrimoniu recent, Urbanizare, Micro Spații și Din viața arhitecților. Temele aduse în discuție de selecția de filme au fost dezvoltate în sesiunile de Q&A cu regizorii și invitații festivalului și de evenimentele speciale.
Astfel, vineri, 13 noiembrie, a avut loc conferința Filmul în arhitectură. Arhitectura în film, organizată de igloo media, în cadrul festivalului. Arhitecții Mihaela Poenaru și Adrian Cancer, cunoscuți pentru scenografiile unor filme premiate în cadrul marilor competiții de film, au intrat în dialog cu cei prezenți despre experiențele lor în calitate de scenografi și arhitecți deopotrivă. Discuția a fost moderată de arh. Françoise Pamfil.
Un alt eveniment special l-a constituit prezența arhitectului și promotorului cultural Giorgio Scianca, care a susținut duminică, 15 noiembrie, prezentarea: Celluloid architects: fictional architects in movies, în care, pornind de la o impresionantă colecție de peste 1500 de filme, a fost analizată prezența arhitectului ca personaj în filmele de ficțiune.
În cadrul festivalului s-a desfăşurat și atelierul Primul meu film documentar, organizat de Asociația VIRA, atelier practic pentru liceeni. Pe durata atelierului, participanții au învățat să folosească o cameră de filmat în scopuri cinematografice şi să înțeleagă mai bine orașul și comunitatea din care fac parte. Cele șapte scurt metraje realizate de aceștia au fost proiectate pentru public, miercuri, 18 noiembrie, la Cinemateca Union.
Și anul acesta asociația de-a arhitectura s-a alăturat festivalului, organizând un atelier pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, în care cei mici și-au creat din carton orașul personajului preferat, eveniment ce s-a desfășurat sâmbăta 21 noiembrie în Casa Mincu.
Ce-a de-a doua ediție a Festivalului de Film UrbanEye a fost dedicată memoriei Cătălinei Ioniță (co-fondatoarea festivalului) și lui Mihai Alexandru. Banii strânși din vânzarea biletelor și abonamentelor vor fi donați victimelor incendiului din Club Colectiv, care se află acum in spitale. De asemenea, joi, 12 noiembrie, a avut loc proiecția Insight. An eye on Bucharest’s art galleries, regizor Miluță Flueraș - proiecție specială pentru strângerea de fonduri necesare recuperării fotografului Miluță Flueraș, rănit în incendiul din Colectiv.
UrbanEye a organizat totodată la Timișoara, în spațiul Ambasada, pe 20 și pe 21 noiembrie, în cadrul Anualei de Arhitectură, două proiecții din selecția oficială a Festivalului: filmul Where Architects Live și 5 filme care au făcut parte din secțiunea Filme din competiție.