The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Filofi şi Trandafir: Diversitatea proiectelor şi a temelor este un lucru care ne antrenează şi ne bucură totodată

Article / 08 Mai 2019 / The Institute
  • Filofi şi Trandafir: Diversitatea proiectelor şi a temelor este un lucru care ne antrenează şi ne bucură totodatăFilofi şi Trandafir Architecture @RDW Awards 2018
  • Filofi şi Trandafir: Diversitatea proiectelor şi a temelor este un lucru care ne antrenează şi ne bucură totodatăRestaurantul Werk - Filofi și Trandafir Arhitecture
  • Filofi şi Trandafir: Diversitatea proiectelor şi a temelor este un lucru care ne antrenează şi ne bucură totodatăRestaurantul Werk - Filofi și Trandafir Arhitecture
  • Filofi şi Trandafir: Diversitatea proiectelor şi a temelor este un lucru care ne antrenează şi ne bucură totodatăRestaurantul Werk - Filofi și Trandafir Arhitecture
  • Filofi şi Trandafir: Diversitatea proiectelor şi a temelor este un lucru care ne antrenează şi ne bucură totodatăRDW 2018
1/5
Se apropie luna mai, ceea ce înseamnă că pregătirile sunt în toi pentru Romanian Design Week 2019, eveniment multidisciplinar dedicat industriilor creative, care va avea loc în perioada 17-26 mai, în București.

RDW Awards by glo este un nou format al RDW, lansat la ediția 2018 a festivalului. Inițiativa se concretizează într-o serie de premii menite să încurajeze excelența și să promoveze designerii care semnează proiecte remarcabile.

Continuăm aşadar seria de interviuri prin care câştigătorii ediţiei de anul trecut a RDW Awards ne povestesc despre proiectele premiate, dar și despre ce a însemnat pentru ei această recunoaștere.

Unul dintre cele două premii RDW Awards 2018 pentru arhitectură a fost oferit Studioului Filofi și Trandafir Arhitecture pentru Restaurantul Werk - un proiect-model de recuperare a patrimoniului industrial.

Principala preocupare a proiectului a fost reabilitarea a două clădiri vechi dezafectate, dar frumoase, care au fost marcate de intervenții brutale și de adăugări parazitare. Modificările aduse încearcă să respecte acest context și să dialogheze cu vechiul dintr-o poziție subordonată.

1. Povestiţi-ne, pe scurt, despre proiectul cu care aţi câștigat anul trecut premiul de la RDW Awards.
Primul factor director a fost cerinţa proiectului de a crea un ansamblu plurifuncţional, cu utilizare principală de restaurant. Al doilea factor a fost contextul care întotdeaună dictează direcţia sau, mai bine zis, conturează liniile de ghidaj în care să te încadrezi fără a deveni factor perturbator.
La primul contact cu situl am identificat două corpuri de clădiri înghiţite de construcţii parazitare şi agresate de intervenţii brutale. Cele două clădiri cu valoare arhitecturală, făcând parte din vechiul sit industrial al Hunedoarei dezvoltat pe timpul Imperiului Austro-Ungar, au devenit actorii principali în jurul cărora ne-am desfăşurat.
După analize preliminare de funcţiuni şi gabarite necesare, a rezultat faptul că cele două clădiri nu pot prelua integral funcţiunea de restaurant, fiind astfel necesară şi o extindere. Aflându-ne în imediata apropiere a Castelului Huniazilor şi dorind să nu influenţăm importanţa şi caracterul clădirilor existente, am decis să realizăm noile adiţii în plan secund şi să le abordăm zonal, în două maniere distincte, apropiate spiritului funcţiunilor adăpostite şi a contextului în care sunt amplasate.
Prima zonă, complet publică, element de coagulare amplasat între clădirile vechi, realizează atât o unire funcțională, cât și o extindere a capacității acestora. Fațadele clădirilor existente devin pereți interiori, iar dorința, aproape obsesivă, de a le percepe din interior în totalitate, inclusiv acoperișurile, a transformat această primă zonă într-un soi de curte acoperită, din sticlă, care abundă în lumină naturală. Inserția propusă se retrage ușor de la frontul creat de către cele două clădiri existente făcând un efort de a recrea imaginea urbană inițială.
Cea de-a doua zonă propusă, neaccesibilă publicului, este compusă funcțional din bucătăria restaurantului, anexe, spații de aprovizionare, spații tehnice, un bar și grupuri sanitare care deservesc terasa exterioară, precum și un spațiu de birouri la mansardă. Compozițional, volumul este tratat unitar, liniar, devenind un fundal decorativ pentru curtea restaurantului. Inspirați din materialele, tehnica și rezolvările fațadelor clădirilor industriale de epocă, am propus ca acest volum să fie înfășurat de un parament de cărămidă cu țesere distanțată și rețea de goluri – un soi de țesătură textilă care lasă lumina sa treacă în ambele direcții.
Curtea principală participă activ la completarea atmosferei căutate, având pretenția unei grădini urbane, a fost concepută ca fiind un element esențial în relația cu strada, cu trecătorul sau utilizatorul. De-a lungul proprietăţii, am eliminat tronsoane consistente din împrejmuire, iar cele pe care le-am păstrat, le-am reconstruit în format cu înălțime redusă, cu glaf generos, la cotă de șezut – un soi de bancă la stradă care să prilejuiască socializarea și în afara proprietății.
Modul de abordare şi soluţiile adoptate derivând firesc una din cealaltă şi fiind puternic justificate de studiul contextului şi cerintele de tema, au prins contur şi s-au păstrat nealterate de la începutul procesului de proiectare şi până la final. Prin acest proiect am avut ocazia de a răspunde unui subiect actual, respectiv tema valorificării patrimoniului industrial construit, reprezentând o primă încercare de refuncţionalizare a unei clădiri aparţinând fostului Combinat Siderurgic Hunedoara.

2. Ce credeţi că face un proiect să fie remarcabil? Daţi-ne un exemplu de un astfel de proiect.

Credem că, în arhitectură, un proiect remarcabil este întotdeaună rezultatul angrenajului funcţional care stă la umbra complexităţii unei idei, a unei abordări, la umbra complexităţii contextului şi a temei.

3. Ce zonă v-ar plăcea să exploraţi într-un proiect viitor?
Diversitatea proiectelor şi a temelor este un lucru care ne antrenează şi ne bucură totodată. Nu putem spune că suntem în căutarea unui anume subiect, însă, cu siguranţă, ne vedem explorând teme noi în viitorul apropiat.

4. Ce creativ român urmăriţi activ?
Privim cu obiectiv larg scena creativă din România şi devenim foarte atenţi la proiectele care aduc perspective noi pe masă.
Lista este lungă – în general apreciem oamenii sau entităţile care depun efort, se implică şi, în general, depăşesc marginea cercului în care, aparent, ar trebui să danseze.

5. La ce mai lucraţi în perioada asta și unde putem vedea ce faceţi?

Suntem implicaţi într-o suită interesantă de proiecte foarte dragi nouă, despre care, din când în când, mai povestim pe site-ul nostru (filofisitrandafir.ro), pe pagina de facebook (fb.com/filofisitrandafir) şi pe noul nostru profil de instagram (instagram.com/filofisitrandafirarhitectura).

Lista completă a câştigătorilor RDW Awards 2018 poate fi consultată aici.

Cea de-a doua ediție a RDW Awards by glo va avea loc pe data de 24 mai 2019, la Teatrul Odeon şi va fi prezentată de Mihai Gurei, membru al boardului Romanian Design Week încă de la prima ediţie a evenimentului. Accesul se face pe bază de invitaţie.