Idei și resurse financiare pentru proiectele cultural-educaționale din România
La final de octombrie ARCUB Gabroveni devine pentru trei zile un hub efervescent pentru cei interesați de dezvoltarea proiectelor durabile şi de calitate realizate în parteneriat de cadre didactice şi operatori culturali, de rolul artelor și patrimoniului în educație și de modalități de valorificare a potențialului lor în școlile din România.Forumul Cultura în educație 2017, organizat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, va avea loc între 27 și 29 octombrie și aduce împreună profesori, educatori culturali, reprezentanți ai unor instituții publice cu rol de finanțare a proiectelor și ai unor organizații educaționale, cercetători, părinți și studenți care își doresc să afle și să împărtășească noi idei și perspective asupra culturii în educație, să comunice și să descopere proiecte și programe de calitate și să discute despre finanțări disponibile și priorități ale instituțiilor publice și private. Participarea este liberă pe baza înscrierii, iar locurile sunt limitate.
Anul acesta punem în discuție calitatea și sustenabilitatea proiectelor cultural-educaționale realizate în parteneriat între școli și actori culturali. Îmbinăm prezentări cu studii de caz, dezbateri, ateliere și conversații despre IDEI și despre RESURSE FINANCIARE pentru sectorul cultural-educațional din România.
IDEI >> Înțelege | Inspiră | Creează | Învață | Apreciază | Conectează
Calitatea nu este sinonimă cu atingerea unor obiective formalizate în programe sau proiecte și nici doar cu satisfacția celor implicați. Specialiștii spun că este o trăsătură a acelor inițiative care sunt bine calibrate la nevoile și resursele celor care participă - din care cei mai importanți sunt elevii, care îi inspiră pe alții să se implice și provoacă discuții în comunitate, care creează contexte în care copiii să creeze, care determină procese autentice de învățare, care apreciază și încurajează progresele făcute și care conectează actorii între ei și cu lumea în care trăiesc. Am invitat organizații-reper pentru calitatea actului educațional cu profil cultural la Forum: Teach for Romania, EduCab România, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Coaliția pentru Educație și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.
RESURSE FINANCIARE >> Programul CIVITAS (PROEDUS) | Fondul Cultural Național | Europa Creativă | Erasmus+ | Fonduri publice și private pentru cultura în comunitate
Ideile și inițiativele școlilor și ale operatorilor culturali au nevoie de susținere și resurse stabile pentru ca impactul asupra comunității căreia îi sunt adresate proiectele să fie unul pe termen lung. De multe ori, aceștia au nevoie și de orientare în privința proceselor administrative, managementului financiar și cu toții avem nevoie de mai mult timp și reflecție asupra mizelor strategice ale promovării culturii în educație. Ziua de sâmbătă este dedicată surselor publice de finanțare – locale, naționale și europene: Programul CIVITAS al PROEDUS - Centrul de Proiecte Educationale si Sportive, Fondul Cultural Național, Europa Creativă – subprogramul Cultura și Erasmus+. Duminică abordăm inițiative educațional-culturale realizate cu ajutorul resurselor private și publice pentru proiecte mici, prin modele de acțiune prezentate de Parteneriat pentru Arte și Fundația Comunitară București.
Forumul debutează, vineri 27 octombrie la ora 16.00, cu o discuție ce se va desfășura limba engleză cu Silvia Nemeth, din partea T-Tudok Inc.- Centrul pentru Management și Cercetare Educațională (Ungaria) și Raluca Iacob, coordonator Cultura în educație. Discuția se va contura în jurul metodologiei britanice Creative Partnerships, al parteneriatelor inovatoare și pe termen lung dintre școli și practicieni creativi cu scopul de a dezvolta competențele tinerilor și al unor programe dedicate copiilor proveninddin medii multiplu defavorizate în Remetea Mare din România de către T-Tudok Inc.
***
Forumul Cultura în educație are loc între 27 și 29 octombrie la ARCUB Gabroveni, str. Lipscani nr. 86-88, București în Sălile Librărie și Arcelor. Participarea la forum este gratuită în limita locurilor disponibile, prin înscriere.
Participarea este liberă, pe bază de înscriere. Locurile sunt limitate.