The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Însemnări post-izolare: Eliza Yokina

Article / 01 Iun 2020 / The Institute
  • Însemnări post-izolare: Eliza YokinaEliza Yokina
1/1
„În izolare și singurătate tindem să creștem și ne curățăm sufletul și cotidianul de tot ceea ce nu este necesar”

Ediția RDW 2020 a fost gândită și construită, pentru prima dată, în jurul unei singure teme: SCHIMBAREA*CHANGE, obiectivul fiind de a chestiona rolul designului în prezent, dar și impactul acestuia asupra unui viitor mai bun. Astăzi, când ne confruntăm cu o pandemie, SCHIMBAREA a căpătat noi valențe.

Am decis astfel să facem o serie de interviuri în care să împărtășim comunității online cum se adaptează designerii și arhitecții la situația actuală, inițial în izolare, iar acum, post-izolare.

Astăzi vorbim cu Eliza Yokina, membru fondator SYAA, De-a Arhitectura și Cumulus. În profesia de arhitect, caută răspunsuri atât la nivel strategic a unui proiect, cât și la nivelul cel mai mic de detaliu și design.

Ce înseamnă pentru tine SCHIMBARE (astăzi)?
Cred că adaptare. Am observat că schimbarea naște în primul rând provocări interioare. Am observat mai multe feluri de schimbare la persoanele pe care le-am putut observa. Cele mai mari provocări nu au fost date de contextul pandemiei, ci de ceea ce a crescut în fiecare dintre noi datorită acestui context. La unii dintre noi a fost vorba de răgaz pentru lucruri noi, energie creativă, așezare în cotidian, detașare. La alții a crescut frica sau anxietatea, dar cred că oricare au fost schimbările și trăirile interioare, ne-am simțit angrenați în noua situație, provocați și am putut observa acest proces. Astazi nu mă pot gândi la schimbare fără să mă gândesc la contrastul între starea de necunocut și anxietatea de la începutul pandemiei și starea de liniște și acceptare cristalizată pe durata ei. M-am întrebat de ce și de unde vine acest lucru și una dintre explicațiile posibile este faptul că în izolare și singurătate tindem să creștem și ne curățăm sufletul și cotidianul de tot ceea ce nu este necesar. Mai vine și bucuria că am făcut față, că am învățat reziliența. Cred că perioada de izolare ne va face mai buni și mai frumoși și mai atenți în general – cred și sper. Cam asta înseamnă schimbarea azi pentru mine.

Cum a fost designul în izolare?
Cum spuneam mai sus, cred că multe lucruri vor dispărea și vor lăsa loc altora care au mai mult sens și chiar aduc un bine mai mare în economia vieții. Eu cred că lucrurile se vor curăța de tot felul de junk și o să ne bucurăm mai mult de design conectat la noi.



Ai inițiative/proiecte sau adaptări la noua situație despre care vrei să ne povestești sau pe care le-ai recomanda?
Mi-am dat seama în această perioadă că putem face lucruri și ne putem adapta rapid și bine. Am mai multe idei, nu am un anumit proiect nou, dar mă gândesc că atunci când se va clarifica îl voi putea aborda cu mai mult curaj și lejeritate.

Cum arată și ce înseamnă spațiul de lucru al unui designer astăzi?
Eu trebuie să recunosc că am pendulat în perioada asta între casa plină și biroul gol și mai degrabă m-am izolat la birou în unele zile, dar am lucrat și de acasă. În ambele locuri am avut prilejul să observ mai bine lumina zilei și schimbarea spațiului datorită ei și asta doar pentru că a existat acest context de izolare. A trebuit să curăț casa de tot felul de obiecte care invadau spațiul, astfel încât să rămână mai mult volum de aer de care am nevoie, nu ca să respir, dar pentru liniște vizuală, pentru liniștea minții.

Ce resurse recomanzi unui designer în această perioadă (cărți, filme, site-uri, activități, idei)?
Izolarea a oferit un prilej unic de conectare cu natura, cu sinele și cu absolut orice. Timpul nu este pierdut, dimpotrivă, este fructificat, chiar dacă stai să asculți muzică sau să citești. Este un timp petrecut cu tine însuți, ceea ce în viața dinainte părea aproape imposibil. Acum mi se pare fantastic că timpul a fost diluat în izolare și s-a configurat altfel. Mi se pare că e o perioadă excelentă pentru creștere, pentru șlefuire și introspecție. Ca activitate am apreciat foarte mult plimbările prin cartier. Ne-am facut un obiciei sănătos, împreună cu fiicele mele, să mergem pe jos și să observăm casele cu detaliile lor, să comentăm, să admirăm și să facem clasamente.



Cum crezi că vei aborda practica și munca ta de acum încolo? Crezi că va fi influențată de situația actuală?
Sigur că da. Eu sunt optimistă și cred că o va face în mod pozitiv. Sper că voi putea aborda proiectele cu mai multă spontaneitate. Pe plan personal cred că îmi voi curăța cotidianul de multe lucruri de care m-am lipsit în timpul ăsta și nu mi-au lipsit și voi acorda timp pentru lucrul de acasă, pentru plimbări zilnice în jurul locuinței, făcut teme, curățenie etc.



Ce ai vrea să schimbi și ce speri că se va schimba în această industrie, la nivel local sau/și mondial?
Aș vrea ca oamenii să nu mai cumpere locuințe proaste și din materiale proaste. Acum că au stat acasă și și-au dat seama ce funcționează și ce nu, ce le place și ce ar fi de îmbunătățit, mă aștept să fie mai exigenți și să caute mai multă claritate, atât în interior, în casă, cât și în exterior, la nivel de oraș.

Ce speri să vezi la RDW 2021?
În orice caz ce sper să nu văd sunt prototipuri de măști și paravane. Sper să nu fie necesare în continuare...

Ce speri să învățăm din toată această experiență?
Fiecare cu lecțiile lui, dar ce cred că am învățat deja este faptul că suntem mai conectați decât ne-am fi imaginat, că depindem de orice și suntem vulnerabili - iar asta e ok -, că ne putem adapta ușor, că trebuie să avem mai multă grijă și responsabilitate față de planetă, că e super să putem socializa și că contactul uman e un lucru de prețuit.