The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

#INTERSECȚII ARTE VIZUALE – DANS

Article / 24 Iun 2019 / The Institute
  • #INTERSECȚII ARTE VIZUALE – DANSThe Future Body
1/1
Fundația Gabriela Tudor anunță evenimentele proiectului #INTERSECȚII derulate în această vară, care cuprind un laborator de practici artistice la București, un atelier de dans contemporan în natură la Corbu și un performance-instalație la 2 Mai. Inițiat de coregraful Cosmin Manolescu, proiectul #INTERSECȚII este un proiect transversal, care include activități de formare a tinerilor artiști și de sprijinire a creației coregrafice originale, încuranjând deopotrivă interacțiunea între artiști din discipline artistice diferite.

Primul eveniment al proiectului are loc la Muzeul Național de Artă Contemporană sub forma unui laborator interdisciplinar la care participă artistele vizuale Aurora Király, Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis, Patricia Teodorescu, actrița/performer Lala Mișosniky și coregrafii Andreea Novac și Cosmin Manolescu. Timp de 2 săptămâni artiștii au lucrat cu teme precum performativitatea corpului și a emoțiilor, a relațiilor existente între obiecte, corpuri și memorie, încercând să găsească puncte de intersecții.

Laboratorul Corpul-Viitor | theFutureBody se va finaliza cu o prezentare informală care va avea loc 27 iunie, 19:00 la MNAC, sala Auditorium, etaj 4, str. Izvor 2-4. Intrarea publicului este gratuită.

Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din diverse perspective – ca artist, educator, manager cultural. A absolvit Universitatea Națională de Arte București și predă din 2007 în cadrul acesteia la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică. Lucrările sale actuale pun în discuție sursele la care apelează artistul contemporan în alegerea temelor și raportarea la context/istoria recentă/istoria artei. În paralel, participă la programe educaționale care contribuie la înțelegerea artei contemporane de către copii și adulți. 

Doina Domenica Cojocaru-Thanasiadis s-a născut în Republica Moldova și a absolvit Universitatea Națională de Arte București, Departamentul Foto Video, urmând studii Masterale în cadrul aceluiași departament. Mediile primare de exprimare sunt fotografia, filmul experimental și instalațiile vizuale. A avut două expoziții-solo la UnaGaleria (2016) și la Galeria Posibilă (2018). În 2018 cartea sa de fotografie Remmants a primit premiul pentru design de carte în ediție limitată. În perioada ianuarie-mai 2019 a colaborat cu coregraful Cosmin Manolescu în cadrul proiectului Emotional Europe.

Patricia Teodorescu trăiește și lucrează în București. A studiat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Departamentul de sculptură, profesor Napoleon Tiron, și este activă în noile media. Proiectele sale implică multimedia, video, instalații, performance, desen, sculptură, pictură și lucrul cu mediul înconjurător. Este o artistă conceptuală interesată de teme filozofice, ecologice și sociale. Este selector, manager și producator din 2008 la StudioARTE (artist run space) și fondator al proiectului Noaptea Devoratorilor de Videoart, în cadrul evenimentelor anuale NAG, coautor al proiectului pedagogic Time Based Art din 2014, selector de proiecte curatoriale în cadrul Arte în București, evaluator artistic din 2016.

Andreea Novac este artist independent, coregraf şi performer. A studiat Psihologia la Universitatea Bucureşti şi apoi Coregrafia la Universitatea de Arta Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, în prezent fiind doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi. Este pasionată de creaţie coregrafică, educaţie artistică, discurs teoretic şi performativ. Creează spectacole de dans şi performance, coregrafie pentru teatru şi film, lucrează interdisciplinar, susţine ateliere de dans contemporan.

Lala Misosniky
este actriță și performer. A studiat actoria la UNATC, iar în 2012 a finalizat un master de pedagogie teatrală la UNATC. A jucat în producții teatrale realizate de Teatrul Lorgean și de regizorul Robert Bălan. În 2016 a realizat spectacolul Trăiesc în vremurile tuturor, iar în 2018 a prezentat performance-ul one to one We live in the times of once and for all la Havana în cadrul bienalei de artă independentă 00Bienal Havana.

Cosmin Manolescu
este coregraf, curator și expert cultural, director executiv al Fundației Gabriela Tudor. În cei peste 25 ani de activitate a realizat numeroase proiecte coregrafice, ateliere de dans, rezidențe, festivaluri și proiecte internationale de cercetare artistică și mobilitate. A avut un rol esențial în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România și crearea Centrului Național al Dansului în 2004. În 2017 a primit premiul pentru rezistență în cultură oferit de AFCN la aniversarea a 20 de ani de activitate cu Fundația Gabriela Tudor. 

Proiectul #INTERSECTII va continua în perioada 4-8 iulie cu un atelier intensiv de dans contemporan Corpuri>Emoții>Dans la plaja Corbu de la malul Mării Negre, la care vor participa peste 15 dansatori, artiști vizuali, tineri actori, arhitecți și amatori interesați de zona dansului. Ulterior coregraful Cosmin Manolescu va lucra cu un grup de artiști și dansatori amatori – Ana Turos, Alina Lupeș, Imola Antal, Claudiu Silvianu, la un proiect artistic care se va finaliza sub forma instalației-performative dans IMAGINARIUM pe plaja 2 Mai.

INTERSECTII este organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană – Departamentul de Arte Performative și cu sprijinul Centrului Național al Dansului București. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.