The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Interviu cu Adrian Soare - curator Romanian Design Week

Interview / 20 Mar 2018 / INSTITUTE.RO
  • Interviu cu Adrian Soare - curator Romanian Design Week
1/1
Cum este selecția de anul acesta din zona arhitecturii?
Vom avea o ediție a RDW cu multe nume noi și un mix foarte interesant de stiluri și de tipologii: locuințe, apartamente, cafenele și restaurante, birouri mici și mari, spații publice, spații culturale și de evenimente. Vom călători intr-un mediu construit ideal in care casa, biroul si locurile in care ne petrecem timpul liber sunt toate vii, semnificative, stimulative, cu suflet.

Cum ți se pare că a evoluat acest domeniu în ultimii 5 ani?
Ce ai spera să se întâmple în următorii 5 ani și de ce crezi că are acesta/care ar fi principalele ingrediente necesare? (fie că vorbim de cadrul legislativ, colaborări, piață, comunicare etc)
Cred că ultimii 5 ani sunt cei ai revenirii din criza economică, sau mai degraba ai obișnurii cu criza ca stare firească.
Criza a dus în arhitectură la o normalitate, la o decantare a valorilor, la un mai mare accent pus pe calitate și la o apreciere a construcțiilor deja existente, fie ele de patrimoniu sau nu.
În următorii ani sper ca această „criză” să continue și să existe un echilibru sustenabil între ce poate economia să dezvolte și ce pot să ofere arhitecții ca plus valoare acestei dezvoltări. Sper ca societatea să conștientizeze că arhitectura pe care o produce poate fi benefică sau nocivă propriei sale evoluții și să găsescă mecanismele optime de selecție.

Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit tu în carieră?
Să încerc să înțeleg spiritul locului. Cu un addendum propriu: să imi dezvolt acele instrumente, simțuri și sensibilități proprii care să îmi permită să percep spiritul locului și layerele sale.

Care sunt cele 3 resurse/surse de inspirație pe care ar trebui să le urmărească/esențiale pentru orice arhitect din punctul tău de vedere?
Natura, istoria arhitecturii, studiul mentalităților.

Care este cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un arhitect, din punctul tău de vedere?
Este în primul rând vorba despre talent, înțeles ca vocație și înzestrare nativă pentru acest domeniu.Trebuie să existe măcar puțin talent, iar în condiții potrivite acesta se va dezvolta.
Există apoi multe calități ce-i pot fi de folos unui arhitect, ca de altfel oricui: răbdarea, stăruința, intuiția, tactul, umorul, creativitatea, curiozitatea, toleranța, sensibilitatea, respectul, empatia.
E greu să spui care e cea mai importantă, căci cele care te definesc îți vor modela personalitatea de arhitect, stilul sș metoda de lucru, făcându-te un arhitect unic.

Care sunt cele mai importante proiecte la care lucrezi acum și unde te putem urmări? Ce pregătești?
Mă găsiți la CUMULUS - un parteneriat între arhitecți cu experiențe și personalități remarcabile care au creat împreună o echipa extrem de puternică și de capabilă. „Pe planșetă” am proiectul unui pod peste Dâmbovița, parte din proiectul PIDU de remodelare în favoarea pietonului și biciclistului a spațiilor publice din centrul Bucureștiului.