LIGHT EDU Symposium este un eveniment care se desfășoară în cadrul BETA –Bienala de Arhitectură din Timișoara, inițiat din dorința și necesitatea creării unei platforme educaționale care să permită schimbul interdisciplinar de informații în domeniul iluminatului tehnic și arhitectural în România.
Explorând mijloacele creative pentru designul de iluminat în conexiune cu fluxul inovațiilor tehnice, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara generează un prim demers în această direcție, organizând acest simpozion care va avea loc la Timișoara, între 3-5 octombrie 2016.
RIGHT TO LIGHT / DREPTUL LA LUMINĂ, tema simpozionului, a apărut ca răspuns la contextul actual, caracterizat mai degrabă prin lipsa dialogului în negocierea problemelor din domeniul iluminatului și prin gradul redus al conștientizării importanței iluminatului interior și urban. Iluminatul este cel mai rapid și direct mod de comunicare non-verbală prin care un spațiu poate fi perceput, fiind cel mai important element de design care afectează evaluarea vizuală a unui spațiu. La nivel urban, lumina devine unul dintre cele mai puternice instrumente pentru a insufla viață în orașe, pe timp de noapte. În consecinţă, LIGHT EDU se angajează într-un demers de angrenare a unui dialog concret.
"Propunem diversificarea și lărgirea grupurilor de discuţie pentru a stimula transferul de cunoștințe, expertiză și cercetare în domeniul iluminatului și al lighting design-ului în România", au explicat organizatorii.
"Propunem diversificarea și lărgirea grupurilor de discuţie pentru a stimula transferul de cunoștințe, expertiză și cercetare în domeniul iluminatului și al lighting design-ului în România", au explicat organizatorii.
LIGHT EDU Symposium cuprinde o serie de prezentări susținute de specialiși în iluminat de renume mondial, grupate în 3 secţiuni cadru: INOVAȚIILE din domeniul ingineriei iluminatului / CREATIVITATEA designului de iluminat interior și urban / Reglementări și standarde. Aceste aspecte vor fi abordate și dezbătute prin prezentări de experiențe profesionale din practicile de inginerie și de arhitectură, precum și din domeniul cercetării luminotehnice sau light art.
Prezentările se vor concentra asupra unor studii de caz extrase din practica internațională de lighting design, exemple ce evidențiază provocările și întrebările care ghidează conturarea unei profesii de sine stătătoare.
Simpozionul este deschis tuturor celor care doresc să se informeze despre complexitatea luminii.