The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

MĂIASTRA. EA – exerciții afective

Article / 29 Iun 2020 / The Institute
  • MĂIASTRA. EA – exerciții afective
1/1
Secunda de încremenire - negândită de cineva vreodată - a întregului glob, perioada de izolare, ne-a făcut pe toți să apreciem lucrurile neobservate, momentele sau persoanele importante pentru noi, ascunse până acum în maratonul zilnic.

Măiastra, program cultural inițiat de Galateca în urmă cu 8 ani, bazat pe reinterpretarea simbolurilor identitare, cu o componentă puternică a energiei metafizice a păsării Măiastra, exprimată în concept curatoriale variate, propune în acest an o nouă perspectivă şi invită 15 artiste și artişti din zone diverse de exprimare culturală să refacă dialogul personal cu prezenţe feminine, femei importante de care ne este dor sau pe care le-au (re)descoperit, mame, fiice, iubite, sau de ce nu, ele, artistele, să identifice şi să realizeze un discurs vizual pornind de la un moment în care prezența acestora a marcat propriul traseu existențial.

Astfel, Măiastra. EA - exerciții afective, este proiectul expozițional ce a debutat la Galateca pe 24 iunie, de Sânziene și Ziua internațională a iei, de la ora 18.30. 

Treisprezece dintre artistele Sororității LOCOMOTIVE: Elena Andrei, Beatrice Anghelache, Anca Boeriu, Angela Bontaș, Ana Chiorean, Raluca Ilaria Demetrescu, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Mirela Trăistaru, Em Sun, Nona Șerbănescu, Sabina Ulubeanu și artiștii Alec Vianu si Mircea Florian au răspuns propunerii galeriei şi au făcut un exercitiu afectiv pentru EA. Tehnica de lucru a pornit de la cadrul fotografic, prezentat per-se sau dezvoltat prin mijloace digitale sau prin intervenție directă pe print, colaj, tehnică mixtă.

Sororitatea artistică Locomotive, este o asociere a 14 artiste având o poziționare feministă în contextul artei contemporane, care se concentrează asupra promovării drepturilor și intereselor artistelor, în general. Diferite ca stiluri creative și ideologii, cu tehnici, metode și abordări de lucru variate, provenind din medii și domenii diverse, aflate în etape diferite ale carierei, artistele sunt unite de principiile progresiste și umaniste.

Sororitatea Locomotive s-a lansat în data de 14 mai 2020, marcând simbolic trecerea de la starea de carantină și izolare (starea de urgență) la cea de libertate aproximativă (starea de alertă) printr-o manifestare artistică difuzată online și în spațiul public de la fereastra galeriei Atelier 35. Chiar dacă s-au constituit oficial ca un grup artistic în primăvara anului 2020, sororitatea vine ca o continuare firească și își are rădăcinile în multiplele colaborări și proiecte realizate împreună, în diverse formule de către artistele ce o compun.

Artistul vizual Alec Vianu propune o serie de imagini fotografice, portrete ale unor femei „amazing”. Ca fotograf, Vianu găsește frumusețea în scenele orașului, în anatomia umană. Proiectele de artă sunt diverse și reușesc să dezvăluie esența ADN-ului de orice sursă, umană sau urbană. Locuiește și lucrează la New York.

Mircea Florian cunoscut ca muzician încă din anii ’70, desfășoară, din aceeași perioadă, intense și semnificative activități în zona artelor vizuale, sub egida avangardei, intermedialității și experimentului. Spiritul său creator a fost, în tot acest timp, nu doar viu, ci și tînăr. Condamnat de destinul pe care l-a ales (sau care l-a ales) să-și urmeze cu consecvență ideile fără a se repeta, Florian a creat o adevărată nișă la confluența artelor spectacolului cu artele plastice și muzica.

Pe parcursul celor doua luni de expoziție, publicul va putea vedea instalația Măiastra într-una dintre vitrinele din proiectul curatorial Inside Outside Galateca, va putea urmări o serie de artist talks și lucrările selectate în urma apelului de proiecte organizat împreună cu partenerii pentru a atrage noi artiști și noi exprimări, care vor fi prezentate și pe platforma online.

Despre Programul „Măiastra”
„Măiastra – Povestea nespusă a iei” este un program cultural, care aduce în centrul atenţiei IA ca simbol identitar şi obiect de artă, precum și reinterpretarea într-o cheie contemporană a simbolurilor, materialelor și elementelor legate de energii și prezențe feminine. Inițiat de galeria Galateca în anul 2013, a generat zeci de proiecte si expoziții în tară și în străinatate, adunând laolaltă zici de artiști, designeri, curatori, parteneri, bazându-se pe recuperarea identitară.

Perioada: 24 iunie – 22 august
Curatoare: Anca Boeriu, Andreea Sandu
_________________________________________________

Parteneri: AQUA Carpatica si Nespresso
Parteneri media: Biz, modernism.ro, agentiadecarte.ro, Radio Romania Cultural