The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

O călătorie în spațiu și timp în Universul

Article / 19 Dec 2018 / The Institute
  • O călătorie în spațiu și timp în UniversulPalatul Universul
  • O călătorie în spațiu și timp în Universul
  • O călătorie în spațiu și timp în UniversulPalatul Universul
  • O călătorie în spațiu și timp în UniversulPalatul Universul
  • O călătorie în spațiu și timp în UniversulPalatul Universul
  • O călătorie în spațiu și timp în UniversulPalatul Universul
  • O călătorie în spațiu și timp în UniversulPalatul Universul
  • O călătorie în spațiu și timp în UniversulPalatul Universul
  • O călătorie în spațiu și timp în UniversulPalatul Universul
  • O călătorie în spațiu și timp în UniversulPalatul Universul
  • O călătorie în spațiu și timp în UniversulPalatul Universul
  • O călătorie în spațiu și timp în UniversulPalatul Universul
  • O călătorie în spațiu și timp în UniversulPalatul Universul
  • O călătorie în spațiu și timp în UniversulPalatul Universul
1/14
Dacă fizicienii și astronomii au tot încercat să definească cât mai clar originile și dimensiunea universului pentru care au tot genul de teorii, pentru cei care cunosc zona străzii Brezoianu, lucrurile sunt destul de simple: Universul a apărut în 1926 și e un palat destul de grandios, într-un stil masiv tipic neoromânesc cu elemente geometrice moderniste. Construit pentru a găzdui redacția și tipografia celui mai mare ziar românesc din prima jumătate a secolului XX, cotidianul Universul, clădirea a forfotit de munca redactorilor, reporterilor, dactilografelor, telegrafiștilor, contabililor și arhivarilor, chiar și după naționalizarea din timpul comuniștilor, când aici și-a avut sediul ziarul Informația Bucureștiului. După o reconsolidare parțială în ultimii ani, Universul a devenit o minigalaxie de industrii creative din mai multe domenii, fiind acum unul dintre cele mai prolifice locuri din Cartierul Creativ. Să facem o incursiune în interior, ca să-i cunoștem mai bine pe unii dintre locatari.

Entrance – punctul-cheie al modei de avangardă
Chiar la parter, cum intri prin față la numărul 23 și treci de gardienii Universului, având la stradă o vitrină cu o gaură de cheie misterios de supradimensionată – chiar logoul –, e shopul de fashion de lux Entrance, cu circuit închis. Aniversând 10 ani de existență, timp în care și-a construit o reputație solidă de trend-setter și o clientelă fidelă, Entrance e un spațiu în mare parte monocrom al creațiilor de avangardă ale unor nume sonore ale designului contemporan – Comme des Garcons, Maison Martin Margiela, Yohji Yamamoto –, dar și al brandurilor hype ale momentului, ca Off-White și Palm Angels.

Linotip – Dansând cu lupii contemporani
Cum urci pe scări la etajul 1, ajungi în pași de dans la Linotip – Centru Independent Coregrafic, care și-a luat numele de la fosta folosință a spațiului, cea de linotipie, unde erau mașinile care culegeau ziarul. Fondat de entuziaștii Arcadie Rusu și Ioana Marchidan, e un spațiu ideal pentru coregrafi, dansatori și spectatorii care vor să vadă și să aprofundeze această disciplină artistică folositoare corpului uman pentru a transmite emoții complexe: de la ateliere de dans la spectacole de dans contemporan. E un loc clar de vizitat și care are nevoie de tot suportul amatorilor de dans pentru a continua educarea publicului în această direcție.

Switch Lab – binomul artistic / comercial în fotografie
După repriza de dans, urcăm mai sus pe scările Palatului până la etajul 5, sub cupola generoasă a sălii de festivități. Aici se află Switch Lab, un spațiu modular dedicat fotografiei. Creat la inițiativa a trei fotografi cu amprente creative personale, Mihai Barabancea, Dani Ghercă și Nicu Ilfoveanu, Switch e și o galerie de artă pentru proiecte foto artistice, dar și un studio de fotografie comercială, trecând armonios printr-o singură apăsare a butonului „Switch” de la comercial la experimental. Totul aici se învârte în jurul lumilor probabile ale fotografiei.

Apollo 111 – lumea, ca teatru și consumație
Intrând prin gangul de la stradă, ajungi în celălalt corp al Universului, unde ai de explorat alte industrii creative. Coborând la subsol, ajungi pe planeta Apollo 111 cu cei doi sateliți ai săi care orbiteză fericit unul în jurul altuia: teatrul cu 140 de locuri și barul. În spiritul teatrului independent, aici se pun în scenă piese experimentale cu subiecte îndrăznețe și vii, în stagiuni scurte de 6 săptămâni, montate cu echipe artistice tinere și regizori subversivi ca Radu Jude și Adrian Măjeri. În zona barului, te poți trezi în mijlocul unei mulțimi boeme care dansează la party-urile memorabile din timpul serilor de weekend.

Beans and Dots – boemie cu aromă de cafea
Tot la parterul clădirii, dar dispus în curtea interioară, cu privirile ațintite către Cișmigiu, se găsește Beans and Dots, locul în care își încep ziua toți dependenții de cofeină din Palatul Universul și din jurul Cișmigiului. Ceea ce îi aduce aici, în acest ritual matinal, este, evident, cafeaua – provenită de la The Barn din Berlin, un coffee roaster reputat, care furnizează doar varietăți single origin cu proveniență certificată. Atmosfera e luminoasă și degajată, întreținută de muzica auzită atât cât trebuie, de personalul care se confundă cu clientela și de lejeritatea cu care locul îi tratează în egală măsură pe cei veniți să socializeze, ca și pe cei veniți să lucreze.

Fix – băuturi botanice pentru fauna bucureșteană
Cu un etaj mai sus, la nivelul 1, te așteaptă un șamanism modern adaptat rețetelor de cocktail. La Fix se combină tot felul de plante și ierburi tipice Estului Europei sau exotice, până ies acele poțiuni magice care te seduc cu aroma lor specială. Iar ambientul completează fericit specificul barului prin instalații artistice centrate pe plante și pe universul lor vegetal.

Salonul de Proiecte – contemporani cu Universul
După cinci ani petrecuți în incinta Muzeului Național de Artă Contemporană, Salonul de Proiecte s-a mutat cu arme și bagaje la etajul 1 din Palatul Universul, ducând mai departe aceeași misiune, de a pune arta contemporană locală în dialog cu contextele relevante pe plan internațional. Lucru pe care îl face prin vernisaje, lansări de carte, performance-uri, prezentări, ateliere, seminarii, discuții publice, colocvii, mese rotunde. Pe scurt, proiecte.

Graffiti BBDO – prima agenție, etajul 3. Sau 4. Sau 5
Graffiti BBDO, prima agenție de publicitate din România (înființată în 1991), ocupă cel mai mare tronson din clădire, desfășurându-se pe trei etaje succesive (3, 4 și 5). La fel ca în cazul celorlalți locatari ai Palatului Universul, au ajuns aici într-un mod foarte informal – nu prin vreun agent imobiliar, ci prin discuții cu prieteni care știau pe cineva care cunoștea pe altcineva care tocmai ce se mutase. Așa că și-au luat în primire birourile în plin șantier, lucrând la brief-uri de campanii pe fundal sonor de pichamere și flexuri. Însă a meritat disconfortul, pentru că e greu de imaginat un loc mai ofertant ca energie și atmosferă pentru o companie ce vinde „creativitate la pachet”.

Aici se încheie scurta noastră explorare a Universului, care ascunde în interiorul său și alte proiecte creative, precum și potențialul de a găzdui și altele, noi. The sky is the limit.