The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

O incursiune în designul de zi cu zi

Article / 17 Apr 2019 / RDW team
  • O incursiune în designul de zi cu zi
  • O incursiune în designul de zi cu zi
  • O incursiune în designul de zi cu zi
1/3
Franța este țară invitată la Romanian Design Week 2019, o manifestare organizată în cadrul Sezonului România – Franța 2019, ce are ca parteneri Guvernul României, Ambasada Franței în România, Institutul Francez, Institutul Cultural Român.

Franța este prezentă în spațiul central al RDW 2019 printr-o expoziție-capsulă adusă în premieră la București, creată și gândită special pentru a prezenta un showcase al proiectului Lille – Capitală Mondială a Designului în 2020.

Metropola franceză Lille a fost desemnată Capitală Mondială a Designului pentru anul 2020 de către World Design Organization, organizație non-profit fondată în 1957, care are drept scop protejarea și promovarea intereselor profesiilor asociate designului industrial și care numără, în prezent, peste 170 de organizații membre din peste 40 de țări.
Pe parcursul unui an de evenimente unice, Lille Métropole 2020 va demonstra cum teritoriul orașului se va reinventa prin design și prin colectarea unor bune practici în domeniul designului.

Lille Métropole 2020 a invitat șapte companii franceze, precum Decathlon, Arc International, Dickson Constant, care au o abordare centrată pe designul integrat, să expună obiecte relevante, unele dintre ele prototipuri. Expoziția scoate în evidență importanța designului în contextul prezentării unor obiecte folosite aproape zi de zi.

Cum poate designul să transforme un întreg teritoriu?

Expoziția va fi întregită de o prezentare a proiectului Lille Métropole 2020, Capitală Mondială a Designului, susținută de Denis Tersen, CEO al Comitetului de Organizare al Lille Métropole 2020. Acesta va sublinia importanța designului ca instrument pentru schimbare și va detalia cum acest titlu acordat orașului Lille a devenit o reală oportunitate pentru o reinventare prin design, prin încurajarea tuturor actorilor participanți la acest proces să aibă o abordare creativă și orientată spre design.

Cum poate Lille Métropole 2020, Capitală Mondială a Designului, să folosească metode creative pentru a accelera transformarea teritoriului său? Prin experimente practice în domeniul designului, Lille Métropole transformă designul și creativitatea într-un motor pentru schimbare socială, economică și de mediu. Acestea demonstrează valoarea adăugată a designului și pun în lumină stilul de viață actual, în continuă schimbare, și provocările globale majore. În cadrul prezentării, se va discuta despre procesul prin care acest proiect scoate în evidență cele mai bune practici globale.

Lille Métropole 2020, Capitală Mondială a Designului

Proiectul Lille Métropole 2020 încurajează toți actorii participanți să aibă o abordare creativă și orientată spre design. Pe baza unui apel pentru participare, fiecare stakeholder din teritoriu este rugat sa includă unul sau mai mulți designeri în proiectul său. Proiectele dezvoltate în acest proces vor trebui să demonstreze fezabilitatea unui nou tip de utilizare, indiferent dacă este legată de dezvoltarea, înființarea de noi servicii sau a unui sistem mai eficient de producție-consum. Scopul acestor proiecte este construirea unei Zone Metropolitane mai inclusive și mai dezirabile.

Pe lângă expoziția din spațiul central Romanian Design Week, în cadrul Sezonului România – Franța 2019, vor mai avea loc și o serie de conferințe susținute de Melanie Bernard și Denis Tersen (Lille Métropole 2020), precum și o instalație și o reprezentație de Parkour, un proiect La Condition Publique, care presupune expunerea unor module de parkour, realizate de către un asociația de arhitectură Zerm (Roubaix, Franța) și „decorate” de ilustratorul român Saddo (Raul Oprea).

Modulele vor fi expuse în curtea interioară a Universității de Arte din București (Calea Griviței 28) în perioada 18-26 mai, în cadrul Creative Quarter Design Festival. Duminică, 19 mai, va fi organizată o demonstrație de parkour, alături de reprezentanții Parkour59, asociația de parkour din Roubaix, și ai Asociației Traceurs.RO, prima și cea mai mare comunitate a practicanților de parkour din România, iar mai multe despre acesta puteți găsi aici.