The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Parteneriatul Ashoka România și GSC continuă cu Impact Academy, un masterclass pentru câștigătorii acestei ediți

Article / 11 Oct 2021 / Luiza Popescu
  • Parteneriatul Ashoka România și GSC continuă cu  Impact Academy, un masterclass pentru câștigătorii acestei ediți
1/1
Parteneriatul Ashoka România și Gala Societății Civile a debutat la ediția a XIX-a a Galei Societății Civile, eveniment care a avut loc pe 30 septembrie 2021, prin acordarea, în premieră, a Premiului pentru Impact Social unei organizații înscrisă în cadrul competiției: Fundației Progress pentru proiectul CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice. Proiectul a fost evaluat ca având cel mai accelerat mod de a produce schimbări sistemice sustenabile, alături de criterii legate de relevanță, obiective atinse, durabilitate și nivelul de schimbare socială atins.

Proiectul CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice a dus la transformarea rolului bibliotecilor în hub-uri de dezvoltare locală, spații pentru educație continuă și inovație socială cumulată cu transformarea rolului bibliotecarilor în creatori de schimbare comunitari. Acest lucru înseamnă de fapt o schimbare de mentalitate în două direcții: cea din rândul bibliotecarilor și/sau angajaților din autorități locale care își redefinesc rolul în comunitate, din angajați la stat cu o fișă a postului clară, în inovatori locali și a cetățenilor care își susțin copiii să aibă access la oportunități de învățare și să gândească soluții tehnologice pentru nevoile comunității. Totodată, la nivel de impact, vorbim de 3500 copiii și 150 de bibliotecari care au reușit reașezarea relațiilor dintre oameni în comunități. Mai mult, tehnologia ajunge să fie văzută ca un element folositor la nivel rural și tinerii dezvoltă abilitățile de care au nevoie pentru a inova și sunt mai predispuși să revină la ei în localitate pentru că văd ce impact pot avea”, a argumentat Ana Murray, Country Director Ashoka România, oferirea premiului către Fundația Progres.  

Parteneriatul dintre Gala Societății Civile (GSC) și Ashoka România continuă, începând cu această ediție, cu un masterclass pentru câștigătorii GSC - Impact Academy (IA). În cadrul acestui program, organizațiile se vor concentra asupra modului în care pot urma în activitățile lor o abordare orientată spre impact sistemic.

Datele furnizate în cel mai recent barometru realizat de Ashoka România privind atitudinea și percepția românilor despre rolul de „creatori ai schimbării” în societate au arătat că tinerii sunt cei care cred cel mai mult în organizațiile non-profit, considerându-le agenți ai schimbării, iar ceea ce ne dorim este ca acest masterclass să le întărească ideea că fiecare dintre ei este un creator al schimbării și prin inițiativele pe care le desfășoară fiecare dintre ei pot ajunge la schimbare sistemică,” a adăugat Ana Murray.

Impact Academy urmărește obținerea impactului colectiv cu ajutorul reprezentanților societății civile și evidențiază importanța trecerii de la heropreneurship (antreprenoriatul eroic) către acțiunea colectivă prin dezvoltarea de relații și încercarea de a găsi soluții pentru cauzele problemelor sociale și nu pentru manifestările lor, pornind de la modul în care privim și măsurăm impactul. Astfel, IA organizează o serie de întâlniri cu scopul de a amplifica abilitățile deja existente ale participanților în calitate de reprezentanți ai societății civile.

Sectorul asociativ și societatea civilă au evoluat foarte mult de când au fost înscrise primele proiecte la Gala Societății Civile, acum 19 ani. De aceea, criteriile și evaluarea din cadrul competiției pun accentul pe impact, pe schimbările și efectele pe care un proiect le generează după implementare.

Impact Academy, masterclass-ul prin care organizațiile se vor concentra asupra modului în care pot urma în activitățile lor o abordare orientată spre impact sistemic, este un proiect gândit împreună cu Ashoka România, al cărui conținut este pregătit special pentru câștigătorii GSC 2021. Urmează ediția a XX-a competiției anuale Gala Societății Civile și este cel mai potrivit moment în care reprezentanții organizațiilor să aprofundeze modalitățile de măsurare eficientă a impactului
", a declarat Florentina Loloiu, Director programe Gala Societății Civile.

Programul se va derula online în luna noiembrie și va consta în patru sesiuni tematice la care sunt invitați toți câștigătorii ediției cu numărul XIX-lea a Galei Societății Civile. Evenimentul vizează definirea clară a problemelor și mai ales a cauzelor problemelor asupra cărora participanții intervin iar în cadrul lui vom explora întrebări precum: Ce sunt schimbările sistemice și cum ajungem la ele?, Cum construim o teorie a schimbării care să modeleze deciziile organizaționale?, Ce este și cum măsurăm impactul social?, Cum luăm decizii în baza analizei impactului social?, Cum colaborăm cu persoane din alte sectoare pentru a ne accelera impactul?.

Ashoka caută, promovează și susține constant antreprenorii sociali, mai exact acele persoane cu soluții inovatoare pentru cele mai apăsătoare provocări sociale, culturale și ale mediului înconjurător din societățile din care fac parte. Aceștia abordează cauzele profunde ale problemelor majore cu ambiție și perseverență și oferă idei noi pentru o schimbare sistemică.

Despre Ashoka
Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor pe locul 5 din 500 de ONG-uri din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale. Ashoka România este susținută de Romanian-American Foundation, partener de lansare și de NN România, partener strategic. Dacă știi pe cineva care schimbă România, citește criteriile noastre de selecție și nominalizează următorul Ashoka Fellow!

Despre Gala Societății Civile
Gala Societății Civile este cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Inițiată în anul 2002, Gala Societății Civile are ca misiune recunoașterea tuturor inițiativelor luate pentru îmbunătățirea vieții într-o comunitate, promovarea și premierea spiritului civic și a responsabilității sociale în România. Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE.