The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Portofolio Reviews by TASTEmakers #1

Interview / 29 Mar 2017 / INSTITUTE.RO
  • Portofolio Reviews by TASTEmakers #1
1/1
Portofolio Reviews, proiectul TASTEmakers din cadrul DIPLOMA 2016 și-a propus să evalueze portofoliile studenților și absolvenților interesați și să ofere un feedback profesionist asupra modului de prezentare, cât și asupra conținutului. Cele mai apreciate portofolii au fost premiate de Tastemakers: 2 arhitecți au fost premiați cu câte o excursie de 3 zile la Bienala de Arhitectură de la Veneţia 2016 și 2 graficieni vor pleca 3 zile la D&AD Festival Londra 2017.

Câștigătorii Portofolio Reviews - Arhitectură au fost Nihal Izet și Ovidiu Serghe și dupa excursia de la Veneția am vrut să stăm de vorbă cu ei despre experiența DIPLOMA, despre Bienala de la Veneția și despre viața lor de absolvenți.

Când și de unde ați auzit pentru prima oară de proiectul Diploma?


NIHAL: Despre proiectul Diploma am auzit prin intermediul prietenilor și colegilor de facultate, pe la sfârșitul acestei veri. Am fost foarte plăcut surprinsă de această inițiativă și m-am bucurat să aud că toate eforturile depuse pentru proiectele finale de facultate nu vor trece neobservate.

OVIDIU: În toamna anului 2014, când un coleg mai mare de facultate a participat în cadrul ei.



Cum vi s-a părut experiența participării la Portfolio Reviews?


NIHAL: Sesiunea Portfolio Review a fost pentru mine o experiență plăcută și benefică. M-am înscris cu gândul căo să am o șansă să primesc un feedback sincer si niște sfaturi de la profesioniști pentru îmbunătățirea portofoliului. A fost mult peste așteptările mele și mă bucurcă am participat.

OVIDIU: Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost atmosfera care, deși una destinsă, a fost plină de feedback critic constructiv, atât din partea comisiei propriu-zise, cât și a celorlalți participanți, primit în momentele ante și post interviu.

 

Cum ne-ați sugera să îmbunătățim această experiență?

NIHAL: Am apreciat buna organizare și amabilitatea celor implicați. Atmosfera creată a fost una prietenoasă si prielnică unor schimburi de idei si povești. Poate o sugestie ar fi îmbunătățirea metodei de înscriere și încărcare a fișierelor pe platforma online. Pentru mine a fost singurul impediment pentru o desfășurare perfectă a acestei experiențe.

OVIDIU: Aș propune poate și o comisie interdisciplinară împreună cu cei de la Design. Cred că ar fi interesant și punctul lor de vedere cu privire la portofoliile de arhitectură.

 

Tastemakers v-a premiat cu o excursie la Bienala de Arhitectură de la Veneția. Povestiți-ne puțin cum a fost, ce pavilioane ați vizitat, ce v-a plăcut.

NIHAL: În cadrul acestei excursii la Bienala de Arhitectură, am încercat să parcurgem cu atenție și interes rând pe rând toate pavilioanele. Prima zi am dedicat-o expoziției din Arsenale, un vechi complex de clădiri ale șantierului naval transformate in spații expoziționale. În cea de-a doua zi am vizitat pavilioanele din Giardini. De asemenea, am avut ocazia în plimbările prin oraș, să găsim și institutele culturale ale unor țări precum România și Filipine. Am remarcat în cadrul expozițiilor o preocupare pentru ilustrarea unor tehnici noi de construire, folosirea creativă a unor material structural uzuale, dar și pentru programele arhitecturale de locuire și educație din zonele defavorizate. M-a binedispus atmosfera primitoare și veselă din Pavilionul Nordic, am apreciat minuțiozitatea și talentul cu care au fost sculptate păpușelele din Pavilionul României și m-a surprins Pavilionul Polonez cu tema sa legată de situațiile concrete de pe șantier cu care se confruntă muncitorii și constructorii. Diversitatea abordărilor temei central mi-a demonstrate cât de multe variațiuni se pot crea și cât de vaste și interpretabile pot fi viziunile oamenilor.

OVIDIU: Cele 3 zile ne-au impulsionat în a absorbi fiecare moment, ceea ce consider că a adăugat calitate întregii experiențe. Am alocat câte o zi celor două importante părți ale Bienalei, Giardini respectiv Arsenale, ultima zi fiind cea în care am vizitat insulele Murano, Burano și Torcello. Printre pavilioanele de remarcat au fost cel central din Giardini al Chinei, Japoniei și României.

 

A fost o vizită inspirațională? V-a dat energie pentru proiecte noi?

NIHAL: Fără îndoială. Cu ocazia acestei excursii am descoperit un oraș minunat, colorat, plin de substraturi și mărturii istorice. În plus, bienala de arhitectură a fost o experiență educativă, care mi-a trezit interesul pentru a încerca să revin la edițiile viitoare.

OVIDIU: Spre deosebire de celelalte ediții, consider că aceasta atât prin tematica sa cât și a arhitecților nominalizați, a fost sursă de inspirație cu privire la ceea ce se întâmplă în celelalte părți ale lumii. Cu siguranță s-au format noi conexiuni ce pot naște noi proiecte în viitorul apropiat.

 

Cum e viața după absolvire? Cum vă continuați activitatea ca proaspeți arhitecți?

NIHAL: Ca proaspăt absolvent, mi s-a adeverit că procesul de cunoaștere nu se oprește, ba mai mult simt că de acum încolo încep adevăratele provocări. Aș putea spune totuși că am avut norocul să îmi încep lucrul alături de o echipă generoasă, deschisă și profesionistă, care îmi oferă sprijin și cu care încercăm să rezolvăm și să ducem la capăt proiectele împreună.

OVIDIU: Simplul fapt că ritmul zilei (și al nopții) este unul diferit față de ultimii 6 ani constituie un mare plus pe care-l resimt. Cu privire la activitatea de arhitect, mi-am început perioada de stagiatură la biroul de arhitectură PRODID, o experiență formatoare în adevăratul sens al cuvântului.

 

Cum vă găsiți sursele de inspirație? Unde le căutați?

NIHAL: Pentru mine, sursele de inspirație se pot regăsi oriunde oamenii și-au creat locul de trăit. Viața, obiceiurile și tabieturile dictează involuntar un mod de locuire și astfel un mod de construire. Simt că cu cat sunt mai predispusă să înțeleg modul de gândire, constrângerile și preferințele, cu atât experiențele și vizitele acestor locuri constituie o sursă mai solidă de inspirație.

OVIDIU: Încerc cât mai mult să le caut acolo unde pare că nimic nu e de găsit. De la simplul și banalul mod de a trăi într-un mediu prin intermediul fotografiei și nu numai până la explorarea altor domenii ce au conexiuni cu proiectul în cauză.Încerc să caut cât mai puțin în domeniul arhitecturii.

 
Veți reveni ca vizitatori la următoarea ediție DIPLOMA? Ce secțiuni veți căuta?

NIHAL: Cu siguranță, mi-ar plăcea să revin ca vizitator la următoarea ediție DIPLOMA. Consider că toate secțiunile sunt inspiraționale și ilustrează foarte bine tendințele si direcțiile de dezvoltare ale viitorilor profesioniști. Fără îndoială, cel mai mult aș fi interesată de secțiunea de arhitectură. Dar, de mare interes pentru mine ar fi și secțiunile de design grafic, pictură și grafică.

OVIDIU: Curiozitatea de a observa modul în care fiecare nouă generație își contureaza caracterul mă va trimite cu siguranță an de an la DIPLOMA. Voi fi atent îndeosebi la secțiunea de film, teatru și sculptură.