The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Poveștile fotografilor din colecția Art Photography, IKEA

Article / 09 Iun 2016 / INSTITUTE.RO
  • Poveștile fotografilor din colecția Art Photography, IKEABára Prášilová
  • Poveștile fotografilor din colecția Art Photography, IKEABobby Doherty
  • Poveștile fotografilor din colecția Art Photography, IKEAMandy Barker
  • Poveștile fotografilor din colecția Art Photography, IKEAMathieu César
  • Poveștile fotografilor din colecția Art Photography, IKEARankin
  • Poveștile fotografilor din colecția Art Photography, IKEATanya Long
  • Poveștile fotografilor din colecția Art Photography, IKEAChad Moore
  • Poveștile fotografilor din colecția Art Photography, IKEAJill Greenberg
  • Poveștile fotografilor din colecția Art Photography, IKEAAnnika von Hausswolff
  • Poveștile fotografilor din colecția Art Photography, IKEANathalia Edenmont
  • Poveștile fotografilor din colecția Art Photography, IKEA®obin
1/11
IKEA a prezentat trei colecții speciale în cadrul evenimentului "Cu ochii pe design", care a avut loc în timpul Romanian Design Week.
 
Colecția de Art Photography în ediție limitată IKEA ART EVENT 2016 include în ediţie limitată 11 postere realizate de 11 artişti contemporani din întreaga lume. 

 
Mandy Barker, Marea Britanie
Mandy Barker creează imagini frumoase şi tulburătoare, care spun poveşti despre un tărâm marin care se scufundă printre resturi de plastic. Pentru fotografia din colecţie, Mandy a folosit resturi adunate din 6 oceane şi de pe 6 continente şi le-a aşezat în straturi pe un fundal negru.

Mathieu César, Franța
Mathieu César este cunoscut ca omul care a redefinit portretele celebrităţilor. Încă de la început, a fotografiat numeroşi actori, muzicieni şi modele în stilul său tipic, alb-negru.
Piesa pe care Mathieu o prezintă la IKEA Art Photography are ca temă contrastul. Deşi este una din primele fotografii pe care le-a realizat, încă este legat de această piesă: “Reprezintă întregul meu univers şi ceea ce sunt.”

Bobby Doherty, SUA
Bobby Doherty petrece ore întregi prin pieţe în căutarea de obiecte pe care le poate transforma în elemente centrale ale imaginilor sale suprarealiste, puternic stilizate.
La fel este şi povestea din spatele imaginii pe care o aduce la IKEA Art Photography: “Am găsit pâinea aceasta şi m-a intrigat. M-am gândit că arată neobişnuit şi am vrut să exploatez asta. Îmi place ca lucrurile să arate ireal.”

Nathalia Edenmont, Ucraina
Nathalia Edenmont este inspirată atunci când îmbracă un model în 90 de cutii de struguri sau lipeşte mii de aripi de fluturi de o bucată de carton. “Atunci mă simt cel mai bine. Îmi plac lucrurile complicate. Dacă este prea simplu, îmi pierd motivaţia.”
A durat aproximativ 8 luni să termine colajul Forţa Naturii, care face parte din IKEA Art Photography. 8 luni de aşezat aripi de future în locul perfect înainte de as fotografia rezultatul. “Mulţi fluturi au fost ascunşi în cutii timp de jumătate de secol. Astfel, trăiesc din nou, pentru totdeauna.”

Jill Greenberg, Canada
Jill Greenberg a combinat într-un mod neaşteptat fotografia şi pictura. Lucrează în studioul său inundat de lumină – cerul şi structura arhitecturală a ferestrelor se reflectă în vopseaua umedă. Atunci când fotografiază, adică aproape după fiecare pensulă aplicată pe pânză, magia prinde viaţă.
“De fapt, pictez cu lumină. În sensul acesta, fiecare piesă din colecţie are ca temă centrală timpul. Nu ar arăta aşa, în niciun alt moment.”

Annika von Hausswolff, Suedia
Prin fotografia regizată – o platformă la care revine întotdeauna, indiferent de câte ori se abate de la ea – Annika von Hausswolff invită privitorul într-o lume undeva între documentar şi ficţiune. Lucrarea pentru IKEA Art Photography, care reprezintă două spaţii inventate de o fată în centru şi camera în care se află, abia sugerată, este caracteristică pentru tipul de artă pe care o realizează.
Annika a făcut 5 încercări până a fost complet mulţumită: “Nu sunt niciodată neglijentă atunci când vine vorba de o imagine. Petrec mult timp lucrând şi investesc multe emoţii – mult din mine – în lucrările mele.”

Tanya Long, America
Tanya Long nu se descrie ca fiind fotograf, ci mai degrabă ca un artist care lucrează cu fotografia. Doreşte să reducă fotografia la esenţă: lumină şi timp. Piesa Tanyei pentru IKEA Art Photography face parte dintr-o lucrare numită "Şi Albastru" şi a fost realizată făcând conuri din din hârtie foto şi apoi expuse de mai multe ori la lumină colorată.

Chad Moore, America
Munca lui Chad Moore capturează viaţa şi tinereţea în oraşul care îl inspiră cel mai mult – New York. 
Imaginea prietenei lui, Anna, a fost surprinsă înainte ca Chad să plece din Tampa Bay la New York. Atunci Chad, care foloseşte peliculă de 35 mm, experimenta pentru prima oară cu expunerea dublă. “Această imagine a fost prima şi cea mai bună de pe film şi a rămas una din preferatele mele.”

Bára Prášilová, Cehia
Bára Prášilová este în permanenţă în căutarea luminii. Indiferent de subiect, imaginile ei sunt caracterizate de vioiciune şi reflectă atitudinea ei în faţa vieţii: “Câteodată simţul umorului este singurul mod de a te adapta.”
Bára este expert în improvizaţie. Când nu a găsit fusta cu bulinele perfecte pentru piesă, a făcut chiar ea bulinele – aşa cum a făcut şi construcţia de sârmă şi a introdus-o în interiorul fustei. “Scopul acestei poze este să arate spiritul liber al femeii – într-un fel vesel, solar.”

Rankin, Anglia
Rankin are ca inspiraţie supermodele, vedete de cinema şi muzicieni. Imaginea pentru IKEA Art Photography face parte din seria "So far so sexy", iar şedinţa foto a avut loc în biroul lui Rankin.
“O mare parte din munca mea înseamnă analizarea lucrurilor dintr-o perspectivă umoristică. So far so sexy este un exemplu în acest sens, o imagine în stil documentar, care a avut un mare succes la începutul mileniului”.
 
®obin, Franţa
Ilustrator prin formaţie, Pascal Gindre, alias ®obin, are în portofoliu aproximativ 70 de cărţi pentru copii şi benzi desenate. A inclus şi fotografia în munca sa, pentru că este un mod de a descoperi realitatea: “Înseamnă descoperirea frumuseţii luminii, a naturii.”
®obin a început întîi să deseneze omuleţii Skuggis pentru amuzament: “Atunci când îmi place o imagine, mă gândesc unde s-ar potrivi un Skuggis – pe o frunză, ascunzându-se, dormind, făcând baie.”