The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Premieră spectacol „zmeul sau ce este dansul contemporan”

News / 10 Noi 2015 / INSTITUTE.RO
  • Premieră spectacol „zmeul sau ce este dansul contemporan”
  • Premieră spectacol „zmeul sau ce este dansul contemporan”
1/2
Fundația Gabriela Tudor prezintă premiera spectacolului „the kite / zmeul sau ce este dansul contemporan”, realizat de coregraful Cosmin Manolescu și interpretat împreună cu performerul și coregraful japonez Zan Yamashita. Spectacolul va avea două reprezentații, pe 12 și 13 noiembrie, ora 19:30, și este prezentat în parteneriat cu Centrul Național al Dansului, în cadrul showcase-ului artistic româno-japonez Eastern Connection, organizat de Fundație.
 
Spectacolul „the kite / zmeul” traduce în plan artistic întâlnirea coregrafului Cosmin Manolescu cu civilizația japoneză și este construit pornind de la o experiență simplă de viață, contemplare și reflecție împărtășită de artiști, înălțatul zmeului (o practică foarte populară în Asia). Aceasta este mutată în spațiul scenic și privită din punct de vedere coregrafic, al poeziei mișcării și al reflecției pe care actul în sine îl poate genera. Piesa actuală reprezintă concretizarea întâlnirii artistice dintre Cosmin Manolescu și Zan Yamashita.  
 
Artiștii au lucrat începînd din 2013 în cadrul unor rezidențe de cercetare la București, precum și Tokyo, Kyoto și Kinosaki, la procesul de lucru participând anterior și coregrafele Mikiko Kawamura și coregrafa Mihaela Dancs, precum și criticul Takao Norikoshi.  
 
Înălțatul zmeului devine în contextul acestui spectacol un generator de dialog și de reflecții comune despre societatea contemporană în România și Japonia, tradiții, istorii personale, probleme legate de ecologie, precum explozia de la Fukushima și mișcarea Roșia Montană, relația omului cu moartea, limitele comunicarii și ale traducerii, dar și o chestionare permanentă a ce anume este dansul contemporan.
 
Filmul „Ce este dansul contemporan”, realizat de Cosmin Manolescu și Tania Cucoreanu este parte integrantă a spectacolului „the kite / zmeul”. Filmul reprezintă totodată un documentar care reflectă procesul artistic din cadrul programului Eastern Connection și integrează o serie de întrebări legate de ce este dansul contemporan, adresate profesioniștilor, amatorilor și publicului cu care artiștii au venit în contact în diverse contexte de-a lungul proiectului. 
 
Spectacolul din 13 noiembrie este urmat și de o discuție cu publicul.