The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Prezențe internaționale la RDW 2020: Antrei Hartikainen

Article / 26 Mai 2020 / The Institute
  • Prezențe internaționale la RDW 2020: Antrei HartikainenAntrei Hartikainen @Kari Nyyssönen
1/1
„Sper ca toate lucrurile bune pe care le-a adus această situație să nu fie abandonate odată ce ne întoarcem la viața noastră obișnuită”

Alături de Qreator by IQOS, lansăm o nouă categorie de evenimente în cadrul ediției de anul acesta a Romanian Design Week. Este vorba despre DESIGN FLAGS, o serie de șapte expoziții care documentează evoluția designului din perspective culturale internaționale, care vor fi găzduite de spațiul Qreator by IQOS, în intervalul 11-20 septembrie.

Până ne vom revedea în septembrie, am decis să împărtășim cu voi conținutul acestor expoziții online, aici, dar și să pornim o serie de interviuri cu echipele din spatele lor. Astfel, avem ocazia să descoperim împreună ideile și insighturile de la care a pornit fiecare dintre proiecte.

Cele șapte expoziții, realizate alături de Ambasada Spaniei la București, Institutul Maghiar din București, Centrul Ceh, Designmuseum Danmark, CHART, Next Nature și KWY.studio, investighează noi abordări și preocupări în design, prezintă idei inovatoare și produse ce reușesc să redefinească sfera din care fac parte.

Următorul designer cu care am vorbit este Antrei Hartikainen, din Finlanda, a cărui lucrare face parte din expoziția Matters: Rethinking Materials, dezvoltată de CHART în colaborare cu Designmuseum Danmark.

Expoziția Matters - Rethinking Materials este curatoriată de Line Ulrika Christiansen din partea CHART și Pernille Stockmarr din partea Designmuseum Danmark și prezintă lucrările a cinci tineri designeri nordici, invitați de organizatori să exploreze practici noi și materiale neconvenționale cu scopul de a deschide o discuție mai amplă despre designul contemporan.

1. Povestește-ne despre lucrarea ta, Seitikki, care face parte din expoziția Matters - Rethinking Materials.
Cum a luat naștere lucrarea?

La începutul anului 2019 am început să lucrez la instalația de lumini plecând de la o lucrare anterioară, seria de sculpturi Fiori, realizată pentru expoziția FACTORY din Fiskars, Finlanda.



Photo credits: Antti-Jussi Rantala

Ce te-a inspirat?
Mult timp am admirat forma și detaliile ciupercilor. Mi se pare ceva fascinant, ce nu poți copia, însă m-a inspirat să creez ceva sensibil și fragil plecând de la gândurile pe care le am.

Ce urmărești prin dezvoltarea acestui proiect?
Să descopăr ceva nou despre material și tehnici. De asemenea, am vrut să surprind un sentiment poetic pe care îl simți de obicei în natură.

Ce încearcă lucrarea să transmită sau să aducă în discursul public?
Am încercat să găsesc un echilibru între natură și tehnologie, între artăși design, meșteșug și prelucrare industrială. Cred că ar trebui să învățăm din trecut, dar în același timp să nu fim orbiți de ideea că înainte era mai bine. Așadar, mă interesează cum folosim tehnici și tehnologii moderne fără a pierde perspectiva umană.





Cum a fost să faci parte din expoziția Matters –Rethinking Materials?
M-am bucurat să fiu parte din expoziție, din această temă și din acest grup de designeri talentați.

2. Cum regândim astăzi materialele? Consideri că e important ca designerii să fie preocupați în activitatea lor de noi metode de a produce sau de noi materiale? Cum crezi că a evoluat această preocupare în ultimii ani?
Cred că fiecare dintre noi ar trebui să chestioneze motivele pentru care folosim anumite materiale, tehnici, de ce facem ceea ce facem, fie că este vorba despre ceva nou sau nu, atât în ceea ce privește designul, dar și viața de zi cu zi.
În activitatea mea, mă axez pe explorarea unui singur material, lemnul. Atât materialul în sine cât și metodele de a lucra cu el sunt cunoscute de secole, dar mă interesează cum încă putem redescoperi acest material vechi, decât să inventăm constant noi materiale pe bază de lemn.

3. Povestește-ne despre alte proiecte la care ai lucrat. De care ești cel mai mândru?
Creațiile mele variază de la produse funcționale la lucrări de artă pură.
Sustenabilitatea, folosirea inovatoare a materialelor și frumusețea lor compun cadrul lucrărilor mele. Creez lucrări care rezistă în timp, făcând decizii oneste atât în procesul de design, cât și în cel de producție. Vreau ca alegerea materialelor, meșteșugul de înaltă calitate și finisajele, precum și estetica produselor, să inspire și să încânte oamenii.
Probabil proiectul de care sunt cel mai mândru este colecția BASTONE, concepută și produsă pentru compania finlandeză de mobilă POIAT. Colecția este un bun exemplu al experienței mele în crearea unor piese unice și funcționale.



Exteriorul produselor, atât al cabinetului, cât și al bufetului, sunt parțial deschise, parțial acoperite de bare de lemn lungi și înguste. La pătrunderea luminii, poți descoperi interiorul, care rămâne totodată ascuns datorită barelor de lemn. Forma simetrică a piesei îi permite acesteia să-și păstreze estetica, indiferent din ce unghi privești.

4. Cum se adaptează sau răspunde scena creativă din Finlanda situației actuale cu care ne confruntăm?
În Finlanda, pare că reacționăm în același fel la această criză cum o face toată lumea. Atât oamenii, cât și companiile și-au arătat solidaritatea. Cei care nu au fost afectați atât de tare de această situație îi ajută și sprijină pe cei care au fost afectați. Are totuși un efect dur asupra fiecărui colț al industriei.

5. Ce crezi că se va întâmpla în lumea designului (și în lume, în general), ca adaptare sau reacție, poate chiar răspuns la această situație? Ce speri că se va întâmpla?
Sper să începem să conștientizăm cu adevărat problema consumului și a surplusului în general. Sper ca toate lucrurile bune pe care le-a adus această situație să nu fie abandonate odată ce ne întoarcem la viața noastră obișnuită.
Oamenii vor fi nevoiți să învețe să trăiască cu mai puține lucruri și să călătorească mai puțin. De asemenea, deoarece lanțurile de aprovizionare la nivel global, precum și transportul, sunt vulnerabile în acest moment, mi-aș dori să văd companiile punând mai mult accent pe producția locală.

6. Ce recomandări ai avea pentru o persoană creativă în aceastăperioadă de distanțare socială și izolare, în materie de activități, cărți, cursuri online ori alte resurse?
Recomandarea mea e să facă ceva cu mâinile, să creeze ceva tactil și să meargă în natură cât mai des posibil.

7. Crezi că pot fi constrângerile un îndemn sau chiar o necesitate pentru ca actul de creație să aibă loc?
Da, cred asta, deoarece constrângerile te ajută să găsești mai ușor soluții pentru rezolvarea unor probleme.
Desigur, prea multe constrângeri vor bloca actul creativ. Există o linie fină.

8. Ce crezi că vor însemna în viitor Regândirea Materialelor, precum și Schimbarea?
Îmi imaginez că regândirea materialelor în viitor va însemna să facem câțiva pași înapoi și să ne concentrăm pe lucrurile de care avem nevoie și de care ne pasă cu adevărat. Materiale, mâncare și un stil de viață autentice, adaptarea tehnologiilor inovatoare la valorile umane. Lucrurile nu ar trebui să fie atât de reci cum sunt acum.

Îl poți găsi pe Antrei aici:
https://www.antreihartikainen.fi/
https://www.instagram.com/antreihartikainen/

Seria de expoziții internaționale Design Flags este susținută de Qreator by IQOS.

Qreator by IQOS – Home of Creativity este unul dintre cei mai activi promotori și facilitatori de creativitate din zona culturală bucureșteană. Prin evenimentele pe care le organizează sau le găzduiește, Qreator by IQOS conectează comunitățile creative ale Bucureștiului cu toți cei pasionați de creativitate, în toate formele ei. Qreator by IQOS pune la dispoziţie un spaţiu în care aceștia se pot exprima și pot colabora, dar și resursele tehnologice necesare pentru a-și pune în practică ideile și proiectele. Mai multe informații pe www.qreator.ro și www.facebook.com/qreator.