The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Scaunul de oier, upgrade la scaun de bar // primul proiect ReDesign Crafts by ING

Article / 14 Mai 2017 / INSTITUTE.RO
  • Scaunul de oier, upgrade la scaun de bar // primul proiect ReDesign Crafts by INGFoto: Macri Studio
  • Scaunul de oier, upgrade la scaun de bar // primul proiect ReDesign Crafts by INGFoto: Roald Aron
  • Scaunul de oier, upgrade la scaun de bar // primul proiect ReDesign Crafts by ING
1/3
Romanian Design Week prezintă anul acesta în spațiul central al evenimentului, expoziția ReDesign Crafts, ce face parte dintr-un program susținut de ING în cadrul RDW2017, care își propune să evidențieze importanța revitalizării patrimoniului imaterial, dar și potențialul ascuns al revalorizării tradiţiilor şi meșteșugurilor prin design contemporan. 

Alături de cele șase inițiative prezentate în expoziție, ING și Romanian Design Week vor lansa și primul proiect apărut ca urmare a programului ReDesign Crafts, care și-a propus reinterpretarea scaunului de oier, pentru a evidenția importanța dialogului dintre meșteșugurile tradiționale și designul contemporan.

S-a ales scaunul de oier pentur că este un obiect arhicunoscut, în special în zona Munteniei, un element recognoscibil, prezent în toate târgurile și atelierele pentru prelucrarea elementelor din lemn lucrate manual din mediul rural.

Dragoș Motică, designerul căruia i s-a comisionat acest proiect, și-a dorit ca intervenția sa să fie cât mai puțin perceptibilă și să nu altereze această imagine iconică. Acesta a lucrat cu meșteri specializați, familia Lepădatu din Băbeni, județul Vâlcea, și a folosit aceeași estetică și aceleași materiale (salcie), intervenția sa fiind una doar la nivel structural și funcțional.
Funcțional, el propune îmbogățirea familiei cu un scaun de bar, iar structural, caută soluții tehnice pentru a-l face demontabil, soluții care au presupus încorporarea în șezutul scaunului a unor elemente metalice ascunse, care să permită înfiletarea și desfiletarea. 

"Am încercat să răspund inițiativei venite din partea echipei RDW de a reinterpreta, adăuga «iconicului» scaun de oier elemente care să-l aducă în contemporaneitate. Pentru mine, acest «Upgrade» al scaunului a presupus aplicarea principiilor generale care îmi ghidează toate proiectele", explică Dragoș Motica. 
"În final, scaunul propus, consider eu, ar trebui tratat ca un scaun cu autor anonim, care doar a observat și identificat nevoile actuale ale societății în care trăiește și a acționat în consecință", a adăugat el. 

Organizatorii Romanian Design Week, ING alături de The Institute, vor lansa un call for next craft. Calendarul și regulamentul concursului de proiecte vor fi prezentate tot cu ocazia conferinței din 24 mai. Înscrie-te aici