The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Se lansează un program complex de formare profesională în industrii culturale și creative, la nivel național

Article / 21 Mai 2020 / The Institute
  • Se lansează un program complex de formare profesională în industrii culturale și creative, la nivel național
1/1
Platforma independentă Formare Culturală lansează un program complex de formare pentru lucrătorii culturali din diferite sectoare creative românești, cu sesiuni și module online și offline în orașele București, Timișoara, Iași, Cluj, Sibiu, Arad, Oradea și Brașov. Programul este dedicat atât artiștilor și autorilor, cât și managerilor culturali și antreprenorilor creativi din România și se desfășoară pe durata a doi ani. Pentru acest an, în contextul socio-economic și medical actual dificil, organizatorii prioritizează instrumentele de lucru digitale și metodologiile online.

Din luna mai 2020, platforma Formare Culturală a început pregătirea unor instrumente de lucru pentru dezvoltarea specifică de competențe și abilități ale profesioniștilor din industriile culturale și creative, acestea fiind:

• tutoriale online pe teme precum finanțări nerambursabile pentru proiecte culturale, legislație pentru artiști și operatori culturali sau marketing cultural online
• traininguri interdisciplinare pe teme precum dezvoltarea audiențelor sau inovația în proiectele culturale (cum ar fi netnografie, social listening, influencer marketing, UX în cultură)
• cursuri acreditate de curator, expert finanțări și competențe antreprenoriale în culturăla București, Iași și Timișoara
• workshopuri de mentorat și mastermind pentru comunitățile creative din Iași, Cluj, Sibiu, Arad, Oradea și Brașov

De asemenea, Formare Culturală va facilita și încuraja dialogul public și profesional prin:

• dezbateri culturale cu experți din România și Liechtenstein
• oportunități de networking cultural pentru profesioniști și antreprenori culturali

Pentru 2021 pregătește producerea celui de-al patrulea volum din publicația „Noii industriași, creativii”, carte care centralizează studii de caz, exemple de bune practici, dar și cercetări teoretice în sectorul cultural extins, la nivel local și regional.

Programul de formare oferă un mix de sesiuni și module de formare culturală, cu formate diferite alese pentru fiecare tip de instrument de învățare, astfel construit încât să răspundă nevoilor specifice ale lucrătorilor în industrii culturale și creative din România.

Conform unor studii și barometre urmărite de experții Formare Culturală, acestea sunt inegal distribuite, atât la nivel calitativ și cantitativ, cât și teritorial.
În plus, de-a lungul programului, participanții vor putea beneficia de expertiza agenției de consultanță și comunicare culturală Alexa Ritter Kommunikations und Kulturmanagement din Liechtenstein, partener principal al programului de formare.

Programul de formare va debuta luna viitoare cu tutoriale în spațiul online, iar în toamna acestui an cu traininguri interdisciplinare și specializate, dezbateri culturale, evenimente de networking cultural pentru profesioniști în București și Iași. Echipa de proiect rămâne atentă la contextul socio-economic și medical actual, pregătind în paralel și variantele digitale ale instrumentelor de învățare propuse inițial a avea loc cu interacțiune directă.

Online și rețele

www.FormareCulturala.ro

www.direct-c.formareculturala.ro
training@formareculturala.ro


www.facebook.com/FormareCulturala
www.facebook.com/groups/480190968702353

www.linkedin.com/company/formare-culturala


Programul de formare profesională în cultură dezvoltat și implementat prin platforma Formare Culturală este derulat de Asociația PostModernism Museum și face parte din proiectele „Formare Culturală Aplicată”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și „Dezvoltarea de Inițiative Regionale pentru Educație și Cultură prin Transfer de Cunoștințe”, implementat în perioada mai 2020 - aprilie 2022 cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA (contract nr. RO-CULTURA-A2-16/2020/28.04.2020), în parteneriat cu Alexa Ritter Kommunikations und Kulturmanagement din Liechtenstein.

Despre Formare Culturală

Platforma independentă Formare Culturală a fost inițiată în 2012 și a început în 2013 cu traininguri de formare în sectoare culturale și creative, continuând cu sesiuni de consultanță și întâlniri de networking cultural, singulare în peisajul cultural creativ. Din 2016 lansează volume din cartea „Noii industriași creativii”, incluzând studii, opinii, cercetări în industrii culturale și creative. 2017 a adus un modul nou de cursuri (traininguri pentru dezvoltare comunitară prin proiecte culturale), cercetări privind profesii creative și o secțiune permanentă de Resurse online. Tot în 2017 Formare Culturală a lansat modulul „LearningRemotely (LR)” prin care oferă e-tutoriale pe diferite subiecte profesionale culturale. Din 2018 organizează dezbateri culturale pe teme de interes precum dezvoltarea audiențelor prin noile tehnologii sau drepturile de autor. Formare Culturală implementează conceptul de „experiență formalizată” în formarea profesională creativă, prin atragerea de experți cu 10+ ani experiență în domeniul respectiv, capabili să își transpună propria experiență de lucru într-un discurs și demers coerent, formal, teoretic și sintetic.

Despre finanțatori

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro. Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.

Proiectul cultural „Formare Culturală Aplicată” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.