Între 3-5 octombrie Timișoara va fi primul oraș european iluminat electric care va găzdui mai multe serii de evenimente dedicate designului de iluminat, desfășurate în cadrul Simpozionului Internațional de Iluminat LIGHT EDU.
Tema simpozionului este Dreptul la Lumină o inițiativă de a revendica iluminatul ca modalitate de a crea o experiență îmbunătățită a spațiului, prin intermediul educației.
Iluminatul este cea mai rapidă și cea mai directă modalitate de comunicare non-verbală prin care un spațiu poate fi perceput, fiind cel mai important element de design care afectează evaluarea vizuală a unui spațiu. La nivel urban, lumina devine unul dintre cele mai puternice instrumente pentru activarea orașelor pe timp de noapte, având un rol social, cultural și creativ extrem de important.
Drept urmare a acestor nevoi, Simpozionul LIGHT EDU inițiază o platformă educațională care să permită schimbul interdisciplinar de informații în domeniul iluminatului architectural și tehnic din România. LIGHT EDU creează cadrul unui dialog susținut pe tema iluminatului, cu scopul de a stimula coagularea unui grup de profesioniști ai designului de iluminat și de a sublinia importanța luminii în percepția și definirea spațiilor.
Pe lângă cele două zile de dezbateri care vor avea loc în auditoriul Consiliului Județean Timiș va exista și o selecție de patru expoziții de importanță europeană care documentează intervenții de iluminat în mediul construit, narațiuni despre relația lumină - întuneric și explorări ale percepției luminii și culorii: Color Wheels; The Urban Lightscapes/Social Nightscapes; You Say Light - I Think Shadow; Lumină pentru România.
Expozițiile se vor deschide pe data de 3 octombrie la ora 18:00 la Galeria Fundația Interart TRIADE și Galeria Jecza și sunt deschise publicului până pe data de 14 octombrie, în intervalul orar 10:00 - 18:00.
Evenimentul este organizat de Filiala Timiș a Ordinului Arhitecților din România în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, făcând parte din programul official al BETA - bienala timișoreană de arhitectură. Participanții la simpozion îi includ pe următorii specialiști în iluminat: Gustavo Avilés, Lighteam (Mexico City, MX); Colin Ball, BDP (London, UK); Aleksandra Stratimirovici (Stockholm, SE); Jari Vuorinen*, Light Design Collective (Helsinki, FI); Elettra Bordornaro, Light Follows Behaviour (London, UK); Don Slater, London School of Economics (London, UK); Rodrigo Muro, KTH (Stockholm, SE); Athanassios Danilof (Athens, GR); Iulian Angheluță, Free Miorița (București, RO).