The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Street Delivery 2017 aduce în stradă grădinile posibile

Article / 09 Iun 2017 / INSTITUTE.RO
  • Street Delivery 2017 aduce în stradă grădinile posibile
1/1
Street Delivery închide din nou strada pentru mașini și o deschide pentru oameni. Ajuns la ediția a XII-a, evenimentul-manifest de arhitectură și urbanism vorbește anul acesta despre grădinile posibile ale orașului. Între 9 și 11 iunie strada Arthur Verona din centrul capitalei devine arie protejată pentru proiectele care își propun să facă Bucureștiul mai verde: instalații urbane, workshopuri, dezbateri, concerte, artă stradală și performance.
 
Una dintre veștile importante ale ediției este reactivarea în centrul orașului a Grădinii Universitarilor, un spațiu verde care a fost inaccesibil publicului larg decenii la rând. O bucată de pădure aproape virgină, Grădina Universitarilor se află chiar peste drum de Grădina Icoanei, de care o desparte doar o stradă: Arthur Verona. Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Bucureștiului, Grădina Universitarilor acoperă aproximativ 4000 mp de junglă urbană din jurul unui monument istoric clasa A ridicat în 1860 — Casa Librecht-Filipescu, cunoscută azi drept Casa Universitarilor.
 
"Au existat propuneri în ultimii ani din partea celor care se ocupă de urbanism, din partea unor personalități ale societății civile, ca această clădire și frumoasa grădină care o înconjoară să joace un rol mai activ în viața culturală. Casa Universitarilor din București ar trebui să servească unor scopuri multiple. În primul rând - de socializare, dar poate să exploreze și alte dimensiuni ale vieții academice și artistice", a declarat în cadrul conferinței de deschidere a Street Delivery, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București.
 
Șerban Sturdza, Președinte al Ordinului Arhitecților din România și unul dintre inițiatorii Street Delivery, a pledat pentru o privire de ansamblu a zonei în care se desfășoară evenimentul: "Cartierul în care ne aflăm este unul deosebit. Vă propun să vi-l imaginați de sus și să vă închipuiți succesiunea de trei parcuri importante (zona verde din jurul Casei Universitarilor, Parcul Icoanei și Parcul Ioanid) ca pe un arhipelag verde străbătut din mai multe puncte și în mod foarte intens de o circulație stânjenitoare. Privite împreună, aceste spații ar putea să aibă o valoare mai mare decât dacă le privim separat, ca pe niște resturi de zone verzi, fiecare administrată individual și cu politici proprii. Din păcate, acesta este poate unicul loc în București unde avem o stradă cu parcaj între două parcuri. E un lucru cu atat mai stânjenitor cu cât cele două parcuri nu au o legătură între ele. Nu poți să pătrunzi dintr-unul în altul."
 
Grădina Universitarilor – amenajată după un proiect Calup – va găzdui în cadrul Street Delivery o zonă umbrită de lounge, precum și ateliere de grădinărit, un brunch party și dezbaterile Street Talks despre spațiile verzi ale Bucureștiului. Pe lângă toate acestea, vizitatorii au la dispoziție pe strada Arthur Verona și în parcul Grădina Icoanei tururi ghidate, workshopuri creative pentru copii și adulți, ateliere de sticlărie, de croitorie, linogravură sau serigrafie, două scene de muzică, proiecții de film susținute de Anim’est, Cinepub și NexT Film Festival, sesiuni live de graffiti, instalații urbane și idei pentru grădini neconvenționale.
 
Program complet al evenimentului este disponibil pe platforma http://street.delivery.
 
Spre deosebire de edițiile anterioare, Street Delivery 2017 se desfășoară succesiv în cele șase orașe participante, pe parcursul a trei săptămâni din iunie. Se creează astfel un traseu pentru cei interesați să descopere formele pe care ideile pentru un oraș mai bun le iau în spații mentale diferite: București: 9-11 iunie | Timișoara: 16-18 iunie | Iași: 16-18 iunie | Cluj-Napoca: 17-18 iunie | Baia-Mare: 30 iunie - 2 iulie | Bacău: 30 iunie - 2 iulie.