Când mergem într-un loc care nu ne este foarte familiar vrem experiențe, vrem să întâlnim oameni noi, să gustăm mancare nouă, să încercăm de toate. Totul este despre simțuri și despre cât de ușor putem ajunge să ne simțim ca acasă. Și cum putem să facem asta cel mai bine altfel decât la o cafea lungă, la un pahar de vin sau la un burger aromat?
O cafea pregătită cu drag la HOF
Cafenea, spațiu alternativ și hub urban al Brașovului, la HOF te simți ca acasă de cum intri pe culoarul ce te duce la ușa mare, din sticlă. E locul în care poți să zăbovești câteva ore bune, să lucrezi, să răsfoiești cele mai noi publicații internaționale și să uiți cum trece timpul. Aici se pregătește cea mai bună cafea, se dezvoltă rețete pentru viitoarea bucătărie și se planifică un calendar care ar face geloasă orice instituție culturală: lansări de carte, concerte, piese de teatru, workshopuri și conferințe care îți țin mintea activă. O curte veche, care funcționa pe vremuri ca trecere între Piața Sfatului și Tâmpa, apoi ca bar al depeșiștilor și mai apoi ca bancă, este acum centrul oamenilor cu inițiativă din Brașov. Cinci luni de șantier și intervenții arhitecturale realizate de cei de la Exhibit Arhitectura au dat spațiului o puternică personalitate arhitecturală. După multe ore de proiectare, arhitecții au intrat în discuții cu echipa QUIB, au negociat piesele de mobilier, cantitățile, materialele, dimensiunile și particularitățile amenajării.
Cafeneaua este parte dintr-un proiect de economie socială dezvoltat de Asociația pentru Promovarea Responsabilității Sociale a Companiilor (APRSC), alături de alte două inițiative: Arkhive (serviciu de arhivare a documentelor, atât format fizic, cât și online) și QUIB (atelier de design de produs în baza principiilor economiei circulare). Așa cum povestește Miruna Szilvasy, cofondatorul proiectului, experiența acumulată în implementarea acestui proiect a fost foarte importantă pentru produsul final, având în vedere că au făcut totul, de la construirea unui model de business la recrutarea de personal.
Piața Sfatului nr. 14
Un burger Gabilicious la Simone
Simone este un loc mai puțin frecventat de turiști și mai mult de localnici, iar nouă ne-a adus aminte de Ota (din București). Mâncare aleasă și foarte bună, oameni de toate vârstele, atmosferă de zile leneșe, Simone arată, spre deosebire de multe alte locuri, ca un loc care vrea să ofere spațiu oamenilor, unde oricine se poate bucura de pasiunea și de creativitatea din spatele pereților decorați minimalist, cu sârmă.
Bucătăria de la Simone e tânără, proaspătă și aduce laolaltă tot ce au găsit mai gustos și mai îmbietor, în călătoriile lor cei trei proprietari: caș bogat din munți, ardei copți pe grătar, cărnuri alese, brânzeturi de stână.
Politehnicii nr. 6
O ciorbă la Ceaun
Rețete vechi din Transilvania se împletesc în ceaune mari și dau savoarea mâncărurilor de La Ceaun. Mâncarea este pregătită dis-de-dimineață la Lempeș Garten și adusă în oraș la ora prânzului, în ceaune aburinde. Multe dintre produse sunt crescute chiar în grădina gospodăriei săsești din Sânpetru, județul Brașov, la doar 8 kilometri distanță de Brașov. Zacusca de casă, pasta de jumări pe pâine sau o plăcintă proaspat scoasă din cuptor completează meniul tradițional. Masa servită în tihnă e acompaniată de șindrilă și de ștergare, iluminată de becuri suspendate de tavanul de lemn. Dincolo de lingura de lemn supradimensionată în care te opintești să deschizi ușa de sticlă, micul restaurant românesc te primește cu căldură și cu detalii ce pun accent pe tradiție, iar șindrila care acoperă unul dintre pereți ne aduce aminte de migala și de funcționalitatea meștesugului.
Michael Weiss nr. 27
O bere rece la Colaj
Colaj este un fel de Szimpla a Brașovului, un spațiu atemporal, tapetat cu uși, ferestre sau sertare vechi și animat de tineri artiști. Colaj și-a propus să adune la un loc stiluri dintre cele mai diferite, curente și idei, aceasta a fost singura idee concretă ce a stat la baza amenajării. Toată miza a fost de a realiza ceva finit și bine închegat, chiar dacă elementele ce constituie întregul par să nu aibă nimic în comun. Colaj Café a apărut în 2012 și a fost chiar prima cafenea de pe stradă, deschisă într-o clădire istorică, de peste 400 de ani. În afară de Colaj, clădirea-monument istoric mai găzduiește Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, iar pe vremuri aici se aflau depozitele comercianților și câteva magazine. Mai târziu, chiar în spațiul unde este acum Colaj, se afla prima farmacie din Brașov.
De la deschidere până în prezent, locul a trecut prin mai multe etape, fără a-și pierde însă din definiții.
Despre atmosfera de la Colaj Café am stat de vorbă cu Iulian Simileac, cel care se ocupă acum de local. După câțiva ani în care a lucrat la bar, acum se ocupă de managementul spațiului și încearcă
să-l transforme în locul de joacă și de manifestare al tinerilor artiști brașoveni, fie ei artistici plastici sau muzicieni. Preluat în 2014 de la Manuel Teicu, creatorul spiritual locului, barul este deținut acum de un italian și administrat de Iulian. De la Iulian am aflat că localul este amenajat în întregime de cel ce l-a deținut înainte, pasiunea lui pentru design și arhitectură fiind suficiente pentru a crea atmosfera de amalgam creativ.
Apollonia Hirscher nr. 2
Ce nu trebuie să ratezi într-un weekend la Brașov
Dr. Jekelius Pharmacy Café - cafenea-laborator de cocktailuri, ceaiuri și cafea, unde poți experimenta cele mai diverse combinații de ingrediente în pahare Berzelius. Prăvălia e atipică: canapele de piele și măsuțe din lemn vechi pe care sunt așezate lămpi cu abajur, pe pereți zeci de fotografii alb-negru și recuzită retro, mobilier din 1905, cu sertare, sticluțe, flacoane și tot ce mai era necesar într-o farmacie de altădată.
Michael Weiss nr. 13
Bistro de l’Arte - una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric, situată într-una dintre cele mai vechi și mai bine păstrate clădiri din Brașov. Construită în prima jumătate a secolului XVI, aceasta a funcționat ca depozit de mărfuri. Bistroul nu se numește degeaba "de L'Arte", pentru că este și galerie de artă, se ascultă și muzică live și este și un spațiu în care se țin lansări de carte și piese de teatru.
Piața Enescu nr. 11 bis
Dei Frati – afacere de familie cu mâncare foarte gustoasă, cu specific Italian, pusă la punct de doi frați. Restaurantul arată ca o casă, cu bucătărie deschisă spre zona de dining și cu o sufragerie separate.
Piața G.Enescu nr. 16