The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Turneul de Dezbateri TOUCH ME NOT - POLITICILE CORPULUI continuă la nivel internațional

Article / 24 Oct 2019 / The Institute
  • Turneul de Dezbateri TOUCH ME NOT - POLITICILE CORPULUI continuă la nivel internațional
1/1
După o călătorie de impact în șase centre universitare de top din România, Turneul de Dezbateri TOUCH ME NOT - POLITICILE CORPULUI continuă la nivel internațional, la invitații ale unor universități și instituții culturale din Suedia, Belgia și Canada.

Turneul internațional va demara săptămâna aceasta în Suedia, în parteneriat cu Universitatea de Arte din Stockholm și DOC LOUNGE, în trei prestigioase centre universitare: Stockholm (26 octombrie), Malmö (29 octombrie) și Lund (31 octombrie) și se va încheia cu dezbaterea - eveniment TOUCH ME NOT - POLITICILE CORPULUI organizată sub patronajul Parlamentului European, în cadrul EUROPALIA România, la BOZAR (Palais des Beaux Arts Bruxelles) în ianuarie 2020.

Inițiat de echipa filmului TOUCH ME NOT, câștigător al Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, proiectul TOUCH ME NOT - POLITICILE CORPULUI este conceput ca o serie de dezbateri interactive, ce oferă studenților din întreaga lume posibilitatea de a intra în dialog cu protagoniștii - cheie ai filmului, activiști pentru drepturile omului din Europa, și regizorul peliculei, Adina Pintilie. O experiență transformativă, care invită publicul tânăr la reflecție și auto-cunoaștere, dincolo de tabuurile sociale, despre: intimitate, relația cu propriul corp și modul în care ne raportăm la Celălalt, despre capacitatea noastră de empatie.

Derulat în primă fază în România, la invitația a șapte universități de top din țară, proiectul a inclus la nivel local o serie itinerantă de zece dezbateri - eveniment organizate în perioada 27 septembrie - 16 octombrie 2019, în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Sibiu. Acestea au creat un spațiu de dialog între publicul tânăr din mediul universitar si comunitățile vulnerabile vizate de film, în vederea schimbării de mentalități, a promovării diversității și incluziunii, a respectului pentru Celălalt.

La dezbateri au participat, în calitate de invitați speciali și moderatori, specialiști în domeniul psihoterapiei și reprezentanți ai ONG-urilor, mediului academic, cultural și diplomatic.

Alfred Dumitrescu, președinte al Societății Române de Psihanaliză, invitat la dezbaterea din 3 octombrie, la Teatrul Național București, declară:

„Proiectul are un rol foarte important în a ridica întrebări și a aduce în discuție prejudecățile automate în ceea ce privește corpul nostru. Toate acele preconcepții care se formează în mod evident în copilărie, în relația cu familia și cei apropiați, și care sunt masiv întărite prin influența mediatică. Și care contribuie adesea, într-o foarte mare măsură, la o trăire subiectivă, extrem de ”chinuită” a propriei corporalități, atunci când aceasta nu corespunde criteriilor și așteptărilor pre-construite. Indiferent că e vorba de criterii de atractivitate sau de frumusețe, sunt aspecte care într-o etapă semnificativă a vieții domină în mod clar spațiul psihic și care sunt întâlnite de mulți tineri într-un mod dureros, în măsura în care ei simt că nu corespund acestor norme”.

În cadrul evenimentului de închidere a Turneului Național de Dezbateri TOUCH ME NOT - POLITICILE CORPULUI de la Sibiu, în cadrul Astra Film Festival, excelența sa Hans Erich Tischler, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, a declarat următoarele:

„TOUCH ME NOT nu e doar un film, e un fenomen, o experiență transformativă. Într-o societate deschisă, avem nevoie de dezbatere, să ne ascultăm și să învățăm unii de la alții. Pluralismul cultural, cu puncte de vedere divergente, reprezintă un aspect esențial al democrației europene. Cred că filmul și evenimentul din seara aceasta sunt un exercițiu foarte important în acest sens.
O oglindă a societății în care trăim, experiența <TOUCH ME NOT - POLITICILE CORPULUI> deschide noi perspective: despre diversitate și incluziune, despre respectul pentru celălalt și libertatea de alegere într-o lume a stereotipurilor, despre schimbări posibile la nivel de comunitate. În esență este despre valori fundamentale ale societății noastre contemporane”.

TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI este un proiect cultural - educațional demarat de echipa filmului, sub forma unui dialog deschis cu publicul, despre subiecte de actualitate explorate de acesta: corpul devenit “câmp de luptă” al ideologiilor, diversitatea și incluziunea socială, intimitatea și dizabilitatea, libertatea personală, egalitatea de gen, responsabilitatea socială, necesitatea schimbării progresive a mentalităților.

„O sursă profundă a agresivităţii, a fricii, a intoleranţei cu care ne confruntăm în prezent peste tot în lume sunt dezechilibrele şi conflictele la nivel de intimitate. De aceea, o explorare în profunzime şi cu deschidere a intimității este foarte necesară mai ales astăzi. Deschiderea interioară are implicit un impact asupra modului în care relaționezi cu Celălalt. Mergând în interior, poţi schimba lucruri nu doar în tine, ci și implicit în relația cu Celălalt și la nivel de comunitate.”, spune cineasta Adina Pintilie.

Turneul de dezbateri TOUCH ME NOT - POLITICILE CORPULUI este un proiect organizat de Asociația Culturală MANEKINO și MANEKINO FILM în parteneriat cu Friedrich Ebert Stiftung România, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Ministerul Culturii și Identității Naționale cu sprijinul Institutului Francez din România, Ambasadei Germaniei, Institutului Goethe, UCIN Uniunea Cineaștilor din România, Fundația MOTIVATION România, Asociația ACCEPT.

sponsori principali: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Grup Transilvae

susținut de CĂRTUREȘTI, SKY TOUR

Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


PARTENERI LOCALI

TIMIȘOARA

Eveniment co-organizat de Universitatea de Vest, în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara cu sprijinul Consulatului Republicii Federale Germania la Timișoara, susținut de Asociația IDENTITY.EDUCATION, Asociația CEVA DE SPUS, UNLOC, Fundația ART ENCOUNTERS, Asociația PELICULA CULTURALĂ, Asociația Română de Terapie Comportamentală și Cognitivă, OSUT Organizația Studenților de la Universitatea de Vest Timișoara, AIESEC Timișoara, CAMELOT (Centrul de Pedagogie și Andragogie), META Spațiu.

CLUJ

Evenimente co-organizate de Universitatea Babeș-Bolyai, Centrul de Cultură Urbană „Casino” Cluj-Napoca, Primăria și Consiliul Local Cluj - Napoca, în cadrul ZILELOR CLUJULUI, la Cinema Dacia cu sprijinul Centrului Cultural German Cluj-Napoca în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, Fabrica de Pensule, PRIDE România, Asociația CARE, Asociația BEARD BROTHERS, Reactor Cluj.

IAȘI

Evenimente co-organizate de Universitatea De Arte George Enescu, Asociația ARTIS, Centrul Cultural German Iași cu sprijinul Ateneului Național din Iași.
Parteneri media locali Iași: AGERPRES, Evenimentul Regional al Moldovei, VIVA FM Iași, Ziarul de Iași, Radio România Iași, TVR Iași.

BRAȘOV

Eveniment co-organizat de Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Asociația Culturală ARTBURG, KineDok powered by ONE WORLD Romania, co-finanțat de Primăria Brașov cu sprijinul Centrului Cultural German Brașov, Fundației Comunitare Brașov, Asociației pentru Persoane cu Dizabilități Fizice Sf. Haralambie.

SIBIU

Eveniment co-organizat de Universitatea Lucian Blaga și Astra Film Festival  cu sprijinul Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu, susținut de Fundația Comunitară Sibiu și Asociația Diakoniewerk.

Mai multe detalii pe pagina filmului TOUCH ME NOT: https://www.facebook.com/touchmenotfilmpage.

PARTENERI MEDIA

Plăcut de: Radio Guerrilla

TVR, Radio România Cultural, VICE România, Decât o Revistă, Observatorul Cultural, ELLE, Libertatea, Libertatea pentru femei, Unica, Viva!, Avantaje, Gazeta Sporturilor, Zile și Nopți, The Institute, Blitz TV

PARTENER DE MONITORIZARE

mediaTRUST

COMMUNICATION powered by CREIONETICA & ROGALSKI DAMASCHIN PR

supported by THE PRACTICE