Proiectul Urbingo Centenar, propus de Asociația Cartierul Creativ Carolina, a fost desemnat ca prim câștigător în competiția de finanțare a proiectelor culturale, prin intermediul sesiunii 2017 a Programului Național ACCES CENTENAR al Ministerului Culturii și Identității Naționale. Lansarea publică a acestuia va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie, între orele 10:00-15:00, la Caponieră, în spatele Palatului Apor, fiind urmată de o întâlnire cu filosoful Mihai Șora, la ora 17:00, în sala A9 a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Proiectul cultural va fi implementat în perioada octombrie – noiembrie 2017 și vizează organizarea de manifestări culturale dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918. „Urbingo Centenar” reunește într-o formă inovatoare atât discursul comemorativ, cât și cel de celebrare, și are la bază construirea unui joc artistic-interactiv, folosind drept suport jocul Urbingo, dezvoltat de Laimikis.lt - urban games and research, o asociație din Lituania specializată pe cercetarea și dezvoltarea jocurilor urbane. Prin folosirea Rezoluției de la Alba Iulia ca element cheie al jocului readaptat, este urmărită încurajarea și promovarea caracterul participativ și incluziv al culturii, dar și importanța patrimoniului pentru o cultură expresivă și bogată.
În cadrul evenimentului de lansare, participanții la joc vor avea ocazia să descopere în oraș șapte obiecte interactive, finanțate și realizate în cadrul proiectului amintit: două pavilioane cubice, bănci de șezut, o cameră obscură, dar și o sculptură reprezentând o ecvestră a regelui Ferdinand I, realizată din metal, de sculptorul Darius Hulea. Instalațiile artistice vor fi construite în colaborare cu KOOHO, creatori de instalații și arhitectură temporară din Cluj-Napoca, și Nod Makerspace, comunitatea de creativi și ingineri din București, iar unele dintre ele vor fi animate de Kitră și Irlo, artiști cunoscuți la nivel național și internațional. De asemenea, alte două instalații, pe lângă cele din Alba Iulia, vor fi amplasate în București, în incinta Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi şi a Muzeului Naţional de Istorie a României, subliniind legătura subtilă între Capitala propriu-zisă a României și „Cealaltă Capitală”, așa cum mai este numită Alba Iulia.
Cartierul Creativ Carolina, alături de cei cinci parteneri, Primăria Municipiului Alba Iulia (co-finanțator al proiectului), Laimikis.Lt, Muzeul Unirii din Alba Iulia, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Național de Istorie a României, și partenerii media, Modernism.ro și Radio Europa FM, își propune prin acest proiect aducerea artei contemporane în stradă, familiarizarea cetățenilor cu trendul global în privința Industriilor Creative și Culturale și vrea să răspundă nevoii oamenilor de interacțiune culturală originală, prin depășirea discursului memorialistic univoc.