The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Zoom in #3 Calea Victoriei - Ion Câmpineanu - Ion Brezoianu

Article / 19 Dec 2018 / The Institute
  • Zoom in #3 Calea Victoriei - Ion Câmpineanu - Ion BrezoianuCapitol
  • Zoom in #3 Calea Victoriei - Ion Câmpineanu - Ion BrezoianuStr. Constantin Mille
  • Zoom in #3 Calea Victoriei - Ion Câmpineanu - Ion BrezoianuConsignaţia 7
  • Zoom in #3 Calea Victoriei - Ion Câmpineanu - Ion BrezoianuConsignaţia 7
  • Zoom in #3 Calea Victoriei - Ion Câmpineanu - Ion BrezoianuGaleria Contemp
  • Zoom in #3 Calea Victoriei - Ion Câmpineanu - Ion BrezoianuGaleria Contemp
  • Zoom in #3 Calea Victoriei - Ion Câmpineanu - Ion BrezoianuOficiul 1
1/7
Cine caută prin cotloanele de pe Brezoianu găsește...
Și, mai ales, cine caută în Cartierul Creativ descoperă povești care stârnesc multele legende ale zonei. Lași la o parte tunelurile secrete de sub centrul vechi al Capitalei și te avânți curios pe labirinturile stradale ale capitalei. Și ce cale mai bună de a afla secretele Bucureștiului decât aceea de a urma calea Victoriei, până la cotitura cu Valter Mărăcineanu unde te întâmpină călduros gazda concertelor, expozițiilor și festivalurilor de pe calea Victoriei: Sala Palatului care, timp de aproximativ 60 de ani, a fost liantul bucureștenilor prin manifestările sale cultural-artistice.
Tragi adânc aer în piept și te avânți mai departe în aerul regal al străzii Ion Câmpineanu, demult trecut în uitare. Și te trezești înconjurat de blocurile moderne de locuințe, care par a ascunde ceva, dincolo de zidurile înalte, până când, la parterul unui astfel de bloc, descoperi un coridor care te invită să-i descoperi poveștile.

Consignația 7 – Poiana lui Iocan de pe George Vraca
Cum traversezi culoarul abia descoperit, se deschide în fața ochilor strada George Vraca, o alee cochetă a epocii de aur bucureștene, unde arhitectura maură a blocului florentin de pe strada George Vraca 7 te transportă în lumea lui Umberto Eco. Și, îndreptându-ți atenția la parterul blocului, sub o pancartă care anunță existența unui magazin de textile, auzi zumzet de voci care discută aprig. Pe băncuțele de pe trotuar, doamnele discută politica hainelor nou-apărute pe rafturile magazinului, iar domnii își antrenează discuțiile despre politică, dând cu zarul. Dacă intri, Adelina Serafim îți zâmbește călduros: „Bine ai venit la Consignația 7!”, în timp ce soțul ei tocmai ce finalizează o comandă, iar Livia, mâna lor dreaptă, te conduce printre hainele și accesoriile vintage ale aceleiași ere de aur bucureștene. De la bluze de mătase, la fuste de piele, la rochii de gală și geci army, le găsești pe toate aici, alături de poveștile palpitante pe care Adelina le istorisește zilnic familiei de cumpărători. Serile în care vine noul stoc în magazin sunt clopoțelul care adună vecinii din Cartier, cu o bere sau o sticlă de vin vechi, precum perioada pe care o readuc la viață hainele Consignației 7. Datorită experienței Adelinei de peste 10 ani din mediul corporate, dar mai ales copilăriei sale petrecute printre rafturile de haine ale magazinului părinților ei, Consignația 7 și-a pavat drumul către succes. Iar povestea magazinului este demnă de pus pe Wall of Fame încă de la deschiderea de pe 24 iunie 2017 când au vândut până la ora 4 dimineață. Ce poți spune? Un început de succes.

Contemplând eternul Galeriei Contemp
Înțolit cu haine de epocă, continui căutarea legendelor din cartier și, privind vitrinele de pe George Vraca 7, te lași atras de acuarelele imortalizate pe pereții Galeriei Contemp. Sfârșitul perioadei de aur bucureștene a fost șters de pe pereții exteriori ai galeriei, însă în interior, Micul Paris s-a păstrat prin energia emanată de încăpere și de spiritul echipei: Topik Beyer, Oana Maria Grazia și Robert Ponovescu, susținuți din umbră de criticul de artă Mihai Plămădeală. Afli că pereții galeriei au comunicat discret expoziții dintre cele mai diverse, de la „Altul nu este negarea mea”, „The Silence of the sound”, „Reverenția”, „Intimitate”, „Noile Migrații”, „Fahrenheit 2300” și „Veterotestamentar”, strada George Vraca devenind gazdă a Galeriei Contemp. Și rămâi fascinat contemplând picturile care imortalizează istoria contemporană a Bucureștiului.

Oficiul 1 – aduce poșta din era prohibiției
Reușești, într-un final, să te desprinzi de lucrările de la Galeria Contemp și să continui descoperirea cartierului. Și cotești stânga pe strada Matei Millo, care adăpostește ultimele scrieri ale Luciei Demetrius, prozatoare cunoscută din epoca marilor clasici. În partea dreaptă, îți captează atenția un vechi oficiu poștal, de unde oamenii obișnuiau să-și ridice coletele, însă acum este doar o altă clădire gri a Bucureștiului... cu o bicicletă în geam. Uneori, ușa de la intrare este întredeschisă și, dacă ești curios, poți păși în vechiul oficiu poștal. Aici vei descoperi o ușă cu cod. Alteori, îți încerci norocul, ceri indicații oamenilor din cartier și urmezi indicii generale care te conduc înapoi în perioada anilor ‘20. Timpurile prohibiției americane sunt aduse în prezent printr-o construcție în stil bauhaus, cu pereți gri care contrastează cu scaunele roșii, după modelul oficiului de afară. Barmanii îți vorbesc lejer, sunt școliți în ale cocktailurilor și se joacă cu aromele și creează propriile băuturi, pentru fiecare în parte. Oficiul 1 este un loc aparte al cartierului, care-ți destăinuie povești ale începutului de secol trecut, după modelul barurilor din Amsterdam.

Un nou CAPITOL
Din dorința de a cutreiera și mai mult pe străduțe, te aventurezi pe Ion Oteteleșanu, care se încheie cu strada Constantin Mille, unde spiritul de activism al ziaristului român de la palatul Universul supraveghează teatrul de vară Capitol. Cristina Popa și Andrei Racovițan sunt cei care readuc la viață, în fiecare vară, spațiul de pe Constantin Mille 13. An de an, instalații artistice și expoziții diverse reactivează memoria colectivă, explorând legăturile între artă, natură și oraș. Pătrunzi în grădina verde care prinde viață printre ruine, așa cum personajele din operele literare animă scena uitată de lumea citadină a Bucureștiului.

Și, dacă ai timp să păstrezi rememorarea epocii de aur bucureștene, poate faci un mic ocol în Palatul Universul, unde te așteaptă un teatru independent, un wine bar, un speciality coffee shop, un concept store, un spațiu de coworking, un botanical bar, un spațiu de expoziții, o sală de dans, un studio de înregistrări, birouri de ingineri de instalații și arhitecți și o agenție de publicitate. Toate acestea coagulează într-un singur loc evenimente și oameni diverși, dar pe care-i leagă același spirit inovativ și dorință de dezvoltare.