The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Anim’est anunță titlurile din competiția internațională a ediției cu numărul 13

Article / 10 Sep 2018 / The Institute
 • Anim’est anunță titlurile din competiția internațională a ediției cu numărul 13
 • Anim’est anunță titlurile din competiția internațională a ediției cu numărul 13
 • Anim’est anunță titlurile din competiția internațională a ediției cu numărul 13
 • Anim’est anunță titlurile din competiția internațională a ediției cu numărul 13
1/4
Cele mai relevante filme de animație lansate recent vor putea fi văzute în premieră în România pe ecranele de la Anim’est, între 28 septembrie și 7 octombrie. Selecția oficială cuprinde titluri care au deja în palmares premii și nominalizări la cele mai prestigioase festivaluri internaționale de gen, bifând o varietate de abordări, stiluri și tehnici de animație menite să ofere publicului o imagine de ansamblu asupra industriei la nivel mondial.

Un juriu format din Luce Grosjean, din Franța, CEO-ul companiei franceze de distribuție Miyu Distribution, Pavel Horáček, din Cehia, directorul de programe al Festivalului Internațional de Film de Animație AniFilm, din Třeboň, și regizorul român Sergiu Negulici, câștigătorul competiției românești la Anim’est 2017, premiat recent cu Grand Prix la Hiroshima IAFF pentru scurtmetrajul său, „Splendida Moarte Accident“, va decide câștigătorul premiului pentru Cel mai bun lungmetraj de animație, anul acesta.

Titlurile din competiție sunt:
 • Rubenbrandt - A Gyűjtő / Ruben Brandt - Collector (Ungaria, r. Milorad Krstic), care a avut premiera vara aceasta la Festivalul de Film de la Locarno, o poveste-thriller suprapusă peste momente relevante din evoluția artei și a filmului din secolul al XX-lea, despre urmărirea lui Ruben Brandt – un psihoterapeut celebru nevoit să fure 13 tablouri din cele mai mari muzee şi colecții private pentru a nu mai suferi de coşmaruri.
 • Gatta Cenerentola / Cinderella the Cat (Italia, r. Alessandro Rak, Ivan Cappiello, Marino Guarnieri, Dario Sansone), o reinterpretare a celebrului basm într-o cheie mai întunecată, inspirată de corupția și de promisiunile false ale Italiei și ale orașului Napoli, în particular. Unul dintre cele mai bune lungmetraje de animație italiene din ultimii ani, filmul deține în palmares multiple nominalizări și premii la festivaluri importante (Monstra IAFF, Festivalul de Film de la Veneția, Annecy, etc.).
 • Hoffmaniada (Rusia, r. Stanislav Sokolov), singurul lungmetraj de animație stop-motion din competiție, care îl plasează pe scriitorul, compozitorul și pictorul german E.T.A. Hoffmann în mijlocul scrierilor sale fantasmagorice, unde trebuie să înfrunte antagoniştii cărora el însuşi le-a dat viaţă pe pagina de hârtie.
 • Un homme est mort / A Man is Dead (Franța, r. Olivier Cossu), o poveste emoționantă despre grevele muncitorilor din Brest din 1950, adaptată după banda desenată a lui Kris și Etienne Davodeau, inspirată din fapte reale.
 • Tito e os pássaros / Tito and the Birds (Brazilia, r. Gustavo Steinberg, Gabriel Bitar, André Catoto Dias) – filmul care a avut premiera la Annecy, vara aceasta, redă povestea înduioșătoare a lui Tito, un băiețel care încearcă să salveze lumea de o misterioasă epidemie de frică.
 • Competiția internațională de scurtmetraj, cea care decide câștigătorul Trofeului Anim’est, cuprinde 42 de animații scurte din cele peste 1200 înscrise. Câteva dintre titlurile acestei secțiuni sunt Ce Magnifique Gâteau! / This Magnificent Cake!, scurtmetrajul belgian în regia lui Marc James Roels și Emma De Swaef, câștigătorii Trofeului Anim’est în 2012 (cu „Oh Willy... “), III, regizat de Marta Pajek, selectat anul acesta în competiția de scurtmetraj de la Cannes, Le Chat qui pleure / The Cat’s Regret, o producție a celebrului studio francez Folimage, în regia lui Alain Gagnol și Jean-Loup Felicioli, sau Love He Said, scurtmetrajul francez în regia lui Inès Sedan, adaptat după un poem al lui Henry Charles Bukowski. În competiția de scurtmetraj internațional se regăsește și un film de animație românesc – „Telefonul“, în regia Ancăi Damian, cea care deține în palmares marele premiu al Festivalului International de Film de la Annecy pentru lungmetrajul „Crulic - Drumul spre dincolo", alături de alte premii și nominalizări la festivaluri internaționale.

  Secțiunea de scurtmetraj studențesc adună 41 dintre cele mai speciale, nonconformiste și personale povești, ieșite recent din băncile celor mai mari școli de animație din lume, precum Film Academy Baden-Württemberg, The Animation Workshop Danemarca, Gobelins Franța, The Royal College of Art Londra sau Supinfocom Franța.

  Câștigătorul Trofeului Anim’est, precum și premiile secțiunii de scurtmetraj studențesc, vor fi decise de un juriu format din Thomas Renoldner, din Austria – artist vizual, regizor, producător și curatorul unor programe de animație austriacă la festivaluri importante de profil ca Hiroshima, Zagreb, Cinanima, Anifest sau Balkanima, Vessela Dantcheva, din Bulgaria, regizor de animație și co-fondatoarea companiei de producție Compote Collective, și Joris Clerté, din Franța, artist vizual, muzician, producător și regizor de animație, cunoscut în special pentru scurtmetrajul „La nuit américaine d'Angélique“, nominalizat la premiul César pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație, în 2013.

  Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 28 septembrie - 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point și Expirat. Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.eventbook.ro și vor fi disponibile, de asemenea, în Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco pe toată perioada festivalului.

  Anim’est e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar®: începând cu 2017, câștigătorul Trofeului Anim’est intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Oscar®, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație, votată de membrii Academiei Americane de Film®.
  Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, partener EMILE Awards – Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animație, este organizat de Asociaţia Este’n'est și finanțat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România și Institutul Cultural Român.

  Parteneri instituţionali: Centrul CINETic, UNATC I. L. Caragiale, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez din România, Ambasada Franței în România, Centrul Ceh, Institutul Maghiar din București, Delegația Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez.
  Parteneri: Groupama Asigurări, AVIS Rent a Car, Point, Expirat
  Parteneri media: Radio Guerilla, AaRC.ro, Blitz TV, Igloo/Banchiza Urbană, Proanimatie.ro, Sub25, Dissolved Magazine, The Institute, Vice, Ziarul Metropolis, AGERPRES, IQads & SMARK.