The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

„Chelnerul mut” - o experiență teatrală intimă și inedită, pentru 15 spectatori

News / 21 Sep 2018 / INSTITUTE.RO
  • „Chelnerul mut” - o experiență teatrală intimă și inedită, pentru 15 spectatori
1/1
Cât de departe suntem unii de ceilalți? Ce anume ne desparte și ce ar putea să ne apropie? „Chelnerul mut”, noua premieră de la unteatru, ne pune în fața acestor întrebări pe 23 și 24 septembrie. Spectacolul se joacă în Sala Mică a teatrului, într-o atmosferă intimă, cu numai 15 spectatori.Repetiția cu public a spectacolului a fost prezentată în cadrul festivalului Zilele unteatru, în iulie 2018. Valentin Vârlan semnează scenografia, iar Dragoș Mărgineanu light design-ul. Distribuția este alcătuită din Ionuț Vișan, Constantin Cojocaru și Mădălina Anea.„Chelnerul mut” este o piesă într-un act scrisă în 1957, considerată esențială și reprezentativă pentru acest scriitor inspirat de dorința profund umană de a înțelege, de a contracara nedreptățile și de a ne afirma ca indivizi - Glover, Jamie. "The Dumb Waiter" (programme notes). The Print Room, 2013. În engleză the dumb waiter (chelnerul mut) se referă la oficiul sau liftul prin care se livrează mâncărurile comandate într-unele restaurante.Autorul textului, britanicul Harold Pinter, este laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 2005; a fost scriitor, actor și regizor de teatru și multe din primele sale opere aparțin teatrului absurd.„Vă invit la o poveste ca o parabolă care remodelează distanța dintre spectacol și spectator. Atât fizic, cât și emoțional. Spectacolul testează posibilitatea unei comunicări mai directe în care bariera clasică dintre noi cei care acționăm, actorii, regizorul, tehnicienii, și voi cei care observați, spectatorii, dispare. Tocmai de aceea fiecare reprezentație nu poate găzdui mai mult de cincisprezece spectatori. Este o experiență în care suspansul se îmbină cu întrebările existențiale și se filtrează printr-un umor absurd.” povestește regizoarea.Despre Sânziana Stoican
Sânziana Stoican este regizoarea care montează din 2011 pe texte alese și propuse întotdeauna de ea. A regizat la Brăila, Brașov, Ploiești, dar și la București, unde a pus spectacole în scenă la Odeon, Centrul de Teatru Educațional Replika și la unteatru (unde se joacă „Molly Sweeny”, „Are nevoie de multă atenție!”, „Trădare”, „Ce zile frumoase!” și acum „Chelnerul mut”). Sânziana Stoican a primit premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalului Național de Teatru Independent FNTI 2013.   


unteatru a respirat pentru prima oară pe 25 iulie 2010 , născându-se din entuziasmul regizorilor Andrei și Andreea Grosu. Aici nu aplauzi pentru că trebuie, ci pentru că simți.

unteatru promovează o generație de artişti, regizori, actori, muzicieni, coregrafi și artişti plastici. unteatru promovează educaţia prin cultură. unteatru asigură un spaţiu de repetiţii şi producţii care merită expunere. La unteatru se montează clasici reactualizați, autori contemporani și spectacole laborator.