The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Comunități la dospit: Block. Unblok

Article / 05 Aug 2019 / The Institute
  • Comunități la dospit: Block. UnblokLiric
  • Comunități la dospit: Block. UnblokLiric
  • Comunități la dospit: Block. UnblokLiric
  • Comunități la dospit: Block. UnblokLiric
  • Comunități la dospit: Block. UnblokLiric
1/5
Coeziunea comunitară este unul dintre principalele obiective ale Cartierului Creativ, un instrument strategic de dezvoltare urbană și un ingredient esențial pentru creșterea calității vieții + principalul și adevăratul motiv pentru care iubim orașele și cartierele în care trăim.

Din fericire, există din ce mai multe exemple de inițiative și proiecte care au la bază colaborarea și partenerierea, fie că vorbim de comunitățile din industriile creative sau de vecini care resuscitează scara blocului, de proiecte menite să atragă atenția asupra problemelor generale ale orașului sau să găsească soluții punctuale pentru grădinile din cartier.

Atât grupurile de inițiativă, cât și proiectele culturale menite să provoace la dialog sau să încurajeze colaborarea și creionarea unor concepte creative comune, sunt exemple de optimism și ne arată cum am putea să dialogăm și colaborăm mai bine pentru un oraș mai bun. 

Block. Unblok
Este un proiect pilot de resuscitat scara blocului, inițiat și semnat Designers, Thinkers, Makers, care a început în septembrie 2018, cu un workshop de design și fabricație cu studenți arhitecți, în cadrul Nod Makerspace, prin care se dorea reamenajarea scării blocului „Liric” de lângă Cișmigiu.

Am stat de vorbă cu Andrei Tache și Alexandra Mihailciuc, inițiatorii acestui proiect, care „s-a născut într-un București în care oamenii nu știu care ar trebui să fie standardele funcționale și estetice ale unui spațiu comun sau public în general”, după cum mi-au explicat. „Istoria e complexă fiindcă blocul, prin natura lui, stă pe un nod de forțe greu de armonizat, mai ales în grupuri eterogene: probleme curente, interese mici și mari, resurse, divergențe, așteptări și deziluzii. Și pentru a contura starea lucrurilor, am hotărât să organizăm în paralel cu sondarea și amenajarea scării o serie de conferințe pe tema locuirii la bloc, cu Cristi Borcan, Tudor Elian, Șerban Sturdza, dar și o serie de Ateliere de resuscitat scara blocului, deschise celor interesați de acest tip de intervenții”, au povestit Andrei și Alexandra. Ulterior, conținutul prezentării a fost publicat sintetic și distribuit gratuit sub forma unui ziar <<Ghidul Locatarului>>, mic tratat de resuscitare a spațiului comun, care este în continuare accesibil online. Scara blocului Liric a devenit astfel un exemplu de bune practici, dar și un obiectiv turistic în sine și este în continuare vizitată: „Da, vin tineri cu președinții scării lor de mână, indivizi și mici grupuri ce vor probabil să vadă cu ochii lor dacă e cu adevărat, dacă arată ca în poze, dacă merită. Curioși sau sceptici, critici sau proactivi, noua scară e un pas înainte pentru bloc și este un reper ce aduce lume în Cartierul Creativ”, ne-au explicat Andrei și Alexandra.

Majoritatea orășenilor locuiesc la bloc - conform statisticilor cam două treimi - iar apropierea (dusă până la aglomerare) naște varii nemulțumiri legate de spațiu, vecini, administrație și altele. Aceeași apropiere este și cea care lipsește comunitățile de un spațiu de respirație în care să poată evalua, discuta și rezolva situațiile. E cert că spațial și conceptual blocul are limitele lui, iar dacă ele nu pot fi ușor împinse (sau extinse), ar trebui cel puțin ca în interiorul lor să facem ce se poate mai bine. Proiectul Bloc.Unblock a însemnat, mai mult decât orice, apropierea de acest fenomen particular și înțelegerea parametrilor lui. Următorul pas, o soluție-catalizator pentru transformarea spațiilor comune prin design, arhitectură și implicare comunitară, încă are nevoie de un timp de dospit.

Andrei Tache
asociatiadtm.ro/