The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Designeri și arhitecți în ajutorul medicilor din România

Article / 13 Apr 2020 / The Institute
  • Designeri și arhitecți în ajutorul medicilor din RomâniaPrototip Studio
  • Designeri și arhitecți în ajutorul medicilor din RomâniaPrototip Studio
  • Designeri și arhitecți în ajutorul medicilor din RomâniaViziere.ro
1/3
Pentru că în această perioadă comunitatea de designeri și arhitecți a devenit un adevărat sprijin pentru medicii din prima linie în lupta împotriva coronavirus, am decis să facem o trecere în revistă a inițiativelor care ne-au atras atenția și să-i ajutăm în a-și duce scopul până la capăt.

În urma pandemiei, stocurile vizierelor din comerț au fost epuizate. Așa s-a născut viziere.ro, inițiativa prin care sunt realizate și distribuite gratuit viziere cadrelor medicale din România.

Până în acest moment, la nivelul rețelei viziere.ro și împreună cu partenerii din proiect, au fost distribuite 95.438 vizere către medici și asistente din prima linie, au ajuns la 500 spitale și instituții, s-au implicat 1.488 voluntari, s-au produs 100.268 viziere, s-au creat 23 centre regionale și unul internațional, în Republica Moldova. Cifrele se actualizează în permanență.



Dacă vrei să te alături proiectului, poți dona regional viziere către centrele și asociațile din țară care au nevoie de ajutor. Vezi lista pe site. Dacă ești medic, completează acest formular. Din cauza riscului crescut și a numărului mare de cereri, pentru moment, vizierele vor fi distribuite doar către spitale prin FAN Courier. Pentru a dona pentru această cauză, află mai multe pe site.



Membrii inițiatori ai echipei de proiect sunt: Mihai Toma (The CRAFT), Vlad Macelaru (ClarK), Cristiana Bogateanu (Colors in Projects), Florin Cobuz (Nod makerspace), Alexandru Solot (ClarK), Moldovanu Ionut(ClarK), Alex Funduianu, Andra Dumitriu(Nod makerspace), Costin Costea (ClarK), Daniela Neagu (Clark), Elena Calimac, Ioana Nastasa, Michael de Borst (ClarK), Stephan Tarachiu (The CRAFT), Aida Skripa (The CRAFT), Adrian Popa (The CRAFT), Dinu Florin Al (The CRAFT), Laur Arsene (The CRAFT), Cosmina Dena (We Mesh Up), Raul Tanasie (We Mesh Up), Lixandroaia Andrei Constantin (We Mesh Up), Teodor Cristian Blidaru (SSMB), Rareș-Bogdan Băloi (SSMB), Mirona Costea (SSMB).

Sponsori actuali: Magna International, Banca Transilvania, Valrom, Antalis România, Verla, FAN Courier, Autonom, JJ Displays, BD Lemntech, Flexicom, Kalra Prod, Calif, Condimental, Next Energy Furnizare, Glovo.

Parteneri: ClarK, The Plot, The Craft, Societatea Studenților în Medicină din București, Nod makerspace, MATER, Pentarom, Papila, We Mesh Up.

Continuăm cu Prototip Studio, care a realizat un model de vizieră din materiale accesibile, pe care le puteți face și voi.

Pentru realizarea lor, au studiat ce materiale pot fi dezinfectabile de mai multe ori, apoi au evitat folosirea buretelui, pentru a nu crea un obiect de unică folosință. După feedback-ul primit de la medici, au adaugat un „cozoroc" vizierei, pentru a le oferi și a le asigura protecția.



Împreună cu Young Media, au produs până acum 6.000 de viziere, pe care le-au distribuit în mai multe orașe din țară cu sprijinul Viziere.ro, Beard Brothers, Vedem Just și Un Singur Cluj.

Targetul este de a produce 20.000 de bucăți în următoarele două săptămâni. În acest timp au fost ajutați de o întreagă comunitate care a donat pentru a le susține producția. Dacă vrei să îi susții, poți dona prin Revolut / BT Pay la numărul 0727781690 (BT 24 PRIN SMS nu funcționează) sau în contul RO19BTRL01301201I51708XX (RON) - Goția Bogdan Alexandru.



Cu ajutorul Fundației Comunitare Timișoara, F O R trimite spre spitalele din Timișoara pachete de dispozitive de protecție. Până acum au distribuit peste 1300 de viziere. Le puteți urmări activitatea în timp real aici.

Ei propun un model de viziere pe care-l poți face urmărind aceste indicații.

Mulțumiri pentru desfășurarea proiectului merg către Ana Kun, AZERO, Fundația Comunitară Timișoara, Plan Zero, Miodrag Stoianov, Alex Șumălan, Ionel Mărginean, Alex Boca, Scurtu Adrian, Claudiu Dungă+echipa, Florin Furdi, Diana Giurea, Mihai Marghitaș, Thomas Efrim și mulți alții.

Dacă dorești să-i ajuti, poți face următoarele lucruri. Dacă ai o imprimantă 3D sau îi poți susține cu materiale, scrie-le un mesaj pe Facebook. Este nevoie de Print 3D pentru suportul vizierei, folie transparentă, elastic ușor de prins, ambalaje pentru batchuri de 10 bucăți.



Filiala București a Ordinului Arhitecților din România s-a mobilizat pentru a ajuta în această perioadă dificilă.

Prima acțiune a fost aceea de a iniția un grup de sprijin pentru Arhitecții Seniori din Filială, care nu se pot deplasa pentru aprovizionarea cu alimente și medicamente.

Dacă sunteți sau cunoașteți pe cineva în această situație, sunteți rugați să sunați la următoarele numere de telefon: 0787 759 335 - Irina Mihalache, secretar sau 0727 710 477 - arh.Cornelia Burcuș, secretar executiv. Arhitecții care doresc să participe la această acțiune de sprijin a colegilor lor sunt rugați să se înscrie telefonic la numărul 0724 238 670 - Liliana Bleau, serviciul personal OARB.

Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, prin Anuala de Arhitectură București, alături de partenerii săi Delta Studio, Wienerberger și Alumil și cu sprijinul the Plot au donat de asemenea viziere transparente din PVC la cererea unor medici din spitalele Polizu și Colțea.

Echipa Modulab a transformat ultimul său robot, TUG - platforma robotică autonomă de transport pentru depozite inteligente, în primul robot de dezinfecție și sterilizare produs în România. Acesta poate evita obstacole fixe sau mobile și poate naviga orice suprafață complet autonom sau operat de la distanță. E dotat cu tuburi fluorescente UV-C cu flux ridicat și poate distruge orice bacterie, virus sau agent patogen prin acțiunea radiațiilor ultraviolet asupra ADN-ului și ARN-ului.



Echipa de designeri chiar au lăsat susținătorii de pe Facebook să propună nume pentru noul roboțel. Așa a căpătat numele MUV.

Printre susținătorii proiectului se enumeră Funky Citizens (comunicare), 12amtoday.com, Iulia Bors și Mihail Stefanov (identitatea vizuală a proiectului), Porter Novelli Romania, Almalux Lighting, Kaufland Romania și BCR.

Îi puteți ajuta să își atingă scopul, acela de a dona spitalelor 10 roboți de sterilizare autonomă și 50 de dispozitive de sterilizare non-autonomă donând aici.

Congrats & stay safe!