The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Dezbatere de Ziua Culturii Naționale 2022: despre statutul lucrătorului cultural în România

/ 17 Ian 2022 / Andra Mihai
  • Dezbatere de Ziua Culturii Naționale 2022: despre statutul lucrătorului cultural în România
1/1
Proiectul „Conferință: despre statutul artistului și statutul lucrătorului cultural”, produs de platforma Formare Culturală, este compus din panel-uri tematice, dedicate statutului artistului și al lucrătorului cultural în România, incluzând contextul discuțiilor privind statutul artistului de după 1990, contextul pandemic (început în 2020), și contextul discuțiilor din spațiul public românesc cu privire la aceste subiecte, inclusiv cele prezentate în programul de guvernare secțiunea Cultură (octombrie 2021), Planul Național de Redresare și Reziliență al României (octombrie 2021). Mai mult, în PNRR există angajament de pregătire și intrare în vigoare a unei legi dedicate statutului lucrătorului cultural, în prima parte a anului 2023.

Conferința-dezbatere are ca punct de pornire problematici și unghiuri de expertiză diverse și complementare ale experților invitați. Domeniile de analiză ale specialiștilor din panel-uri sunt management instituțional, management cultural și artistic, managementul drepturilor colective de autor, asociații profesionale din industriile culturale și creative, politici culturale. Aceștia vor face referire la reglementări legislative și studii dedicate subiectului proiectului, cu particularitățile perspectivelor proprii domeniilor acestora de activitate profesională.
Platforma Formare Culturală continuă astfel seria dezbaterilor culturale inițiate în 2018, în această perioadă de pandemie în mediul online.

panel

Liviu Jicman, președinte Institutul Cultural Român
Virgil Nițulescu, manager Muzeul Național al Țăranului Român
Rarița Zbranca, director de program Centrul Cultural Clujean Cluj

panel

Răzvan Ailenei, membru fondator MUZE – Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans
Mihai Lupu, manager general FEPIC - Federaţia Patronatelor din Industriile Creative
Andreea Medvedovici-Per, președinte RGDA - Romanian Game Developers Association și vicepreședinte EGDF - European Games Developer Federation
Codruța Vulcu, președinte AROC - Asociația Română a organizatorilor de concerte și evenimente culturale

Eveniment Facebook: Dezbatere culturală la tine acasă: statutul artistului și al lucrătorului cultural, www.facebook.com/events/423720919505571/
(include resurse în discuții)
Proiectul este produs cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în urma unui apel public de proiecte. Proiect cultural realizat cu sprijinul de Ministerul Culturii
Partener strategic: Modernism.ro