The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Ecranizări-cheie de Ziua Culturii Naționale la MNAR

Article / 13 Ian 2020 / The Institute
  • Ecranizări-cheie de Ziua Culturii Naționale la MNAR
  • Ecranizări-cheie de Ziua Culturii Naționale la MNAR
  • Ecranizări-cheie de Ziua Culturii Naționale la MNAR
  • Ecranizări-cheie de Ziua Culturii Naționale la MNAR
  • Ecranizări-cheie de Ziua Culturii Naționale la MNAR
  • Ecranizări-cheie de Ziua Culturii Naționale la MNAR
  • Ecranizări-cheie de Ziua Culturii Naționale la MNAR
1/7
 Miercuri, 15 ianuarie 2020, de Ziua Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României pregătește o seară de ecranizări de neratat în Sala Auditorium (Str. Ştirbei Vodă, nr. 1), începând cu ora 18.00. Intrarea este liberă.

Toate ecranizările propun o „revedere” a Revoluției din decembrie 1989, în special a ceea ce s-a întâmplat în Capitală în săptămâna 21-28 decembrie, iar în sală vor fi prezenți realizatorii fiecărui proiect.

Seara de ecranizare va începe cu proiecția unui montaj video ce prezintă o selecție de peste 140 de fotografii realizate în București în perioada 21-28 decembrie 1989 de arhitectul și fotograful Andrei Pandele, expuse în premieră pe gardul exterior al curții de onoare al Muzeului Național de Artă al României în cadrul expoziției „RE:VEDEREA REVOLUȚIEI”, ce durează până pe 19 ianuarie 2020.

Ce este unic la această expoziție? La data realizării filmelor în tehnică analogă, personajele din mulțime se distingeau doar ca o textură omogenă. Reproduse digital la înaltă rezoluție și procesate, acele clișee arată acum detalii nebănuite. Minuscule pe film, fețele oamenilor devin neașteptat de expresive la formate peste 1 metru sau la rezoluție 4K. Se pot recunoaște fizionomiile la majoritatea personajelor, iar fotografiile îți reamintesc detalii pe care le credeai de mult uitate. Expresiile lor ne emoționează cel mai mult, repovestind defapt istoria.

Din echipa de proiect a expoziției „RE:VEDEREA REVOLUȚIEI” fac parte Arh. Andrei Pandele – autor al fotografiilor; Arh. Adrian Ciocăzanu – coordonator proiect; Cornel Brad – curator. Expoziția a fost organizată de Primăria Sectorului 1, prin Centrul Cultural Sector 1.

După această ecranizare de 15 minute urmează proiecția filmului remasterizat „Hîrtia va fi albastră”, ce anunță și lansarea acestuia pe Blue Ray. „Hîrtia va fi albastră”, în regia lui Radu Muntean, spune povestea evenimentelor din noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, una dintre cele mai sângeroase nopți ale Revoluției române în Capitală. „Hîrtia va fi albastră" e un film impresionant. Este, nu mă-ndoiesc, cel mai just film despre un eveniment care continuă să fie învăluit în confuzie și mister, de parcă acea noapte s-ar fi prelungit pînă la noi. Și mă-ndoiesc că se va face, prea curînd, altul pe același subiect; nu e nevoie - pentru că, dincolo de revelații tabloide gen "Adevărul despre Revoluție", adevărul uman a fost scos la iveală. Și e singura "revelație" care contează în cinema”, scria criticul de film Alex Leo Șerban în 2006, când a avut loc premiera, în cadrul competiției Festivalului Internațional de Film de la Locarno. Lungmetrajul, cu o durată de 95 de minute, a câștigat numeroase premii la alte festivaluri importante de film.

Seara de proiecție se va încheia cu un scurt documentar-comentariu al autorilor (regizor, scenariști, actori, echipă), inclus și pe varianta Blue Ray a filmului. Vor fi prezenți în sală Radu Muntean, Dragoș Vîlcu, Tudor Lucaciu, Alex Baciu, Andu Radu și actorul principal Paul Ipate.

Din echipa de proiect fac parte: Paul Ipate, Adi Cărăuleanu, Dragoș Bucur, Tudor Aaron Istodor, Alexandru Potocean, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Dana Dogaru, Ion Sapdaru – distribuție; Răzvan Rădulescu, Alex Baciu, Radu Muntean – scenariu; Tudor Lucaciu – imagine; Sorin Dima – scenografie; Andu Radu – montaj; Electric Brother – sound design; Silvana Bratu – costume; Dragoș Potop – director producție; Dragoș Vîlcu – producător; Radu Muntean – regie.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Organizatori: Igloo Media, Multimedia Est

Partener: Muzeul Național de Artă a României