The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Festivalul SoNoRo Musikland - EDIȚIA I-A

Article / 23 Mai 2019 / The Institute
  •  Festivalul SoNoRo Musikland - EDIȚIA I-A SoNoRo
1/1
SoNoRo și Fundația Michael Schmidt anunță un nou festival de muzică de cameră, SoNoRo Musikland!

La începutul lunii iunie, în perioada 31 mai – 3 iunie, iubitorii de muzică clasică se vor putea bucura de concerte în cele mai frumoase biserici fortificate din regiunea Haferland, o zonă a țării noastre cu o importantă moștenire culturală.

Haferland sau Țara Ovăzului este o regiune săsească situată în județul Brașov între Rupea și Sighișoara, ce cuprinde mai multe sate în care arhitectura și tradițiile săsești încă se păstrează intacte.

Printre cele mai cunoscute localități sunt Criț, Meșendorf și Viscri, unde va avea loc anul acesta și prima ediție a Festivalului SoNoRo Musikland, alături de orașul Brașov, ce va găzdui concertul de închidere pe 3 iunie, la Cercul Militar.

Ținutul Ovăzului va deveni în perioada 31 mai – 3 iunie 2019 Ținutul Muzicii, când interpreții obișnuiți ai marilor scene concertistice ale lumii vor descinde în vechile sate săsești și vor readuce muzica în bisericile fortificate din Criț, Viscri și Meșendorf.

Zece muzicienii remarcabili, pianiștii Ioan-Dragoș Dimitriu și Mara Dobrescu, violoniștii francezi Anton Martynov și Philippe Graffin, violonceliștii Radu Nagy și Bertrand Raynaud, alături de Răzvan Popovici, violă, Petru Iuga, contrabas, Răzvan Poptean, clarinet, și Miruna Nagy, harpă, vor invita publicul într-o călătorie în istoria muzicii prin lucrările compozitorilor francezi, Gabriel Fauré, Camille Saint-Saëns, Francis Poulenc, Darius Milhaud, Mel Bonis, François Couperin, Jean-Marie Leclair. Repertoriul interpretat va cuprinde și câteva dintre creațiile giganților muzicii clasice, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Johann Sebastian Bach, Johann Michael Haydn, Georges Bizet, Gioacchino Rossini, dar și operele unor compozitori desăvârșiți precum Grigoraș Dinicu, Iacob Mureșianu, Johan Halvorsen, Béla Bartók, Eugène Ysaÿe, Anton Arensky, Gustav Mahler și Eduard Orendi.

Inspirați de muzicalitatea profundă a acestui loc, a colinelor ce punctează ca un portativ peisajul, freamătul pădurilor și zgomotul satelor - o adevărată simfonie rurală, organizatorii au dorit să o omagieze aducând muzica marilor compozitori în acest colț de lume, să răsune în vechile biserici fortificate, în conace și palate sau în piața mare, să strângă săteni și orășeni din toată lumea pentru a celebra frumusețea naturii, arhitectura și tradițiile acestui ținut prin cea mai frumoasă muzică ce a fost vreodată compusă, într-un festival al bucuriei: SoNoRo Musikland!

SoNoRo Musikland este o întâlnire între Festivalul SoNoRo, ce ajunge anul acesta la cea de-a XIV-a ediție, și turneul SoNoRo Conac, seria de concerte, lansată în 2013, ce a repus pe harta emoțională a țării noastre aproape 100 de conace, palate, castele și biserici fortificate. S-a ales ca etimologia numelui noului festival SoNoRo - Musikland - să fie una germană, pentru a celebra moștenirea culturală a acestui loc încărcat de istoria și vechiile tradiții săsești, a povestit muzicianul Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo, al turneului SoNoRo Conac și inițiatorul Festivalului SoNoRo Musikland.

Fundația Michael Schmidt s-a implicat în sprijinirea muzicii pe plan local, în Haferland, încă de la începuturile activității sale. După sprijinirea realizării documentarului "Orgile din Transilvania", după finanțarea renovării orgii din Biserica Evanghelică din Crit și, nu în ultimul rând, după organizarea a zeci de concerte pe parcursul anilor în bisericile din satele săsești, decizia de a se alătura unui astfel de proiect a venit firesc. Musikland reprezintă pentru ei o provocare: aceea de se alătura unui maraton de muzică bună și de a fi gazdele perfecte pentru cei care vor dori să se bucure de acustica specială a bisericilor din Haferland, a spus Michael Schmidt, președintele și fondatorul Fundației care îi poartă numele.

Accesul la concertele Festivalului SoNoRo Musikland este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Mai multe informații despre programul complet al concertelor poate fi găsit pe http://musikland.sonoro.ro.

____________________________________________________________

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (14 ani), SoNoRo-Inteferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (13 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (9 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (7 ani). SoNoRo este membru al European Festivals Association.

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: festivalul Săptămâna Haferland; bursele Deutsch hat Klasse; materiale didactice pentru clasele cu predare în limba germană; restaurarea orgii bisericii din Criț; finanțarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp; editarea volumelor Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei și Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași, în limbile română și germană.

Organizatori: Asociația Sonoro și Fundația Michael Schmidt

Partener principal: Ambasada Germaniei în România

Parteneri: Consistoriul Districtual Brașov, Cercul Militar Brașov

Sponsor principal: Illy

Sponsori: Automobile Bavaria, ICCO, Beyond Dracula Custom Travel to Romania, BSS Building Support Services, Share me Transporter, Soudcreation.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Marie Claire, Forbes, Capital, Evenimentul Zilei, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, 24FUN, Festivalier.ro, Litero-Mania.ro, Designist.ro, promenada-culturala.ro, Feeder.ro, Life.ro.