The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Filme regizate de femeile puternice ale indie-ului american în programul AIFF 2018

News / 02 Apr 2018 / INSTITUTE.RO
  • Filme regizate de femeile puternice ale indie-ului american în programul AIFF 2018
  • Filme regizate de femeile puternice ale indie-ului american în programul AIFF 2018CERTAIN WOMEN, un film de Kelly Reichardt
1/2
Ajuns la cea de-a doua ediție, singurul festival din România dedicat cinematografiei independente americane va avea loc în București, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului, în perioada 27 aprilie – 3 mai. American Independent Film Festival își propune să familiarizeze cinefilii români cu filme americane narative relizate în tradiţia marilor autori americani al anilor ‘70 și ‘80.

Festivalul i-a avut anul trecut ca oaspeţi pe Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly iar în acest an facilitează întâlnirea publicului român cu Sebastian Stan, cel mai de succes actor american de origine română.

O altă veste bună a acestei ediții este că două filme remarcabile ale cinematografiei americane independente, realizate de regizoarele Chloé Zhao şi Kelly Reichardt: THE RIDER şi CERTAIN WOMEN, fac parte din selecția AIFF. Cele două filme contrastează cu agitatul ritm al poveştilor americane cu super-eroi aducând în atenţie poveşti profunde, calde, nuanţate şi generatoare de empatie pentru personaje aflate la răscrucea vieții.

Apreciat de critici şi Premiat la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes anul trecut, THE RIDER este portretul atent şi emoţionant al unui tânăr, Brady, fost călăreț de rodeo și, acum, îmblânzitor de cai, care se reface după un accident. Filmul realizat de Chloé Zhao ni-l prezintă pe Brady, legat trup şi suflet de câmpiile care înconjoară rulota în care trăiește împreună cu tatăl său văduv și sora sa mai mică, încercând să se despartă de trecutul său. Cu toate acestea, cum ispita de „a călări” îi este prea adânc înrădăcinată, criza masculinității sale devine, curând, una existențială.


Folosind actori non-profesioniști și inspirându-se din povestea vieţii protagonistului Brady Jandreau, Zhao construieşte, cu autenticitate delicată, un portret liric al omului și al naturii. Doar cel de-al doilea film al regizoarei americane, THE RIDER a câștigat premiul C.I.C.A.E. la Cannes și a fost prezentat la peste 40 de festivaluri internaționale de film, printre care Telluride, Toronto, Sundance şi Sarajevo – fiind considerat unul dintre cele mai originale şi puternice filme americane ale anului trecut.

Kelly Reichardt a fost o prezență constantă la Festivalul de Film Sundance încă de la primele sale filme de lung metraj. Filmele ulterioare, prezentate în selecțiile de la Cannes (WENDY & LUCY, 2008) și Veneția (MEEK’S CUTOFF, 2010; şi NIGHT MOVES, 2013) i-au adus pe bună dreptate renumele de a fi una dintre cele mai importante creatoare ale cinematografului indie. O regizoare meticuloasă, cu o abordare minimalistă în ceea ce privește povestea și forma, filmele ei sunt expresii nepretenţioase ale unor emoţii care ard la foc mic, crescând. Pornind adesea de la scurte povestiri adaptate pentru ecran și concentrându-și filmele în jurul unor personaje feminine puternice, Reichardt construieşte portrete bogate psihologic ale unor oameni obişnuiţi, definiţi în mod egal de peisajul pastoral pe care îl locuiesc și de fragilitatea legăturilor umane pe care le caută.

Laura Dern, Michelle Williams și Kristen Stewart în cel mai consistent line-up feminin al unui film american în 2017

Acţiunea din CERTAIN WOMEN (premiul pentru cel mai bun film al Festivalului BFI din Londra), care are loc într-un orășel din Montana, se bucură de interpretări remarcabile a trei vedete care portretizează trei femei aflate în momente definitorii ale vieților lor. Laura Dern o joacă pe o avocată nemulțumită de viața ei personală și se confruntă cu o dilemă morală legată de unul dintre clienții săi. Michelle Williams, colaboratoarea frecventă al lui Reichardt (WENDY & LUCY, MEEK'S CUTOFF), o interpretează pe Gina, o soție și o mamă prinsă într-un moment dificil al căsniciei sale. Ultimul capitol al acestei pastorale americane îi este dedicat iubirii neîmpărtăşite dintre o fermieră anonimă și o profesoară de drept din oraș, jucată cu fragilitate de Kristen Stewart.


Deși cele trei poveşti sunt conectate prin mici anse narative, ceea ce realmente le leagă sunt temele recurente ale operei lui Reichardt: singurătatea și împăcarea cu sine a unor personaje a căror forță exterioară contrazice profunda lor fragilitate emoțională. Filmat într-un ritm bine calculat, atent la gesturile și emoțiile care se pot citi printre cuvinte, CERTAIN WOMEN este o invitație la empatie şi speranţă.

Biletele pot fi achiziționate pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

Programul proiecțiilor și noutăți despre filmele și evenimentele din festival vor fi actualizate pe siteul filmedefestival.ro, pe pagina de Facebook American Independent Film Festival și Instagram (@AmericanIndependentFilmFest).