The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Începe Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit

News / 03 Dec 2018 / INSTITUTE.RO
  • Începe Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit
1/1
A 22-a ediție a CineMaiubit, festivalul internațional de film studențesc devenit o tradiție a UNATC, va avea loc anul acesta între 4 și 8 decembrie.

În cele cinci zile ale festivalului publicul se va putea delecta cu scurtmetraje din întreaga lume. Printre țările participante în acest an se numără: Canada, Germania, Marea Britanie, Israel, Polonia, China, Argentina, Spania sau Rusia. Unele dintre cele mai vechi și mai prestigioase școli de cinema din lume și-au trimis cele mai recente producții în competițiile festivalului, marcând o colaborare de durată.

Cele trei secțiuni principale ale festivalului sunt ficțiune, documentar și animație/experiment, iar spectatorii vor putea descoperi pe marele ecran o paletă largă de viziuni cinematografice originale, din zone culturale diferite, aparținând unora dintre cei mai promițători actuali studenți, viitori autori de film.

Miza competiției internaționale este Premiul pentru cel mai bun film, alături de peste alte 20 de premii printre care și Premiul de regie „Cristian Nemescu”, Premiul special al juriului, Premiul Președintelui UCIN, Premiul Rectorului UNATC, Premiul de imagine, Premiul de montaj, Premiul de sunet „Andrei (Otto) Toncu” sau tradiționalul Premiu al criticii oferit de Asociația criticilor de film din UCIN.

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘’I.L.Caragiale’’ București (UNATC), Teatrul Metropolis și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și  DACIN SARA – Drepturi de autor în cinematografie și audiovizual – Societatea autorilor români din audiovizual.

CineMaiubit continuă tradiţia competiţiei pentru fotografie şi afiş, iar profesorii și studenții UNATC – specializarea animație, vor realiza în premieră două expoziții novatoare: Virtual Reality “Realitate (Re)imaginată” și AR Expo – expoziție de realitate augmentată.

Juriul internațional al festivalului reuneşte personalităţi din lumea cinematografică, atât din România, cât și din străinătate.

Juriul secțiunii FICȚIUNE 
Ana Ularu – actriță;
Asja Krsmanovic – selecționer al Festivalului de Film Sarajevo, coordonatoarea competiției studențești (Bosnia și Herzegovina);
Iulia Rugină – regizor de film și profesor;
Anamaria Antoci –producător de film;
Corina Stavilă – monteur de film;
Zviad Dolidze – profesor, decan al Facultății de Film din Tbilisi (Georgia);
Vivi Drăgan Vasile – director de fotografie, producător;
Nicolas Khabbaz – regizor și profesor (Liban);
Peter Muszatics – istoric de film, profesor și programator al Festivalului de Film de la Miskolc (Ungaria).

Juriul secțiunii DOCUMENTAR
Ivana Mladenovic – regizor
Isabela Țenț - regizor
Bülent Küçükerdoğan, profesor al Universității “Hasan Kalyoncu” din Gaziantep, Turcia.

Juriul secțiunii ANIMAȚIE-EXPERIMENT
regizorii Cecilia Felmeri - regizor
Constantina Mihăilă - regizor
Laurențiu Brătan - critic de film.

Începând cu 2018, festivalul lansează un nou program educațional: atelierul CineMAiubit Project Development Lab, coordonat de Ioana Mischie, în cadrul căruia echipe de studenți cineaști vor lucra sub îndrumarea cineastului și profesorului maghiar Csaba Bollok.

În cadrul demersului educațional promovat, diminețile vor fi ocupate de seria de evenimente CineMAiubit Educațional:
miercuri, 5 decembrie, ora 11:00 – Sala CINEMA din UNATC: masterclass actorie de film – Roxana Lupu.
joi, 6 decembrie, ora 11:00 – Sala CALCULATOARE din Universitatea Națională de Muzică București (clădirea Mediatecă): Cine-Ritm – program coordonat de Cătălin Crețu și Ioana Mischie în care studenții compozitori și studenții regizori de film și de teatru lucrează pe proiecte comune;
vineri 7 decembrie, ora 11:00 – Sala CINEMA din UNATC: masterclass regie de film – Cristi Puiu.

Tot joi, 6 decembrie, începând cu ora 11:00, în cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) se va desfășura un workshop dedicat filmului de animație coordonat de Valeriu Călinam, Nina Mihăilă și Cristian Radu.

Festivalul CineMAiubit continuă un parteneriat devenit deja tradițional cu SUPER – festivalul de filme făcute de adolescenți, prin organizarea unei proiecții însoțite de o dezbatere moderată de Luca Istodor, directorul festivalului. Evenimentul va avea loc vineri, 7 decembrie, la 23:00 la Sala CINEMA din UNATC.

Sâmbătă, 8 decembrie, de la 18:00, la Sala BERLOGEA din UNATC, festivalul CineMAiubit va găzdui un eveniment editorial: lansarea cărții „Autorul de film și Cinematograful exilului” de lect.univ.dr. Cătălina Simion-Călin.

Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele festivalului este liberă.

CineMAiubit a început în 1996, la inițiativa Elisabetei Bostan, decanul de atunci al Facultății de film și președintele Fundației Cinemaiubit și este, încă de la debut, mai mult decât un festival, acționând ca o platformă educațională cu rol de catalizator în educația universitară cinematografică. De-a lungul timpului, pe ecranul festivalului CineMAiubit s-au văzut, în premieră, filmele realizate în studenție de majoritatea cineaștilor români azi unanim recunoscuți la nivel național și internațional.

Traversând două decenii, timp în care cinematografele României au fost închise, transformate sau chiar distruse, iar alte manifestări culturale asemănătoare au fost nevoite să își limiteze activitatea sau chiar să își închidă porțile, Festivalul CineMAiubit a avut o prezență constantă și constistentă în spațiul cinematografic românesc, fiind martorul Noului Cinema Românesc, aniticipându-i nașterea și evoluția, premiind și aducând în atenția criticii și a publicului tineri studenți care vor deveni nume de referință: Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu, Adina Pintilie, Ivana Mladenovic, Iulia Rugină, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Tudor Jurgiu, Dana Bunescu, Marius Panduru, Oleg Mutu etc.