The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Martina Alexandra Grigorița // Grădina, simbol al unei lumi ideale

Article / 17 Noi 2014 / Participant diploma 2014
  • Martina Alexandra Grigorița // Grădina, simbol al unei lumi ideale
  • Martina Alexandra Grigorița // Grădina, simbol al unei lumi ideale
  • Martina Alexandra Grigorița // Grădina, simbol al unei lumi ideale
  • Martina Alexandra Grigorița // Grădina, simbol al unei lumi ideale
  • Martina Alexandra Grigorița // Grădina, simbol al unei lumi ideale
  • Martina Alexandra Grigorița // Grădina, simbol al unei lumi ideale
  • Martina Alexandra Grigorița // Grădina, simbol al unei lumi ideale
1/7
Nu m-am gândit că va trebui să explic, eu însămi, demersul lucrului meu. Nu sunt critic de meserie, cu atât mai puţin un bun scriitor şi nu cred să devin vreodată. Cu toate acestea, voi încerca să las uşa deschisă curiozităţii dumneavoastră şi vă rog ca liniştea să vă însoţească, nu întrebarea; ceea ce este mai preţios sunt orele sfinte ale liniştii, ele sunt fântâna gândurilor şi a faptelor sănătoase, puternice, cristaline şi creatoare.

În acest moment al existenţei mele simt o forță irezistibilă în culoare şi vreau s-o eman prin fiecare gest făcut cu pensula pe mucava ori pe pânză. Natura este esenţială pentru a făuri această mişcare, este locul în care mă regăsesc și în care-mi permit să îndrăznesc deoarece mă simt liberă. De la firul de praf la verdele ierbii și infinitele culori ale florilor, până la nuanțele magice ale cerului, totul creează un cocktail de energie ce mă hrănește și-mi dă curaj să caut. Oh, da...această sete de căutare continuă este scuza mea de a sorbi şi a descoperi toate posibilităţile care curg din acest gest.

Drumul creaţiei mele merge până la limita posibilităţilor, de aceea reluarea unui subiect este necesară pentru a descoperi diverse compoziții, forme și culori, din dorința de a reprezenta cât mai fidel ceea ce vreau să transmit. Subiectul îmi naşte forma vie, care este purificată de accidente. Fiecare lucrare în parte este un exercițiu de căutare continuă pentru a exprima o imagine care nu este întotdeauna clară.

Pentru ca aceste încercări să fie îndreptate către o direcție sinceră, încerc să aleg o paletă care mă reprezintă și pe care o simt. Astfel, trăirile îmi invadează pânza și vor povesti despre tot ceea ce sunt, prin imagini și simboluri care afirmă și întreabă în același timp.

În pictură, interesul meu este îndreptat către studiul de culoare, motivul nefiind perceput și respectat întrutotul deoarece pentru mine este mai important și mai real sentimentul pe care mi-l trezește acea floare, figură sau formă. Nu mă pot adresa direct subiectului și întotdeauna caut să descopăr esența, spiritul acelui subiect. Tocmai în ideea aceasta lucrez, căutând permanent și de multe ori la două sau trei lucrări în același timp, această căutare având un efect telescopic. Lucrările formează o unitate, un singur corp, o idee reluată și reconstruită.

Înainte de a începe o pânză, încerc să vizualizez subiectul, însă, când încep să-l pictez, mai rămâne din el doar senzația și-mi amintesc foarte vag pentru că fiecare linie sau pată de culoare îmi deschide ușa către cealaltă, fără să ştiu unde ajung. Totul se întâmplă ca atunci când mergi pe un drum necunoscut și nu știi dacă peste 50 metri dai de o groapă sau că la 1 km este o curbă. Într-un fel, asta mă determină să merg din ce în ce mai departe, pentru că senzația de a căuta fără a ştii ce găsesc pentru mine este fascinantă și motivantă.