The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Pe harta Cartierului Creativ // J'ai Bistrot

Article / 03 Noi 2017 / INSTITUTE.RO
  • Pe harta Cartierului Creativ // J'ai Bistrot
  • Pe harta Cartierului Creativ // J'ai Bistrot
  • Pe harta Cartierului Creativ // J'ai Bistrot
  • Pe harta Cartierului Creativ // J'ai Bistrot
  • Pe harta Cartierului Creativ // J'ai Bistrot
  • Pe harta Cartierului Creativ // J'ai Bistrot
  • Pe harta Cartierului Creativ // J'ai Bistrot
1/7
J'ai Bistrot s-a născut la Târgu Mureș, în vara anului 2011. Acolo se mai află încă J’ai Bistrot-ul original, nava mamă. "A fost, așa, o chimie foarte frumoasă", povestește Corina Gliga, care a pornit bistro-ul alături de Alina și Mihai Grama-Rump, soţ și soţie. Alina a devenit partenera și prietena mea Corinei, iar Mihai Grama este designerul care a dat naștere ideilor și obiectelor care conturează spaţiul, mobilierul și imaginea J'ai. Corina s-a ocupat de evenimente și PR, Alina de administraţie și creierul financiar, iar Mihai de spaţiu și design, combinaţia fiind ideală pentru cei trei.
 
J’ai-ul de la Mureș s-a născut în casa bunicului Corinei. S-au gândit să îi mulţumească, și pentru că pe el îl chema Eugen, prescurtat în Jenucu / Je, de acolo și numele pe care l-a născocit de fapt fratele Corinei. "J’ai Bistrot – ne e clar că e unic în lume acest nume. După ce am crescut, ne-am dat seama că mai vrem să facem lucruri și am decis să ne încercăm puterile și la București, unde și eu și Alina cu Mihai locuisem înainte de a ne întâlni la Târgu Mureș", povestește Corina. Aici ne-am întâlnit cu încă 2 prieteni, care sunt cu noi în povestea de la București. Răzvan Comache, care se ocupă cu foarte multe de la instalaţii și reparaţii tehnice, până la grafic design și munci grele, și Alina Mladin, care se ocupă de bucătăria pe care am deschis-o acum 3 ani în vară și care ne-a pus iniţial mari probleme. Ne-am pus cap la cap forțele și am reușit cu J’ai Bistrot București.
 
"Motivaţia a fost o conjunctură. Eu căutam să dau în chirie casa bunicului meu, care nu era locuită de ani de zile, iar Alina căuta un spaţiu pentru un showroom de mobilă al unei firme cu care colabora", își amintește Corina. "Ne-am dus, a văzut casa și curtea, i-am povestit ce poveste aș vedea eu acolo, iar ea, cu toată forţa și entuziasmul ei, a spus da, vreau, văd și eu, hai să facem. Și hai, cu hei rup! E foarte frumos, dar poate să fie și foarte greu. Câteodată, îţi vine să fugi să bei cafeaua și în alte locuri, să nu mai vezi toate problemele și defectele de acasă de la tine, să mai vezi și alte locuri, să respiri. Apoi, doar așa poţi să îţi dai seama că da, te simţi mai bine acasă la J’ai", continuă Corina.
 
J’ai se laudă cu oameni. Oamenii care sunt în echipă, oamenii implicaţi, clienţii care vin și care le devin prieteni. În general se laudă cu prietenii. "Avem plăcerea să le oferim experienţe plăcute oamenilor din jurul nostru, prieteni care să pună muzică, să facă pe DJ-ii o noapte, să gătească într-o bucătărie profesionistă pentru prieteni, să fie barmani sau orice alte experienţe pe care poate că în mod normal ar fi mai greu să le încerce, să vadă cum e. Sau, evident, doar să vină și să se simtă ca acasă, savurând o cafea sau un mojito", spune Corina.
 
Oamenii care vin aici sunt în general relaxaţi, oameni care caută o stare de bine și normalitate. Ceva bun și corect. Sunt cei care caută bună dispoziţie, prietenia și un loc propice pentru povești frumoase, povestite sau întâmplate, sau care să se creeze și să se nască aici.
 
J'ai găzduiește o varietate mare de evenimente: muzică live cu trupe (indie, jazz, rock, funk, fusion), experimente de teatru de cafenea, lecturi, proiecţii de filme, în general prin parteneriate cu festivaluri de filme, găzduiește workshop-uri. Și, să nu uităm de prietenii care pun muzică sau gătesc din când în când, oameni care în mod normal lucrează în alte domenii, dar au plăcerea să împărtășească gusturile lor în materie de muzică sau mâncare cu J'ai Bistrot și cu ceilalţi prieteni ai lor.
 
Echipa de la J'ai are planuri de creștere și spune că vor continua seria de silent party în grădină, eveniment ce a avut deja două ediţii până în prezent. Colaborările cu festivaluri de filme (de exemplu cei de la Noaptea Albă a Filmului Românesc sau cu cei de la Pelicam) s-au dovedit fructoase și vor continua și pe viitor. În primăvara lui 2018 pregătește aniversarea de 5 ani de J'ai Bistrot București.