The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

România la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig

News / 16 Mar 2016 / INSTITUTE.RO
  • România la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig
1/1
Ediţia din acest an a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig (17-20 martie) marchează semnarea acordului de parteneriat între Ministerul Culturii şi Leipziger Buchmesse Gmbh privind participarea României ca țară invitată de onoare în anul 2018.

După 18 ani de când România a beneficiat ultima dată de un statut special (1998), semnarea acestui acord semnifică nu doar reluarea şi stabilizarea conexiunilor culturale româno-germane, ci şi dezvoltarea de proiecte şi colaborări pe termen lung în toate domeniile culturale şi academice. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, Mihai Ghyka, Secretar de Stat, alături de Oliver Zille, directorul Târgului Internaţional de Carte Leipzig vor semna oficial acordul de parteneriat vineri, 18 martie.

Liliana Corobca, Adina Popescu, Dana Grigorcea, Filip Florian şi Iulian Tănase vor participa într-o serie de 12 lecturi şi evenimente împreună cu autori, editori şi jurnalişti din spaţiul cultural european, avându-i alături pe Georg Aescht, Jan Cornelius şi Ernest Wichner, personalităţi cărora li se datorează în mare măsură prezenţa literaturii române în spaţiul de limbă germană.
 
Ca de obicei, în cadrul evenimentelor derulate la Leipzig cu ocazia Târgului Internaţional de Carte, sâmbătă, 19 martie, începând cu orele 20, va avea loc Noaptea Balcanică (BalkanNacht), unde, alături de ceilalţi autori, vor susţine lecturi Liliana Corobca și Dana Grigorcea. Conceput ca un eveniment cultural de tip „crossover” care îmbină literatura, artele vizuale şi muzica din spaţiul sud-est european, Noaptea Balcanică are deja tradiţie atrăgând anual un public foarte numeros în spaţiul fostului cinematograf UT Connewitz, construit la începutul secolului 20. Pentru prima dată lecturile autorilor sud-est europeni vor fi urmate de concertul unei trupe româneşti - Zmei3 au creat la Berlin un nou stil: Rough Romanian Soul. Primul lor album a fost produs în Transilvania de Ian Brennan, câștigător al premiului Grammy (Tinariwen, Ramblin' Jack Elliott, Malawi Mouse Boys). Zmei3 înseamnă Paula Țurcaș – voce, Oli Bott – vibes, Mihai Victor Iliescu - chitară, voce.

Participarea din acest an se înscrie în calendarul de acțiuni din cadrul programului de țară invitată de onoare la ediția din anul 2018 a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig, conform scrisorii de intenţie semnate în cursul lunii ianuarie de către Ministerul Culturii şi Leipziger Messe GmbH.

Curator al proiectului „România - ţară invitată la Leipzig 2018” şi coordonator al parteneriatelor internaţionale care se vor derula începând din acest an între spaţiul cultural şi academic de limbă germană şi România prin Ministerul Culturii este autorul şi managerul cultural Corina Bernic.

Cu ocazia Târgului Internațional de Carte de la Leipzig, ediția 2016, autorii invitați de Ministerul Culturii vor participa la evenimente organizate de Rețeaua Traduki, în care România este membru cu drepturi depline începând cu luna aprilie 2015. Participarea autorilor şi artiştilor la Noaptea Balcanică face de asemenea parte din acest parteneriat.