The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Studenții se pot înscrie la școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”

Article / 07 Aug 2019 / The Institute
  • Studenții se pot înscrie la școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”
1/1
Studenții facultăților de arhitectură, sociologie, antropologie, istorie, management, marketing și comunicare sunt invitați să participe, între 19 august și 1 septembrie, la școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”.

Ediția 2019 a școlii de vară le propune participanților să exploreze potențialul de dezvoltare culturală și turistică a satului Balta, județul Mehedinți, din prisma specializărilor pe care le urmează și în relație cu o serie de discipline complementare. Studenții vor avea prilejul să contribuie la valorificarea arhitecturii vernaculare specifice regiunii Mehedinți printr-o abordare strategică, multidisciplinară.

În cadrul activităților teoretice și practice din programul școlii, studenții vor elabora, sub îndrumarea specialiștilor în management cultural, arhitectură și antropologie, modele de dezvoltare a unui ecomuzeu și, totodată, vor fi implicați în restaurarea și reconvensia unei case tradiționale din satul Balta.

Specialiștii care vor coordona activitatea participanților pe parcursul școlii sunt: Alexandra Mihăilciuc (arhitect), Andrei Tache (arhitect), Andrei Mihail (antropolog), Bianca Bălșan (manager cultural), Alexandru Vasiliu (arhitect), Alexandra Anastasiu (architect), Ana Dora Matei (architect). Alături de ei, la școala de vară își vor aduce contribuția și alți experți din domeniile relevante.

„La edițiile precedente ale școlii de vară, am descoperit, împreună cu studenții, că satul Balta poate integra conceptul de ecomuzeu, adică un soi de «înțelegere» a membrilor comunității prin care se angajează să păstreze și să valorifice patrimoniul local pentru dezvoltarea sustenabilă a zonei. Anul acesta, alături de participanții la școală, vom continua demersurile de fundamentare ale ecomuzeului, care sperăm să devină un model de bune practici pentru alte localități rurale din România care se bucură încă de prezența elementelor de patrimoniu local, cultural și natural deopotrivă,” spune Bianca Bălșan, Președintele Asociației MAIE.

Activitățile de educație non-formală din cadrul școlii de vară le oferă studenților ocazia să pună în practică competențele aferente specializărilor pe care le urmează și să experimenteze munca în echipă alături de studenți specializați în discipline conexe.

Partea practică va fi completată de discuții și dezbateri coordonate de experți, proiecții de film documentar, vizite pe teren de descoperire a obiectivelor de patrimoniu natural și cultural din zonă.

Organizatorii școlii vor asigura transportul Drobeta-Turnu Severin - Balta, cazarea și masa participanților. La finalul școlii de vară, participanții vor primi adeverințe de practică.

Studenții se pot înscrie online, până pe 9 august, prin completarea formularului disponibil aici.

Detalii despre înscriere, participare, calendarul și activitățile din cadrul școlii de vară se găsesc aici.

Pentru întrebări sau informații suplimentare: contact@asociatiamaie.ro.

_________________________________________________________________

Inițiată în 2016 de Asociația MAIE, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți și Primăria Comunei Balta, școala propune identificarea condițiilor istorice, administrative și socio-culturale în care s-au dezvoltat așezările rurale din Geoparcul Platoul Mehedinți, cu accent pe starea actuală a monumentelor istorice și direcțiile de intervenție necesare pentru o dezvoltare durabilă a întregii regiuni.

Școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” face parte din programul cultural „Ecomuzeul Balta. De la arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți la turism durabil”, inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.