The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

UrbanEye organizează seri de film la Anuala de Arhitectură '18

News / 11 Iul 2018 / INSTITUTE.RO
  • UrbanEye organizează seri de film la Anuala de Arhitectură '18
1/1
Serile de film UrbanEye fac parte din programul Anualei de Arhitectură București și în acest an.

Pe 10, 11 și 12 iulie, în Grădina Casei Universitarilor (strada Dionisie Lupu, nr. 46), începând cu orele 21:30, publicul poate urmări patru filme de arhitectură a căror principală temă este „locuirea”. Proiecțiile sunt în aer liber, iar intrarea este gratuită. Subtitrarea filmelor este în limba engleză.

Locuințele constituie fondul principal construit al orașelor, iar serile de film UrbanEye prezintă la AAB2018 trei situații complet diferite. Acestea reflectă relația dintre arhitect și autoritatea publică în prezent: locuințele construite fără arhitecți sau respectarea reglementărilor urbanistice (Batushas Haus), cele realizate inovând cu ajutorul resurselor locale (Do More With Less) și nu în ultimul rând, cele proiectate de arhitecți renumiți într-un context legal strict (Aires Mateus: Matter in Reverse).

PROGRAM:


MARȚI | 10 IULIE | 21.30
Prishtina - The Agony of a City (2009 | 27 min | Kosovo)
Batushas Haus (2016 | 68 min | Elveția, Kosovo)

MIERCURI | 11 IULIE | 21.30
Do More With Less (2017 | 87 min | Ecuador, Spania)

JOI | 12 IULIE | 21.30
Aires Mateus: Matter in Reverse (2017 |65 min | Portugalia)


DESPRE FILME:

Prishtina - The Agony of a City
Filmul documentează metamorfoza orașului Priștina, noua capitală a statului Kosovo ce a cunoscut în ultimele decenii o creștere accentuată a numărului de locuitori. Cu toate că orașul nu a suferit distrugeri majore în timpul războiului, după anul 1999, lipsa unei strategii de amenajare urbanistică pe termen lung, presiunea dezvoltatorilor în procesul de planificare urbană și construcțiile fără autorizații au transformat orașul într-un coșmar urban.

Batushas Haus

De peste 15 ani Kadri Batusha construiește o adevărată fortăreață la periferia orașului Priștina, fără planuri, arhitect sau autorizație. Arhitectura dezordonată a acestei enorme construcții, cu turnurile, scările și coridoarele sale întortochiate reflectă viața lui Kadri Batusha, vânzătorul de kebab din Priștina devenit activist politic. Batushas Haus este imaginea traumelor din timpul războiului, din închisoare, a celor 10 ani petrecuți în Elveția ca azilant, dar și nevoia compulsivă de a merge mai departe. Kadri Batusha continuă să extindă clădirea sa, care adăpostește peste 300 de persoane, ca o confirmare a apartenenței, întrucât pentru a aparţine cu adevărat trebuie să îţi revendici propiul loc în lume.

Festivaluri / Premii: Audience Award, DOKUFEST Prizren, 2016 Best Documentary - Marcellino de Baggis Award la Festival Internazionale del Cinema Documentario 2017.

Do More With Less
Atenția ne este îndreptată spre arhitectura ecuadoriană contemporană în contextul unei crize financiare constante care a determinat această disciplină să se reinventeze și să caute inovația în utilizarea resurselor locale atât de subestimate. Mario Novas Martinez și Katerina Kliwadenko ne arată cu onestitate modul în care tinerii arhitecți se implică și practicile arhitecturale alternative care abordează problemele sociale, urmărind să schimbe modul în care arhitecții și societatea interacționează.

Festivaluri / Premii: Budapest Architecture Film Days, Copenhagen Architecture Festival, Arquiteturas Film Festival, Arqu[in]FILM, Northwest Film Forum Seattle, Mextrópoli.


Aires Mateus: Matter in Reverse
Aires Mateus este un film despre arhitectură, spațiu, mișcare și materie – și cum este totul interconectat. Filmul este inspirat de unul dintre cele mai cunoscute birouri de arhitectură din Portugalia, iar în cele opt clădiri prezentate regizorul a hotărât să exploreze materialitatea. A introdus astfel în film un corp uman, care „explică” arhitectura prin dans contemporan.

Este o abordare conceptuală a portretizării arhitecturii care redă o percepție diferită a spațiului, deschide posibilitatea de a avea o reacție naturală la arhitectură prin performanța corpului, oferă spectatorului un sentiment de atingere și de materialitate.

Festivaluri / Premii: Architecture & Design Film Festival, New York, Porto/Post/Doc, Arquitecturas Film Festival, Arqu[in]FILM

Serile de film UrbanEye din cadrul Anualei de Arhitectură Bucuresti 2018 sunt organizate de asociația ARTA în dialog și susținute de Filiala București a Ordinului Arhitecților din România .